Punca ulser mulut

Ulser mulut boleh terjadi apabila seseorang mencederakan bahagian dalam mulut mereka, seperti menggigitnya secara tidak sengaja atau mempunyai gigi palsu yang kurang ketat.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Sakit ini adalah berbeza kerana ia berlaku berulang kali dan mungkin tidak selalu mempunyai sebab yang jelas.

Sesetengah individu kerap mendapat selsema, sementara yang lain tidak mendapatnya sama sekali. Faktor risiko untuk ulser mulut berulang mungkin disebabkan sistem kekebalan tubuh yang lemah, tekanan, atau alergi terhadap makanan tertentu.

Akademi Perubatan Oral Amerika menyarankan agar pesakit yang mengalami ulser berulang harus menyimpan catatan rekod apabila ia berlaku dan sebarang pencetus yang mungkin menjadi penyebab. Ini boleh membantu untuk menentukan sama ada terdapat hubungan antara diet pemakanan atau gaya hidup.

Dalam sesetengah kes, ulser mulut boleh terjadi hasil daripada jangkitan virus atau keadaan jangka panjang, seperti penyakit Crohn, kekurangan vitamin, atau perubahan hormon.

 Bila perlu berjumpa doktor

Sakit ulser mulut akan hilang tanpa rawatan dan biasanya tidak ada tanda-tanda serius. Pesakit harus berjumpa dengan doktor di hospital jika luka tersebut bertahan selama lebih dari 3 minggu, yang menyebabkan kesukaran menelan.

Sekiranya luka ulser mulut berlaku secara kerap dalam masa yang lama, adalah idea yang baik untuk berunding dengan pakar perubatan. Ia mungkin membantu jika membawa rekod catatan apabila ulser mulut menyerang dan sebarang pencetus yang berpotensi, seperti makanan pedas.

Dalam sesetengah kes, ulser mulut boleh menjadi tanda keadaan asas, termasuk penyakit gastrousus. Jika seseorang mempunyai gejala berikut, mereka harus berbincang dengan doktor:

  • keletihan yang tidak dapat dijelaskan selama lebih daripada beberapa hari
  • ruam atau sakit di bahagian lain badan
  • demam
  • kurang selesa pada mata
  • sakit perut

Sekiranya luka ulser mulut menjadi merah dan menyakitkan, ini boleh menjadi tanda jangkitan.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Kesimpulan

Ulser mulut boleh menyakitkan dan membuatkan pesakit rasa kurang selesa, terutamanya jika ia sering berlaku. Mengenal pasti punca penyebab mungkin membantu pesakit untuk mengelaknya daripada berulang.

Pada masa yang sama, pesakit boleh mencuba pelbagai petua tradisional dan cara rawatan yang mudah untuk mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan.