Sihat Sakit Apa yang perlu diketahui mengenai acanthosis nigricans

Apa yang perlu diketahui mengenai acanthosis nigricans

283
KONGSI

Acanthosis nigricans

Acanthosis nigricans adalah keadaan kulit yang menyebabkan kulit menjadi lebih gelap dan lebih tebal. Ia paling sering muncul di lipatan kulit di sekitar leher, pangkal paha, dan ketiak. Gejala lain termasuk gatal dan bau. Nigricans Acanthosis mempunyai hubungan dengan obesiti dan diabetes, dan rawatan melibatkan menangani masalah yang menjadi punca dan penyebab. Dalam kes yang jarang berlaku, bentuk nigrican acanthosis yang malignan boleh berlaku pada pesakit yang mempunyai kanser tertentu.

Dalam artikel ini, kita membincangkan sebab-sebab dan gejala acanthosis nigricans, dan kami menyenaraikan beberapa pilihan rawatan yang ada.

Gejala acanthosis nigricans

acanthosis nigricans. Kredit gambar: Vassia Atanassova - Spiritia, 2017.
Nigricans Acanthosis boleh menyebabkan kawasan gelap kulit.
Kredit gambar: Vassia Atanassova – Spiritia, 2017.

Gejala utama acanthosis nigricans adalah seperti berikut:

 • Hyperpigmentation : Ini adalah apabila bahagian-bahagian tertentu kulit menjadi lebih gelap, atau lebih pigmen, dan boleh bertukar menjadi kurus, hitam, atau coklat.
 • Hyperkeratosis : Ini adalah apabila kawasan kulit menjadi lebih tebal dan mungkin kelihatan seperti beludru. Akhirnya, garis kulit mungkin menjadi lebih mendalam dan lebih ketara, dan pertumbuhan seperti kutil boleh muncul.

Nigricans Acanthosis juga boleh menyebabkan gejala-gejala kulit tambahan berikut:

 • kekeringan
 • kekasaran yang berlebihan
 • gatal-gatal
 • bau yang luar biasa

Nigrican acanthosis malignan boleh menyebabkan perubahan kulit yang lebih parah dan meluas daripada bentuk benigna (noncancerous).

Sesetengah orang mengalami perubahan kulit di satu sisi badan mereka sahaja. Ini dikenali sebagai nigrican acanthosis unilateral.

Perubahan pada kulit biasanya berkembang perlahan-lahan. Kadang-kadang, mereka boleh hadir sejak lahir, tetapi mereka biasanya muncul pada zaman kanak-kanak atau dewasa. Mereka boleh berlaku di mana-mana, tetapi biasanya memberi kesan kepada:

 • anus
 • ketiak
 • alat kelamin
 • pangkal paha
 • belakang dan sisi leher

Kurang biasa, nigrican acanthosis berkembang pada:

 • belakang lutut
 • depan siku
 • buku jari
 • bibir
 • tapak kaki tangan
 • tapak kaki
 • perut
 • di bawah payudara

Punca

Nigricans Acanthosis bukanlah penyakit sendiri. Sebaliknya, ia adalah gejala gangguan asas. Perubahan kulit berlaku apabila sel-sel kulit mula membiak dengan cepat.

Faktor-faktor berikut boleh menyebabkan nigrican acanthosis:

