KONGSI
Dalam perkataan hari ini, myositis bermaksud penyakit atau keradangan organ otot atau tisu tertentu. Myositis boleh menyebabkan penyakit otot yang dikenali sebagai myopathies. Kadangkala, seseorang mungkin mempunyai myositis dan tidak tahu punca penyebabnya.
Fakta ringkas mengenai myositis:
 • Terdapat banyak jenis dan sebab, dari kecederaan hingga jangkitan.
 • Diagnosis boleh menjadi sukar, kerana banyak keadaan menyebabkan gejala kelemahan otot.
 • Malangnya, tiada ubat untuk myositis.

Apakah tanda-tanda myositis?

Gejala-gejala yang dikaitkan dengan keradangan dan kelemahan otot mungkin termasuk kesukaran berdiri apabila duduk dan merasa letih setelah berjalan kaki jarak singkat.
Beberapa jenis myositis wujud yang menyebabkan pelbagai gejala. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa gejala umum yang berkaitan dengan kelemahan otot dan keradangan. Contohnya termasuk:
 • kesukaran untuk berdiri
 • merasa letih selepas tempoh yang singkat berdiri atau berjalan
 • masalah menaiki tangga
 • masalah mengangkat barang
 • masalah menelan atau bernafas
 • kesakitan otot yang tidak dapat dijelaskan
Pesakit dengan myositis juga mungkin telah menaikkan tahap enzim otot CPK atau aldolase. Sesetengah jenis myositis menyebabkan gejala-gejala tertentu, seperti ruam kulit atau kelemahan pada bahagian-bahagian tertentu badan. Walau bagaimanapun, kelemahan otot, keletihan, dan kadang-kadang kesakitan atau ketidakselesaan adalah semua gejala dengan kebanyakan jenis myositis.

Apa yang menyebabkan myositis?

Kehadiran virus seperti virus selesema mungkin menjadi punca utama myositis.
Myositis boleh mempunyai pelbagai sebab, walaupun kadangkala doktor tidak dapat mengenal pasti sebabnya. Contoh-contoh punca myositis yang lebih umum termasuk:
 • gangguan autoimun, seperti lupus atau rheumatoid arthritis
 • jangkitan
 • ubat-ubatan, termasuk statin yang ditetapkan untuk menurunkan kolesterol
 • kecederaan otot
 • kehadiran virus dalam badan, termasuk sejuk dan selesema virus HIV
 • penggunaan dadah haram, seperti kokain
Kadangkala penyebab utama myositis lebih jelas. Walau bagaimanapun, terdapat banyak kes-kes myositis mempunyai sebab yang tidak dikenalpasti, apabila keadaan itu dikenali sebagai myositis idiopatik.

Jenis Myositis

Antara jenis myositis yang paling biasa termasuk yang berikut:

Dermatomyositis

Keadaan ini menyebabkan ruam kulit yang kelihatan, pasir, merah atau ungu. Seseorang juga akan mengalami kelemahan otot dan kadang-kadang kesakitan yang berkaitan dengan keadaan. Wanita lebih cenderung daripada lelaki untuk mengalami jenis myositis ini.

Myositis yang disebabkan oleh dadah

Keadaan ini paling kerap disebabkan keradangan yang merupakan kesan sampingan ubat-ubatan. Contoh-contoh ubat-ubatan yang diketahui menyebabkan myositis termasuk statin, seperti lovastatin atau zidovudine (Retrovir), yang mana doktor menggunakan untuk merawat HIV dan AIDS.

Myositis inklusif-badan

Golongan lelaki yang berumur lebih daripada 50 tahun mudah dipengaruhi oleh myositis jenis ini. Pesakit yang mengalami keadaan ini mengalami kelemahan otot yang beransur-ansur. Mereka juga mungkin mengalami kesukaran menelan, masalah yang dikenali sebagai dysphagia.

Juvenile myositis

Keadaan ini berlaku pada mereka yang berumur 18 tahun ke bawah dan biasanya memberi kesan kepada perempuan. Dermatomyositis kanak-kanak boleh menyebabkan ruam kulit ungu atau merah, selalunya melalui kelopak mata, suara lemah, atau kesukaran menelan. Kebanyakan pesakit dengan keadaan ini juga akan mengalami keradangan pada saluran darah, yang dikenali sebagai vasculitis. Sesetengah kanak-kanak akan mengalami sakit otot, manakala yang lain akan mengalami kelemahan otot, terutamanya di perut, leher, lengan atas, dan kaki.

