KONGSI

Anterolisthesis

Anterolisthesis adalah penjajaran tulang yang tidak normal di tulang belakang dan biasanya menjejaskan bahagian bawah punggung. Ia berlaku apabila bahagian atas vertebra tergelincir di hadapan yang di bawah. Sakit selalunya merupakan gejala pertama anterolisthesis.

Sesuai untuk sesiapa sahaja yang ingin mengatur dan menstabilkan kadar gula dalam darah mereka setiap hari Beli StemErgy MetaBalance

Tulang vertebra yang menyamar dapat mencubit saraf, dan ini boleh menyebabkan akibat yang menyakitkan dan melemahkan. Bahagian lain badan, seperti lengan atau kaki, juga boleh dipengaruhi oleh anterolisthesis.

Jumlah slippage digredkan pada skala dari ringan hingga teruk. Rawatan boleh terdiri daripada rehat tidur untuk pembedahan. Anterolisthesis sering dikenali sebagai spondylolisthesis.

Punca

Anterolisthesis boleh disebabkan oleh daya tumpul secara tiba-tiba atau mungkin disebabkan oleh latihan fizikal yang berat dari masa ke masa.

Anterolisthesis sering disebabkan oleh tekanan tumpul atau fraktur secara tiba-tiba. Ini boleh menjadi akibat trauma yang biasanya dialami dalam kemalangan kenderaan atau terjatuh. Anterolisthesis juga boleh berkembang dari masa ke masa melalui latihan fizikal yang berat, seperti bina badan.

Penuaan adalah punca umum anterolisthesis. Ini terjadi secara semulajadi kerana rawan antara tulang belakang dan kelenjar lemah.

Anterolisthesis juga boleh dikaitkan dengan keadaan asas seperti tulang lemah, arthritis , atau tumor. Tumor boleh memaksa tulang belakang bergerak dari kedudukan semula jadi.

Kadang kala, anterolisthesis dikaitkan dengan kecacatan pertumbuhan tulang belakang genetik pada kanak-kanak.

Gejala anterolisthesis

Gejala-gejala sakit ini akan bergantung pada jumlah slip dan bahagian tulang belakang di mana kemerosotan berlaku.

Anterolisthesis boleh menyebabkan kesakitan yang berterusan dan teruk, atau ia boleh berkembang dan bertambah buruk dari masa ke masa. Sakit mungkin berterusan dan sering memberi kesan kepada bahagian belakang atau kaki.

Isu mobiliti akibat kesakitan boleh menyebabkan ketidakaktifan dan kenaikan berat badan. Ia juga boleh mengakibatkan kehilangan ketumpatan tulang dan kekuatan otot. Fleksibiliti di kawasan lain badan juga mungkin terjejas.

Pembersih air diperlukan untuk mendapatkan air bersih hari ini. Air di dunia sekarang tercemar dan tidak selamat untuk diminum. Itulah sebabnya kita memerlukan pembersih air untuk memberi kita air minuman yang bersih dan selamat. Pembersih air tidak hanya membersihkan air dari kotoran tetapi juga membuatnya bebas dari bakteria yang menyebabkan penyakit seperti kolera, kepialu, cirit-birit dan barah. Beli Cuckoo IRIS

Gejala lain anterolisthesis termasuk:

 • kejang otot
 • sensasi denyutan atau kesemutan
 • ketidakupayaan untuk berasa sensasi panas atau sejuk
 • sakit dan postur yang lemah
 • kelemahan

Dalam kes yang teruk, gejala berikut mungkin berlaku:

 • kesukaran berjalan dan pergerakan badan terhad
 • kehilangan fungsi pundi kencing atau usus

Diagnosis

Anterolisthesis yang disyaki mungkin didiagnosis menggunakan X-ray, imbasan CT atau imbasan MRI.

Seorang doktor di hospital akan mendiagnosis anterolisthesis menggunakan pemeriksaan fizikal dan penilaian gejala seseorang. Peperiksaan biasanya akan memasukkan pemeriksaan refleks.

X-ray, imbasan CT , dan imbasan MRI boleh digunakan untuk mengesahkan diagnosis anterolisthesis yang disyaki. Teknik pencitraan ini digunakan untuk memeriksa kecacatan tulang, dan untuk menilai kecederaan dan kerosakan saraf.

Penggredan

Langkah seterusnya selepas diagnosis adalah menentukan tahap kerusakan. Skala penggredan berikut digunakan untuk menentukan keterukan keadaan dan rawatan apa yang diperlukan.

 • Gred 1 : kurang daripada 25 peratus slippage
 • Gred 2 : 26 hingga 50 peratus slippage
 • Gred 3 : 51 hingga 75 peratus slippage
 • Gred 4 : 76 peratus atau lebih slippage

Terdapat kes-kes yang jarang berlaku iaitu 100 peratus slippage apabila vertebra atas sepenuhnya meleleh di bawah.

Rawatan anterolisthesis

Doktor mencari pelan rawatan pada gred gelincir. Pesakit dengan gred 1 dan 2 gred biasanya mempunyai gejala ringan, dan rawatan itu bertujuan untuk mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan. Gred 3 dan 4 tergolong teruk dan akhirnya memerlukan pembedahan.