 • Rintangan insulin : Nigrican Acanthosis biasanya memberi kesan kepada orang yang mempunyai obesiti dan ketahanan insulin, yang merupakan keadaan di mana tubuh tidak boleh menggunakan insulin dengan berkesan. Rintangan insulin akhirnya membawa kepada diabetes jenis 2.
 • Perubahan hormon : Orang yang mengalami gangguan hormon, seperti penyakit Addison , sindrom ovarium polikistik (PCOS), atau hypothyroidism boleh membangunkan nigrican acanthosis.
 • Genetik : Nigrican acanthosis keturunan mungkin hadir sejak kelahiran, tetapi kebanyakan orang mengembangkannya semasa kecil atau lewat dalam hidup.
 • Penggunaan ubat : Mengambil ubat-ubatan, seperti pil kawalan kelahiran, kortikosteroid, atau dosis tinggi niasin, boleh membawa kepada permulaan nigrican acanthosis. Beberapa suplemen bina badan juga boleh menyebabkan gangguan kulit.
 • Kanser : Dalam kes yang jarang, nigrican acanthosis malignan boleh berlaku pada orang dengan jenis kanser perut , termasuk adenokarsinoma lambung, serta karsinoma dan limfoma lain.

Faktor-faktor risiko

acanthosis nigricans. Kredit imej: Madhero88, 2010.
Orang-orang yang gemuk atau mengalami gangguan hormon mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada acanthosis nigricans.
Kredit imej: Madhero88, 2010.

Faktor risiko untuk nigrican acanthosis termasuk:

 • Obesiti . Orang yang berlebihan berat badan lebih cenderung tahan terhadap insulin atau mengalami diabetes. Penyelidikan menunjukkan bahawa sehingga 74 peratus orang yang gemuk mungkin mempunyai keadaan ini. Nigrican acanthosis yang berkaitan dengan obesiti mungkin lebih tinggi pada wanita.
 • Etnik . Menurut Akademi Dermatologi Amerika , nigrican acanthosis lebih biasa pada orang yang berasal dari Afrika, Caribbean, Hispanik, atau keturunan asli Amerika.
 • Genetik . Orang yang mempunyai ahli keluarga yang mempunyai nigrican acanthosis mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk membangunkan keadaan ini.
 • Mempunyai gangguan hormon . Mereka yang mempunyai keadaan yang menjejaskan hormon mereka lebih cenderung mendapat acanthosis nigricans daripada yang lain.
 • Mengambil ubat atau suplemen tertentu. Sesetengah ubat, termasuk kawalan kelahiran hormon dan steroid, meningkatkan risiko mengembangkan nigrican acanthosis.

Rawatan dan rawatan rumah

Biasanya, doktor mula dengan merawat gangguan asas. Apabila ini terkawal, perubahan kulit sering hilang.

Rawatan berbeza-beza bergantung kepada isu asas, dan termasuk:

Hilang berat badan

Orang yang mempunyai nigrican acanthosis akibat obesiti atau rintangan insulin mungkin mendapati bahawa kulit mereka bertambah baik apabila mereka menurunkan berat badan.

Penurunan berat badan boleh meningkatkan tekstur kulit, tetapi perubahan warna boleh kekal.

Menstabilkan hormon

Bagi orang yang mengalami masalah hormon, nigrican acanthosis boleh menyelesaikannya jika mereka mendapat kawalan mereka menggunakan ubat-ubatan, perubahan gaya hidup dan rawatan lain.

Menguruskan diabetes

Orang dengan diabetes jenis 2 mungkin memerlukan ubat-ubatan, pemantauan paras gula darah secara tetap, dan pengubahsuaian makanan dan gaya hidup. Sekali tahap insulin menjadi stabil, simptom nigric acanthosis boleh diselesaikan.

Mengelakkan ubat-ubatan tertentu

Jika ubat-ubatan atau suplemen tertentu menyebabkan nigrican acanthosis, maka doktor mungkin mengesyorkan untuk mengelakkannya atau beralih kepada alternatif. Dalam kebanyakan kes, kulit akan kembali normal selepas menghentikan ubat.

Merawat kanser

Nigrican acanthosis malignan boleh membersihkan selepas pembedahan pembedahan tumor kanser. Rawatan lain untuk kanser termasuk kemoterapi dan terapi radiasi.