Myositis

Jenis myositis ini biasa berlaku pada pesakit yang mempunyai jangkitan virus, terutama selesema. Walau bagaimanapun, seseorang juga boleh mengalami myositis berjangkit akibat trichinosis, parasit yang terdapat dalam daging yang kurang masak atau tidak masak. Bakteria, terutama bakteria staph, juga boleh menyebabkan myositis.

Myositis ossificans

Keadaan ini paling kerap berlaku akibat kecederaan, seperti lebam yang ketara. Keadaan ini menyebabkan benjolan yang besar dan kuat untuk membentuk otot yang terjejas.

Polymyositis

Keadaan ini juga lebih biasa di kalangan wanita berbanding lelaki. Orang yang mempunyai polymyositis mempunyai kelemahan otot secara beransur-ansur yang bermula pada teras seseorang dan dapat menyebar ke luar. Kanser dan gangguan autoimun boleh menyebabkan polymyositis.

Diagnosis myositis

tangan bersarung memegang sampel darahDoktor boleh mengesyorkan ujian darah untuk membantu mendiagnosis myositis.
Doktor akan bermula dengan bertanya pesakit tentang sejarah dan tahap kesihatan mereka. Soalan mungkin merangkumi masa hari gejala biasanya berlaku, jika ada sesuatu yang memperbaiki gejala dan jika ada yang membuat mereka lebih buruk. Doktor kemudian boleh mengesyorkan ujian diagnostik untuk menentukan sama ada myositis atau keadaan lain adalah punca. Contoh-contoh ujian ini termasuk:
 • Ujian darah : Ujian darah dapat mengukur kehadiran enzim otot, seperti CPK, dan kehadiran antibodi yang berkaitan dengan gangguan autoimun.
 • Ujian pengimejan untuk mengenal pasti bidang kelainan otot : Myositis ossificans adalah ujian pengimejan yang sering digunakan.
 • Elektromigram : Ujian ini menggunakan pemantauan khas untuk menentukan aktiviti elektrik otot.
 • Biopsi : Biopsi otot boleh mengenal pasti kawasan yang meradang.
Doktor boleh mengesyorkan ujian lanjut, sebagaimana perlu, berdasarkan jenis myositis.

Rawatan

Doktor boleh menggunakan kaedah rawatan untuk membantu seseorang menguruskan gejala penyakit mereka. Seorang doktor boleh terlebih dahulu menetapkan ubat-ubatan yang dikenali sebagai kortikosteroid. Ubat-ubatan ini mengurangkan keradangan di dalam badan, yang boleh membantu beberapa gejala otot yang paling segera.

Antibiotik

Kadangkala rawatan untuk myositis menangani masalah asas. Sebagai contoh, doktor boleh merawat penyebab bakteria myositis dengan antibiotik. Jika myositis pesakit berkaitan dengan gangguan autoimun, doktor boleh menetapkan ubat-ubatan anti-reumatik (DMARDs) yang mengubahsuai penyakit. Contoh ubat-ubatan ini termasuk azathioprine dan methotrexate.

Rawatan di rumah

Pesakit juga boleh mencuba beberapa rawatan di rumah untuk mencari bantuan dari myositis. Menggerakkan otot secara teratur dan melibatkan diri dalam latihan rintangan boleh membantu membina kekuatan. Peregangan juga boleh meningkatkan pelbagai gerakan dan fleksibiliti. Pesakit dengan myositis boleh bekerja dengan ahli terapi fizikal, seorang profesional yang pakar dalam latihan dan terbentang untuk pemulihan.

Ringkasan

Kadangkala myositis adalah masalah jangka pendek yang dapat diselesaikan. Pada masa lain, ia adalah keadaan kronik yang boleh mengakibatkan pemborosan otot yang mempengaruhi kehidupan harian seseorang. Ini adalah benar untuk polymyositis dan dermatomyositis, yang cenderung untuk menjadi syarat jangka panjang. Keadaan, seperti myositis berjangkit, biasanya akan menyelesaikan apabila kesihatan keseluruhan seseorang meningkat.
KONGSI
Artikel sebelum iniVena Varikos – Apa yang anda perlu tahu tentang urat bersimpul
Artikel seterusnyaMinyak pati boleh mengganggu aktiviti hormon normal
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.