Apakah sebenarnya gegendang telinga pecah?

Pecah gegendang telinga ialah lubang kecil atau koyak pada gegendang telinga anda, atau membran timpani. Membran timpani adalah tisu nipis yang membahagikan telinga tengah dan saluran telinga luar anda.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Membran ini bergetar apabila gelombang bunyi memasuki telinga anda. Getaran berterusan melalui tulang telinga tengah. Kerana getaran ini membolehkan anda mendengar, pendengaran anda boleh menderita jika saluran pada telinga anda rosak.

Saluran telinga yang pecah juga dipanggil gegendang telinga berlubang. Dalam kes yang jarang berlaku, keadaan ini boleh menyebabkan kehilangan pendengaran kekal.

PUNCA

Punca saluran telinga pecah

Jangkitan gegendang telinga

Jangkitan telinga adalah punca biasa pecah gegendang telinga, terutamanya pada kanak-kanak. Semasa jangkitan telinga, cecair terkumpul di belakang saluran telinga. Tekanan daripada pengumpulan cecair boleh menyebabkan membran timpani pecah atau pecah.

Perubahan tekanan

Aktiviti lain boleh menyebabkan perubahan tekanan pada telinga dan menyebabkan gegendang telinga berlubang. Ini dikenali sebagai barotrauma, dan ia berlaku terutamanya apabila tekanan di luar telinga berbeza secara drastik daripada tekanan di dalam telinga. Aktiviti yang boleh menyebabkan barotrauma termasuk:

 • selam skuba
 • terbang dalam kapal terbang
 • memandu di altitud tinggi
 • gelombang kejutan
 • kesan langsung dan kuat ke telinga

Kecederaan atau trauma

Kecederaan juga boleh memecahkan gegendang telinga anda. Sebarang trauma pada telinga atau sisi kepala boleh menyebabkan pecah. Perkara berikut telah diketahui menyebabkan bahagian dalam telinga pecah:

 • terkena pada telinga
 • mengalami kecederaan semasa bersukan
 • jatuh ke telinga anda
 • kemalangan kereta

Memasukkan apa-apa jenis objek, seperti kapas, kuku atau pen, terlalu jauh ke dalam telinga boleh membahayakan gegendang telinga anda juga.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Trauma akustik, atau kerosakan pada telinga akibat bunyi yang sangat kuat, boleh memecahkan saluran telinga anda. Walau bagaimanapun, kes ini tidak seperti biasa.

SIMPTOM

Gejala gegendang telinga pecah

Sakit adalah simptom utama gegendang telinga pecah. Bagi sesetengah orang, kesakitan mungkin teruk. Ia boleh kekal stabil sepanjang hari, atau ia boleh meningkatkan atau mengurangkan keamatan.

Biasanya telinga mula mengalir apabila sakit hilang. Pada ketika ini, saluran pada telinga pecah. Cecair berair, berdarah atau bernanah mungkin mengalir dari telinga yang terjejas. Sakit yang disebabkan oleh jangkitan telinga tengah biasanya menyebabkan pendarahan. Jangkitan telinga ini lebih berkemungkinan berlaku pada kanak-kanak kecil, orang yang selesema atau selesema, atau di kawasan yang mempunyai kualiti udara yang buruk.

Anda mungkin mengalami kehilangan pendengaran sementara atau pengurangan pendengaran pada telinga yang terjejas. Anda juga boleh mengalami tinnitus, deringan berterusan atau berdengung di telinga, atau pening.

DIAGNOSIS

Mendiagnosis gegendang telinga pecah

Doktor anda boleh menggunakan beberapa cara untuk menentukan sama ada anda mempunyai gegendang telinga yang pecah:

 • sampel cecair, di mana doktor anda menguji cecair yang mungkin bocor dari telinga anda untuk jangkitan (jangkitan mungkin menyebabkan gegendang telinga anda pecah)
 • peperiksaan otoskop, di mana doktor anda menggunakan peranti khusus dengan cahaya untuk melihat ke dalam saluran telinga anda
 • peperiksaan audiologi, di mana doktor anda menguji julat pendengaran dan kapasiti telinga anda
 • tympanometry, di mana doktor anda memasukkan tympanometer ke dalam telinga anda untuk menguji tindak balas telinga anda terhadap perubahan tekanan

Doktor anda mungkin merujuk anda kepada pakar telinga, hidung dan tekak, atau ENT, jika anda memerlukan pemeriksaan atau rawatan yang lebih khusus untuk gegendang telinga yang pecah. Sambungan