KONGSI

Apa ertinya menjadi sihat secara mental, atau mengalami kesejahteraan psikologi?

Sering kali, psikologi klinikal dan psikiatri nampaknya hanya tertumpu pada penyakit mental. Dari menggambarkan berbagai jenis penyakit mental, seperti gangguan perasaan dan gangguan penggunaan zat, hingga menentukan hubungan antara masalah kesihatan fizikal dan keadaan kesihatan mental, dan hingga berusaha menunjukkan tanda-tanda amaran penyakit jiwa.

Walau bagaimanapun, penyakit mental bukanlah satu-satunya topik yang dikaji oleh ahli psikologi. Bidang fokus yang agak baru yang diusahakan para sarjana adalah kesihatan mental. Kesihatan mental boleh dianggap sebagai keadaan kesejahteraan yang dialami seseorang.

Apakah kesihatan mental?

Kesihatan mental tidak semestinya sederhana kerana penyakit mental. Salah satu cara berfikir tentang apa itu kesihatan mental, seperti yang terlihat dalam model yang dikembangkan oleh George E. Vaillant, adalah kesihatan mental berada di atas normal. Dalam kes seperti itu, seseorang mesti bertanya, apa maksud normal?

Normaliti boleh didefinisikan sebagai keadaan rata-rata, atau keadaan atau ciri yang paling biasa. Ia juga boleh ditakrifkan sebagai ideal. Normal tidak semestinya bermaksud yang terbaik, dan tidak selalu diingini. Sebagai contoh, ketika mengukur IQ, normal adalah skor purata. Walau bagaimanapun, IQ purata tidak semestinya diinginkan oleh semua orang, dengan kebanyakan orang ingin menjadi lebih baik daripada biasa.

Kaedah lain untuk menggambarkan kesihatan mental adalah melalui psikologi positif. Dalam model ini, kesihatan mental terbahagi kepada empat aspek: bakat, pemboleh, kekuatan, dan hasil. Bakat sesuai dengan sifat genetik bawaan yang tidak dapat anda kendalikan. Pemboleh adalah faktor persekitaran yang boleh diusahakan. Kekuatan adalah sifat yang juga dapat diubah, dan merangkumi kreativiti dan tekad. Hasilnya adalah hasil yang diukur atau diperhatikan dan sering kali dibincangkan ketika mempertimbangkan kesan terapi.

Valliant seterusnya menentukan apa itu kesihatan mental melalui konsep kecerdasan sosial-emosi. Di sini, menurut Valliant, fokusnya adalah pada kemampuan mengenali dan mengekspresikan emosi dengan tepat. Ini juga kemampuan untuk mengenali emosi pada orang lain, dan dapat menjaga hubungan erat dengan orang lain. Bahagian penting lain dari konsep ini adalah keupayaan untuk memusatkan emosi ke arah tugas tertentu, yang dikenali sebagai motivasi.

kesihatan mental

Kesejahteraan subjektif (Kebahagiaan)

Kesejahteraan subjektif, atau kebahagiaan, juga merupakan salah satu definisi kesihatan mental. Kebahagiaan sangat penting bagi manusia, dan tidak hanya dapat mempengaruhi berlakunya masalah kesihatan mental, tetapi juga kesihatan fizikal. Ini dapat dianggap mempengaruhi banyak aspek kehidupan sehari-hari, dan membentuk persepsi terhadap peristiwa yang berbeza.

Tetapi malang, nampaknya kebahagiaan lebih merupakan faktor susunan genetik. Semasa mengkaji tahap kebahagiaan kembar, kembar identik yang dibesarkan di rumah yang berbeza lebih serupa antara satu sama lain dengan kembar saudara yang dibesarkan di rumah yang sama. Penemuan ini menunjukkan bahawa kebahagiaan lebih merupakan cara bahawa ciri dan perangai bawaan mempengaruhi persekitaran, dan bukannya persekitaran mempengaruhi perangai.

