KONGSI

Asma pada bayi

Asma pada bayi: Kanak-kanak atau bayi yang menghidap asma mungkin batuk, semput, dan bernafas dengan cepat. Asma kronik mengakibatkan keradangan saluran pernafasan dan mudah terdedah kepada alergen yang disedut.

Sebelum umur lima tahun, keadaan ini terdapat pada hampir separuh daripada semua kanak-kanak yang menghidap asma. Walau bagaimanapun, tidak semua bayi yang mempunyai simptom seperti asma membesar untuk menghidap penyakit ini.

Bayi yang menghidap asma boleh dirawat oleh doktor menggunakan ubat yang membantu membuka saluran pernafasan.

Sesiapa yang memerhatikan simptom masalah pernafasan bayi harus berjumpa doktor. Untuk mengurangkan faktor risiko dan menyekat pendedahan bayi kepada pencetus seperti asap, bulu haiwan peliharaan, debunga, dan hama habuk, ibu bapa dan penjaga lain boleh mengambil beberapa langkah.

Bahagian seterusnya termasuk teknik penjagaan di rumah, gejala asma bayi, dan diagnosis dan rawatan perubatan.

asma pada bayi

Gejala khusus asma pada bayi

Gejala seperti asma bayi mungkin sukar dikenal pasti. Mereka mungkin menyerupai gejala keadaan lain, seperti pelbagai penyakit pernafasan.

Tanda-tanda berikut masalah pernafasan pada bayi yang mungkin asma termasuk:

 • lubang hidung melebar
 • kekecohan
 • kelesuan
 • bernafas sangat laju
 • pergerakan perut yang berlebihan, seolah-olah mereka menggunakan otot perut mereka untuk bernafas
 • batuk pada waktu malam atau ketika melakukan perkara harian
 • masalah makan
 • berdehit, bunyi siulan di dada, yang mungkin boleh didengari dari jauh
 • rona kebiruan pada muka, kuku atau bibir, yang boleh menunjukkan bekalan oksigen yang rendah

Jika bayi baru lahir mempunyai warna kebiruan pada muka mereka, lubang hidung melebar, pergerakan perut tersentak, atau kelihatan lesu, mereka harus dibawa ke hospital dengan segera.

Asma pada bayi boleh mencerminkan penyakit perubatan lain, termasuk:

 • refluks asid
 • aspirasi, yang melibatkan secara tidak sengaja menyedut sesuatu, seperti cecair
 • jangkitan saluran pernafasan atas
 • bronchiolitis, jangkitan paru-paru
 • croup, sejenis keradangan
 • benda asing tersekat di saluran pernafasan
 • pneumonia
 • Sistik Fibrosis

Laryngomalacia adalah penyakit berbeza yang gejalanya mungkin menyerupai asma. Ini memerlukan kelemahan pada rawan tepat di bawah pita suara sejak lahir.

Akibatnya, bayi boleh bernafas dengan kuat. Dalam keadaan ini, trakea dan komponen saluran pernafasan atas yang lain adalah punca bunyi. Rawan menjadi lebih tegang apabila bayi lebih berusia.

Memandangkan asma adalah gangguan kronik, perbezaan utama antaranya dan beberapa masalah kesihatan yang disebutkan di atas ialah gejala asma kerap berterusan.

Walaupun selepas sakit yang singkat, bayi yang menghidap asma mempunyai paru-paru yang lebih kecil dan lebih cepat meradang daripada bayi tanpa asma. Doktor boleh mendiagnosis asma menggunakan corak ini.

Faktor-faktor risiko asma pada bayi

Terdapat beberapa elemen yang boleh meningkatkan risiko bayi mendapat asma, seperti:

 • sejarah keluarga alahan, asma, atau dermatitis atopik, bentuk ekzema yang paling biasa
 • merokok semasa mengandung
 • kelahiran pramatang
 • gejala jangkitan pernafasan yang lebih teruk, seperti virus pernafasan pernafasan

Jangkitan virus biasanya dipersalahkan untuk episod berdehit secara tiba-tiba pada bayi berumur 6 bulan dan lebih muda.

Diagnosis dan bila perlu berjumpa doktor

Asma pada bayi boleh menjadi sukar untuk didiagnosis. Kerana bayi tidak dapat menghembus nafas atau menyedut atas permintaan, doktor tidak boleh menggunakan ujian fungsi paru-paru standard.

Akibatnya, pakar pediatrik jarang mengenal pasti “asma” pada kanak-kanak kecil. Apabila kanak-kanak lebih besar dan simptomnya kekal, doktor mungkin mengenal pasti “penyakit saluran pernafasan reaktif” dan mengesahkan diagnosis asma jika bayi menunjukkan simptom yang serupa dengan asma.

