KONGSI

Dalam eksperimen makmal, para penyelidik Denmark menyiasat kesan ubat sklerosis dimethyl fumarate pada coronavirus.

Pandemik COVID-19, yang disebabkan oleh virus SARS-CoV-2, menyoroti perlunya memiliki pelbagai jenis ubat antivirus dari makmal hospital yang berkesan. Jangkitan virus boleh menyebabkan penyakit pada manusia baik dengan merosakkan sel-sel badan secara langsung dan dengan menimbulkan reaksi keradangan. Virus SARS-CoV-2 menghasilkan tindak balas keradangan yang teruk pada beberapa pesakit, yang membawa kepada penyakit serius dan boleh membawa maut.

Sebelum tercetusnya wabak COVID-19, para penyelidik di Aarhus University, Denmark telah melakukan penyelidikan makmal mengenai sekumpulan ubat antivirus yang keduanya menghalang pertumbuhan virus yang luas dan juga mempunyai kesan anti-inflamasi. Dengan berlakunya wabak itu, mereka mula menguji kesan ubat-ubatan ini pada SARS-CoV-2. Salah satu ubat, dimetil fumarate, kini digunakan untuk rawatan multiple sclerosis, keadaan kompleks di mana sistem kekebalan tubuh sendiri menyerang serat saraf. Penyelidik baru-baru ini menerbitkan hasilnya dalam Nature Communications .

Ubat antivirus diperlukan untuk mengurangkan pertumbuhan virus dan mengurangkan tindak balas keradangan

dimethyl fumarate coronavirus

Para penyelidik pada mulanya menyiasat kesan 4-oktil-itaconate – ubat jenis yang sama dengan dimetil fumarate – terhadap pengurangan pertumbuhan pelbagai virus termasuk virus herpes, cacar dan zika dalam kultur sel manusia. Selepas wabak COVID-19 merebak, mereka menguji 4-oktil-itakonat pada virus SAR-CoV-2. Mereka mendapati bahawa ia menghalang pertumbuhan SARS-CoV-2 pada sel manusia dan mengurangkan jalan keradangan. Didorong oleh hasil ini mereka mengulangi penyelidikan dengan dimethyl fumarate, ubat yang sudah dilesenkan untuk digunakan pada pesakit sklerosis berganda. Dimethyl fumarate menunjukkan kesan penghambatan yang serupa terhadap pertumbuhan SARS-CoV-2 dalam sel dan dalam mengurangkan tindak balas keradangan sel.

Dimethyl fumarate menunjukkan janji untuk rawatan coronavirus

Para penyelidik didorong oleh penemuan awal ini, tetapi menekankan bahawa ini adalah penyelidikan makmal dan bukan ujian klinikal pada pesakit. “Semasa kami melakukan penyelidikan asas, kami jelas tidak tahu apakah ubat [dimetil fumarate] berfungsi pada jangkitan pada manusia, dan bergantung kepada pakar penyakit berjangkit untuk menguji hal ini. Namun, saya harus mengatakan bahawa saya sangat optimis, ‚ÄĚkomen Dr Christian Holm, salah seorang penulis utama kajian ini.

Dimethyl fumarate mempunyai kelebihan sudah digunakan pada pesakit sklerosis berganda, yang bermaksud bahawa ia dapat bergerak cepat ke ujian klinikal. “Anda benar-benar dapat menjimatkan banyak masa ketika anda menguji ubat yang telah disetujui dan diuji dalam konteks lain,” tambah Dr. Holm. Para penyelidik berharap dimethyl fumarate akan segera maju ke ujian manusia.

Rujukan

1. Olagnier D, Farahani E, Holm C, et al. Penindasan isyarat NRF2 yang dimediasi oleh SARS-CoV2 mendedahkan aktiviti antivirus dan anti-radang yang kuat dari 4-oktil-itaconate dan dimethyl fumarate. Nature Communications 11, Nombor artikel: 4938 (2020). https://doi.org/10.1038/s41467-020-18764-3

2. Universiti Aarhus, Siaran akhbar 2 Oktober 2020. Perubatan untuk pesakit sklerosis berganda menghalang coronavirus – sekurang-kurangnya dalam tabung uji. https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-10/au-mfm100220.php

KONGSI
Artikel sebelum iniVertigo: 6 cara merawat pening dirumah
Artikel seterusnya3 faedah kesihatan terbaik dari teh hijau
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.