Prosedur kosmetik

Untuk mengurangkan rupa atau bau acanthosis nigricans, sesetengah orang mencuba rawatan kosmetik, seperti:

 • krim preskripsi untuk meringankan kulit atau melembutkan patch tebal dan kasar
 • terapi laser untuk membetulkan penebalan kulit atau meringankan kulit
 • sabun antibakteria
 • antibiotik topikal
 • ubat oral

Rawatan kosmetik tidak menangani punca penyebab acanthosis nigricans, walaupun mereka boleh meningkatkan penampilan kulit sehingga rawatan lain berkuat kuasa.

Bila perlu berjumpa doktor

Orang yang melihat kegelapan kulit, penebalan, atau perubahan kulit yang lain harus membuat temu janji untuk melihat doktor mereka. Perubahan sering tidak berbahaya, tetapi mereka boleh mencadangkan keadaan perubatan yang memerlukan rawatan.

Doktor sering boleh mendiagnosis nigrican acanthosis dengan hanya melihat pada kulit. Walau bagaimanapun, mereka mungkin perlu melakukan ujian tambahan untuk menentukan punca asasnya. Ujian diagnostik termasuk:

 • biopsi, di mana seorang doktor mengeluarkan sampel kulit kecil untuk memeriksa di bawah mikroskop
 • ujian darah
 • Sinaran-X

Nigricans dan kanser Acanthosis

Nigricans acanthosis keluarga. Kredit imej: Vandana Mehta Rai MD DNB, C Balachandran MD, 2010.
Dalam kes yang jarang berlaku, nigrican acanthosis mungkin berlaku pada orang yang mempunyai kanser tertentu.
Kredit imej: Vandana Mehta Rai MD DNB, C Balachandran MD, 2010.

Nigricans Acanthosis yang dikaitkan dengan kanser, yang dikenali sebagai nigrican acanthosis malignan, jarang berlaku.

Nigrican acanthosis malignan adalah orang dewasa yang lebih biasa, di mana ia menjejaskan kedua-dua jantina sama.

Apabila ia berlaku, ia biasanya menjejaskan orang dengan kanser perut seperti:

Jarang, nigrican acanthosis berlaku pada orang yang mempunyai kanser ginekologi, seperti kanser ovari.

Gejala-gejala nigrican acanthosis malignan adalah sama dengan bentuk benigna, tetapi mereka mungkin lebih teruk dan meluas. Mereka juga boleh menjejaskan mulut dan kawasan sekitar mata.

Nigricans Acanthosis dan diabetes

Nigricans Acanthosis mempunyai hubungan dengan ketahanan insulin dan biasa terjadi pada orang yang menghidap kencing manis atau berisiko diabetes. Penyelidikan mengenai warga Trinidad menunjukkan keadaan kulit adalah biasa di kalangan orang-orang yang menghidap diabetes tanpa mengira umur, jantina, dan etnik.

Kanak-kanak yang mempunyai nigrican acanthosis mempunyai risiko diabetes jenis 2 yang lebih tinggi di kemudian hari.

Ringkasan

Nigricans Acanthosis adalah penyakit kulit yang agak biasa yang dicirikan oleh susunan kulit gelap, tebal, dan berbulu yang mempunyai persatuan dengan kelebihan berat badan dan diabetes.

Nigricans Acanthosis biasanya menandakan keadaan mendasar, seperti diabetes atau gangguan hormon. Jarang, ia boleh mencadangkan kehadiran kanser perut atau ginekologi.

Orang yang melihat perubahan kulit harus melihat doktor mereka untuk diagnosis dan rawatan. Nigricans Acanthosis biasanya hilang apabila gangguan asas berada di bawah kawalan. Sehingga itu, rawatan kosmetik boleh meningkatkan penampilan kulit dan mengurangkan bau.

KONGSI
Artikel sebelum iniHidung berdarah: Bila perlu berjumpa dengan doktor jika anak anda mengalaminya
Artikel seterusnya10 cara untuk meningkatkan libido untuk golongan lelaki dan wanita
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.