Apabila memeriksa bayi untuk masalah itu, doktor mungkin:

 • Beri ubat untuk membuka saluran pernafasan dan lihat sama ada gejala bertambah baik.
 • Berikan ujian alahan untuk memeriksa sensitiviti kepada pencetus biasa, seperti hama habuk, kulat, bulu haiwan peliharaan dan debunga — pada bayi atau kanak-kanak yang lebih tua.
 • Perintahkan kajian pengimejan, seperti X-ray, untuk memeriksa paru-paru.

Mereka juga boleh mengesyorkan anda mendapatkan ujian dan penjagaan lanjut daripada pakar paru-paru atau alergi.

Penyakit kronik yang tidak diketahui penawarnya ialah asma. Tetapi ramai bayi yang mempunyai simptom seperti asma, termasuk berdehit, tidak pernah mengalami penyakit ini.

Rawatan

Kaedah penyampaian ubat untuk penghidap asma ialah inhaler dan nebulizer.

Alat sedut dengan lampiran spacer dan topeng bersaiz bayi mungkin boleh memberikan ubat kepada bayi yang masih kecil.

Nebulizer, sering dikenali sebagai alat pernafasan, menggunakan udara termampat dan ubat cecair untuk memberi rawatan. Bayi yang baru lahir kemudiannya menghirup kabus ubat sebagai hasilnya.

Doktor akan menasihati berapa kerap bayi perlu mengambil ubat asma mereka setiap hari.

Ubat bertindak pendek, seperti albuterol, kadangkala ditetapkan dengan penyedut atau nebulizer. Untuk memudahkan pembukaan saluran udara yang lebih cepat dan pernafasan yang lebih mudah, ubat ini digunakan.

Untuk meminimumkan keradangan dan mengekalkan saluran udara terbuka, doktor juga boleh menasihati ubat steroid bertindak panjang.

Adalah penting bahawa anak muda hanya mengambil ubat asma yang disyorkan pada dos yang ditetapkan. Seorang doktor boleh menawarkan nasihat yang disesuaikan yang khusus untuk anda.

Menguruskan asma di rumah

Mengurangkan pendedahan bayi kepada alergen yang kerap menyebabkan gejala asma adalah satu lagi cadangan yang mungkin dikemukakan oleh doktor. Asap, bulu haiwan peliharaan, debunga, dan hama habuk adalah beberapa contoh.

Cuba perkara ini, ibu bapa dan penjaga:

 • membasuh linen katil dan mainan kain sekurang-kurangnya sekali seminggu dalam air yang bersuhu 130ºF (54.4ºC) atau lebih panas untuk membunuh hama habuk
 • menyedut sekurang-kurangnya seminggu sekali untuk menghilangkan habuk yang berlebihan
 • menghalang asap rokok daripada memasuki rumah atau kereta
 • menghalang haiwan peliharaan daripada memasuki bilik tidur bayi
 • menggunakan penulen udara dengan penapis udara zarah berkecekapan tinggi, atau HEPA, untuk mengurangkan jumlah bulu dan habuk di dalam rumah
 • menggunakan penutup tilam katil bayi kalis alahan dengan anyaman yang ketat untuk mengelakkan hama habuk memasuki tilam

Ibu bapa atau penjaga lain harus menukar pakaian baru apabila mereka memasuki rumah selepas merokok di luar.

Walaupun alahan makanan jarang menyebabkan asma pada bayi, mungkin berguna untuk berunding dengan pakar pediatrik sebelum memperkenalkan makanan yang berpotensi alahan, seperti gandum, susu lembu, telur dan kacang tanah, kepada diet bayi.

Untuk mengelakkan bayi daripada mengalami reaksi yang mengakibatkan masalah pernafasan, mungkin berguna untuk memperkenalkan makanan ini secara beransur-ansur dan dalam jumlah yang sederhana jika terdapat sejarah keluarga yang sensitif terhadap makanan. Adalah penting untuk membaca label makanan dengan teliti.

Ringkasan

Ia mungkin membimbangkan apabila bayi mengalami masalah pernafasan atau semput. Gejala-gejala ini dan lain-lain yang boleh menunjukkan asma harus dibincangkan secepat mungkin dengan doktor kanak-kanak.

Bayi yang baru lahir memerlukan perhatian kecemasan jika muka mereka mempunyai warna kebiruan, atau jika mereka menghadapi masalah untuk memberi makan atau minum kerana pernafasan yang cepat, lubang hidung yang melebar, pergerakan perut yang tersentak atau lesu.

KONGSI
Artikel sebelum iniAvokado: makan setiap hari boleh menurunkan paras kolesterol
Artikel seterusnyaHipertensi: segala yang perlu anda ketahui mengenai darah tinggi
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.