Pilihan rawatan untuk tergelincir ringan mungkin termasuk perjalanan singkat rehat, latihan ringan, dan ubat sakit. Kes-kes yang teruk mungkin memerlukan terapi kiropraktik dan pembedahan. Pembedahan dianggap sebagai pilihan terakhir.

Rehat

Pastikan anda ada perlindungan takaful dan insurans untuk menempuh waktu yang sukar ini. Dapatkan sekarang. Jangan lupa bersenam di rumah atau di gym jika dibenarkan.

Tidur dan rehat boleh membantu mengatasi kes-kes ringan anterolisthesis. Penyertaan dalam sukan dan aktiviti harian yang berat harus dihentikan sepenuhnya sehinggalah kesakitan berkurangan.

Rehat juga boleh membantu mengelakkan berlakunya kerosakan atau kerosakan pada vertebra.

Ubat

Ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs) boleh digunakan untuk membantu mengubati kesakitan dan keradangan yang disebabkan oleh anterolisthesis.

Untuk kesakitan yang lebih teruk, steroid dan opioid mungkin diperlukan. Steroid epidural yang disuntik terus ke bahagian belakang boleh mengurangkan keradangan dan meringankan kesakitan.

Terapi

Gejala rumit boleh dirawat dengan terapi fizikal , selalunya bersama dengan program latihan.

Sokongan pendakap atau belakang boleh digunakan untuk membantu menstabilkan bahagian bawah dan mengurangkan kesakitan. Rawatan kiropraktik bahkan dapat membantu memindahkan tulang belakang ke kedudukan asalnya.

Senaman

Latihan biasanya dijalankan bersamaan dengan terapi fizikal. Latihan boleh meningkatkan pergerakan tanpa rasa sakit, meningkatkan fleksibiliti, dan membina kekuatan pada otot belakang.

Latihan penstabilan boleh mengekalkan pergerakan tulang belakang, menguatkan otot perut dan belakang, dan meminimumkan pergerakan tulang yang teruk di tulang belakang yang terjejas.

Pembedahan

Pembedahan adalah usaha terakhir dalam rawatan masalah tulang belakang ini. Ia mungkin perlu jika tulang belakang terus berleluasa atau jika sakit terus berlanjut walaupun rawatan lain.

Pembedahan mungkin melibatkan penyesuaian vertebra dengan plat, wayar, rod, atau skru.

Biasanya, satu daripada prosedur pembedahan berikut digunakan untuk merawat anterolisthesis.

 • Penyahmampatan , di mana tulang atau tisu lain dikeluarkan untuk melepaskan tekanan pada vertebra dan saraf yang berkaitan.
 • Gabungan tulang belakang, apabila sekeping tulang dipindahkan ke bahagian belakang tulang belakang. Penyembuhan tulang dan sekering dengan tulang belakang. Ini mewujudkan jisim tulang pepejal yang membantu menstabilkan tulang belakang.

Gabungan penyahmampatan dan gabungan tulang belakang juga boleh dipertimbangkan.

Faktor-faktor risiko

Sukan impak rendah seperti berenang dan berbasikal boleh mengurangkan risiko mengembangkan anterolisthesis.

Orang yang berusia dan warga emas lebih cenderung dipengaruhi oleh anterolisthesis. Ia biasanya berlaku pada orang berusia lebih 50 tahun, dengan wanita melaporkan kadar perkembangan yang lebih cepat.

Proses penuaan semulajadi menyebabkan tulang menjadi lemah dan menjadi lebih rentan terhadap kerosakan, termasuk anterolisthesis.

Orang-orang yang terlibat dalam aktiviti berat badan biasa meningkatkan risiko mereka memperoleh anterolisthesis. Ini termasuk atlet dan pengangkat angkat khususnya.

Risiko anterolisthesis dapat dikurangkan dengan:

 • menguatkan otot belakang dan abdomen
 • mengambil bahagian dalam sukan yang meminimumkan risiko kecederaan belakang yang lebih rendah, seperti berenang dan berbasikal
 • mengekalkan berat badan yang sihat untuk mengurangkan tekanan di belakang
 • makan diet yang seimbang untuk membantu mengekalkan kekuatan tulang

Kesimpulan

Menurut beberapa sumber, rawatan bukan pembedahan untuk kes ringan anterolisthesis berjaya di sekitar 80 peratus daripada kes. Jika tulang tidak mencubit sebarang saraf, mungkin tidak ada lagi sakit belakang selepas pengubatan.

Dalam kes-kes di mana saraf-saraf yang dipotong selepas keratan tulang, terdapat risiko kerosakan saraf kekal. Ini boleh menyebabkan sakit belakang yang berterusan atau berulang walaupun selepas rawatan.

Sesetengah penyelidik menyatakan bahawa pembedahan berjaya melegakan gejala di 85 peratus hingga 90 peratus daripada kes-kes yang teruk anterolisthesis.

KONGSI
Artikel sebelum iniPolyarthritis dan apa yang perlu diketahui
Artikel seterusnyaMigrain basilar dan apa yang perlu diketahui?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.