KONGSI
Sacroiliitis adalah keadaan yang menyakitkan di mana salah satu atau kedua sendi sacroiliac menjadi radang. Sendi sacroiliac didapati di mana tulang belakang memenuhi pelvis. Selalunya tidak didiagnosis sebagai sakit belakang yang lebih rendah, sacroiliitis berkaitan dengan penyakit yang menyebabkan radang arthritis dalam tulang belakang. Sacroiliitis boleh menyebabkan sakit pada punggung, bawah punggung, dan ke bawah satu atau kedua-dua kaki. Artikel ini melihat penyebab, gejala, dan rawatan untuk sacroiliitis.

Penyebab sacroiliitis

Sacroiliitis adalah keradangan sendi sacroiliac, yang menyambungkan pelvis ke tulang belakang.
Terdapat beberapa sebab yang berpotensi untuk keradangan pada sendi sacroiliac. Ini termasuk:
 • Ankylosing spondylitis : Ini adalah jenis artritis radang yang progresif yang menjejaskan tulang belakang dan pinggul. Seperti yang diterangkan oleh laporan 2005 ini, sacroiliitis merupakan tanda awal keadaan ini. Tidak semua orang yang mengalami sacroiliitis mempunyai ankylosing spondylitis.
 • Osteoarthritis : Ini boleh menyebabkan keradangan pada sendi sacroiliac dan penyebab sacroiliitis yang lain.
 • Trauma : Kecederaan traumatik tiba-tiba boleh merosakkan sendi sacroiliac dan menyebabkan keradangan, yang membawa kepada sacroiliitis.
 • Kehamilan : Apabila seorang wanita hamil, sendi-sendi sacroiliacnya meregangkan untuk memberi ruang kepada bayi yang sedang berkembang. Ini mungkin memberi tekanan pada sendi dan menyebabkan sacroiliitis.
 • Jangkitan : Jika sendi sacroiliac dijangkiti, ia boleh menjadi radang.
Di samping itu, keadaan berikut boleh menjadikannya lebih cenderung untuk seseorang mengembangkan sacroiliitis:

Gejala Sacroiliitis

Tanda-tanda umum sacroiliitis termasuk kekakuan dan kesakitan di punggung bawah dan punggung.
Gejala utama sacroiliitis termasuk:
 • sakit di punggung, punggung bawah, dan belakang satu atau kedua-dua kaki
 • demam sedikit
 • kekejangan di pinggul dan bahagian bawah belakang
Kadang-kadang sacroiliitis boleh menyebabkan sakit pada pinggul dan kaki juga, walaupun ini kurang biasa. Aktiviti-aktiviti berikut boleh memburukkan lagi kesakitan sacroiliitis:
 • duduk atau berdiri untuk tempoh yang panjang
 • berdiri dengan berat pada satu kaki
 • memanjat tangga
 • mengambil langkah panjang ketika berjalan
 • berjalan
 • bertukar di atas katil

Diagnosis

Sacroiliitis mungkin sukar didiagnosis, kerana ia boleh disalah anggap sakit belakang yang disebabkan oleh keadaan yang berbeza, seperti sciatica. Seorang doktor boleh menekan pada pinggul dan punggung atau memindahkan kaki seseorang untuk memeriksa sendi sacroiliac. Untuk menentukan sama ada kesakitan itu datang dari sendi sacroiliac, doktor boleh menyuntikkan penyelesaian numbing ke dalam sendi. Pemeriksaan lanjut mungkin diperlukan jika doktor tidak pasti diagnosis. Laporan 2013 menyerlahkan pentingnya ujian MRI sebagai alat diagnostik untuk sacroiliitis. Penyelidikan yang dijalankan pada tahun 2013 mendapati jenis pemeriksaan yang disebut tomografi terkomputer juga mungkin berguna dalam mendiagnosis sacroiliitis.
 Rawatan
Terdapat pelbagai rawatan yang tersedia untuk sacroiliitis. Ini termasuk ubat, latihan, dan prosedur pembedahan.