Kesejahteraan subjektif didapati menjadi faktor pelindung yang sangat penting bagi kesihatan fizikal dan mental. Para penyelidik telah menentukan bahawa, walaupun pada usia, merokok, dan penyakit, seseorang yang bahagia hanya separuh kemungkinannya mati pada usia dini atau menjadi kurang upaya, seperti mereka yang tidak berpuas hati. Oleh kerana itu, memahami kesejahteraan subjektif telah menjadi usaha yang sangat dicari dalam beberapa dekad yang lalu.

Apa yang menggembirakan kita?

Penemuan penting dari literatur mengenai kesejahteraan subjektif adalah bahawa hubungan lebih penting daripada wang. Dalam satu kajian dengan pelajar kolej, mereka yang melaporkan memberi nilai pendapatan yang lebih tinggi, kejayaan profesional dan prestij, daripada rakan-rakan yang sangat rapat dan hubungan perkahwinan, dua kali lebih cenderung untuk menjadi “adil” atau “sangat” tidak bahagia.

Contoh lain dari ini adalah bahawa selama beberapa dekad terakhir, kenaikan pendapatan boleh guna di Barat tidak bertepatan dengan peningkatan kesejahteraan subjektif. Sebenarnya, di Brazil dan China, kepuasan hidup rata-rata lebih tinggi daripada Jepun atau Jerman yang lebih makmur.

Bagaimana dengan ketahanan?

Ketahanan, di sisi lain, adalah sifat yang serupa dengan kesejahteraan subjektif, tetapi secara signifikan merupakan hasil persekitaran dan juga sifat genetik. Ketahanan adalah istilah yang dipinjam dari metalurgi, yang menggambarkan sejauh mana sekeping logam dapat membengkokkan ketika daya diterapkan, tanpa putus. Dalam psikologi, para sarjana telah menggunakan daya tahan untuk menjelaskan seberapa baik seseorang dapat menangani tekanan. Seseorang yang bangkit dari keadaan sukar, tanpa mengalami tekanan emosi yang ketara, dikatakan mempunyai daya tahan yang tinggi.

Cara mengatasi tekanan ini dianggap berlaku dalam tiga cara asas.

Yang pertama adalah dengan meminta pertolongan orang lain, atau meminta sokongan sosial dari rakan dan keluarga. Kesan menguntungkan kerana mempunyai sistem sokongan yang kuat, seperti rakan, keluarga, dan komuniti, telah banyak didokumentasikan. Ini dipercayai faktor pelindung yang signifikan dari penyakit mental.

Cara kedua untuk mengatasi tekanan melibatkan penggunaan strategi mental yang berbeza yang boleh digunakan dengan sengaja untuk mengatasi tekanan. Strategi kognitif sering dibincangkan dalam terapi, dan dipercayai sangat penting dalam membantu seseorang mengatasi masalah. Walaupun beberapa orang mengembangkan kualiti seperti itu secara semula jadi, yang lain dapat mengembangkan strategi ini melalui bimbingan ahli terapi atau ahli keluarga dan rakan lain.

Mekanisme penanganan ketiga adalah melalui strategi pertahanan sukarela yang melindungi seseorang dari perubahan mendadak dalam realiti dalaman atau luaran. Mekanisme ini berada di luar kawalan seseorang.

Untuk memahami apa itu kesihatan mental, selalunya penting untuk mencari penjelasan yang berbeza. Beberapa penjelasan bergantung pada ketiadaan penyakit mental, dan memerlukan pakar untuk dapat menentukan. Yang lain lebih subjektif, dan hanya dapat ditentukan oleh orang itu sendiri. Walaupun begitu, cara tidak lebih penting atau tepat daripada yang lain. Semua kaedah boleh berguna dan semuanya berfungsi bersama-sama untuk membantu kita memahami apa artinya menjadi sihat secara mental.

Rujukan: Leigh, H. (2010). Apakah Kesihatan Mental? Dalam Gen, Memes, Budaya, dan Penyakit Mental (hlm. 141–153). Springer New York. https://doi.org/10.1007/978-1-4419-5671-2_12

Vaillant, G. (2003). Kesihatan mental. Jurnal Psikiatri Amerika , 160 (8), 1373–1384. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.160.8.1373

KONGSI
Artikel sebelum iniSekiranya anda mengambil kopi semasa mengandung?
Artikel seterusnyaPisang dan manfaatnya terhadap kesihatan
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.