Ubat

Penyakit kesakitan di atas boleh membantu merawat gejala ringan sacroiliitis.
Ubat berikut boleh membantu merawat sacroiliitis:
 • Penyakit kesakitan: Ubat-ubat kesakitan di atas boleh memberikan sedikit kelegaan. Doktor mungkin menetapkan ubat yang lebih kuat jika pilihan over-the-counter tidak membantu.
 • Relax otot : Sacroiliitis boleh menyebabkan kekejangan otot yang mungkin menyakitkan. Relax otot boleh membantu melegakan ini.
 • Inhibitor TNF : Jenis ubat ini boleh membantu mengurangkan sacroiliitis jika dikaitkan dengan ankylosing spondylitis. Kajian pada tahun 2016 menunjukkan bahawa perencat TNF secara signifikan dapat memperbaiki kedua-dua aktiviti dan fungsi sendi.

Pemulihan dan senaman Dirumah

Ubat-ubatan dan senaman dirumah berikut dapat membantu melegakan kesakitan sacroiliitis:
 • Rehat : Mengelakkan pergerakan yang memburukkan kesakitan sacroiliitis dapat membantu mengurangkan keradangan.
 • Ais dan panas: Letakkan meletakkan ais dan pek haba di kawasan yang terjejas boleh membantu melegakan kesakitan sacroiliitis. Seseorang harus sentiasa menutupi ais dan pek haba dengan tuala untuk mengelakkan terbakar dan merosakkan kulit.
 • Latihan hip fleksi : Latihan ini melibatkan meletakkan di belakang dengan kaki disokong oleh kotak atau bantal. Silangkan satu kaki di atas yang lain, tarik kaki bersama-sama dan kemudian lepaskan. Ulangi ini di kedua-dua belah pihak. Cuba variasi latihan ini dengan meletakkan di belakang, mengangkat kaki, dan kemudian memerah mereka bersama bantal di antara.

Pembedahan dan prosedur lain

Dalam kes yang teruk di mana ubat dan senaman tidak melegakan kesakitan sacroiliitis, doktor mungkin mencadangkan salah satu daripada pembedahan atau prosedur berikut:
 • Rangsangan elektrik : Perangsang elektrik boleh ditanamkan ke dalam sakrum, yang boleh membantu mengurangkan rasa sakit.
 • Suntikan bersama : Kortikosteroid yang disuntik ke dalam sendi sacroiliac dapat membantu mengurangkan keradangan dan kesakitan. Sudah terlalu banyak suntikan boleh menyebabkan masalah lain, jadi mereka biasanya terhad kepada 2 hingga 4 setahun.
 • Radiofrequency denervation : Rawatan jenis ini berfungsi pada tisu saraf yang boleh menyebabkan sakit sacroiliac.
 • Gabungan bersama : Dalam kes-kes yang teruk, menggabungkan dua tulang bersama dengan plat logam atau peranti gabungan lain boleh membantu melegakan kesakitan sacroiliitis.
 Kesimpulan
Terdapat pelbagai rawatan yang tersedia untuk sacroiliitis yang boleh melegakan kesakitan yang berkaitan dengan keadaan ini. Penambahbaikan jangka panjang bergantung kepada punca keadaan. Kerosakan bersama dan bentuk degeneratif arthritis akan memerlukan rawatan berterusan untuk menguruskan gejala. Seorang doktor boleh mencadangkan cara terbaik untuk menguruskan gejala sacroiliitis dan melegakan kesakitan yang berkaitan dengan keadaan.
KONGSI
Artikel sebelum iniSakit belakang kronik: Rawatan selama 10 minit meninggalkan pesakit tanpa kesakitan
Artikel seterusnyaUbat untuk sembelit kolitis ulseratif
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.