RAWATAN

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Rawatan untuk pecah gegendang telinga

Rawatan untuk pecah pada saluran telinga terutamanya direka untuk melegakan kesakitan dan menghapuskan atau mencegah jangkitan.

Menampal

Jika telinga anda tidak sembuh dengan sendirinya, doktor anda mungkin menampal saluran telinga. Menampal melibatkan meletakkan tampalan kertas ubat di atas koyakan dalam membran. Tampalan menggalakkan membran untuk tumbuh semula bersama-sama.

Antibiotik

Antibiotik boleh membersihkan jangkitan yang mungkin menyebabkan gegendang telinga anda pecah. Ia juga melindungi anda daripada membina jangkitan baru daripada perforasi. Doktor anda mungkin menetapkan antibiotik oral atau ubat titis telinga. Anda juga mungkin diberitahu untuk menggunakan kedua-dua bentuk ubat.

Pembedahan

Dalam kes yang jarang berlaku, pembedahan mungkin diperlukan untuk menampal lubang di saluran telinga. Pembaikan pembedahan gegendang telinga yang berlubang dipanggil tympanoplasty. Semasa tympanoplasty, pakar bedah anda mengambil tisu dari bahagian lain badan anda dan mencantumkannya pada lubang di saluran telinga anda.

Rawatan rumah

Di rumah, anda boleh meringankan kesakitan gegendang telinga yang pecah dengan haba dan penghilang rasa sakit. Meletakkan kompres hangat dan kering pada telinga anda beberapa kali sehari boleh membantu.

Galakkan penyembuhan dengan tidak meniup hidung anda lebih daripada yang diperlukan. Meniup hidung anda menimbulkan tekanan di telinga anda. Cuba untuk membersihkan telinga anda dengan menahan nafas anda, menyekat hidung anda, dan meniup juga mewujudkan tekanan tinggi di telinga anda. Tekanan yang meningkat boleh menyakitkan dan memperlahankan penyembuhan pada saluran telinga anda.

Jangan gunakan sebarang ubat titis telinga yang dijual di kaunter melainkan doktor anda mengesyorkannya. Jika saluran telinga anda pecah, cecair daripada titisan ini boleh masuk jauh ke dalam telinga anda. Ini boleh menyebabkan masalah berlanjutan.

 • Anti penuaan
 • Meningkatkan kualiti tidur
 • Memperbaiki ketegangan kulit
 • Meningkatkan tenaga
 • Membina semula dan memulihkan sel-sel lama
Beli sekarang

PADA KANAK-KANAK

Gegendang telinga pecah pada kanak-kanak

Pecah pada telinga dan gegendang boleh berlaku lebih kerap pada kanak-kanak kerana tisu sensitif dan saluran telinga yang sempit. Menggunakan swab kapas terlalu kuat boleh merosakkan bahagian dalam telinga kanak-kanak dengan mudah. Sebarang jenis objek asing yang kecil, seperti pensel atau sepit rambut, juga boleh merosakkan atau memecahkan saluran telinga mereka jika dimasukkan terlalu jauh ke dalam saluran telinga mereka.

Jangkitan telinga adalah punca paling biasa pecah gegendang telinga pada kanak-kanak. Lima daripada 6 kanak-kanak mempunyai sekurang-kurangnya satu jangkitan telinga pada masa mereka berumur 3 tahun. Risiko jangkitan anak anda boleh menjadi lebih tinggi jika mereka menghabiskan masa di jagaan harian kumpulan atau jika mereka menyusu dalam botol sambil berbaring dan bukannya menyusu.

Jumpa doktor anak anda dengan segera jika anda mendapati mana-mana simptom berikut:

 • sakit ringan hingga teruk
 • lelehan berdarah atau nanah bocor dari telinga
 • loya, muntah, atau pening yang konsisten
 • terngiang-ngiang di telinga

Bawa anak anda berjumpa pakar ENT jika doktor anda bimbang saluran telinga anak anda yang pecah memerlukan penjagaan tambahan.

Kerana gegendang telinga anak anda adalah halus, kerosakan yang tidak dirawat boleh memberi kesan jangka panjang pada pendengaran mereka. Ajar anak anda untuk tidak melekatkan objek di telinga mereka. Di samping itu, cuba elakkan terbang bersama anak anda jika mereka selsema atau jangkitan sinus. Perubahan tekanan boleh merosakkan gegendang telinga mereka.

PEMULIHAN

Pemulihan daripada sakit telinga pecah

Gegendang telinga yang pecah selalunya sembuh tanpa sebarang rawatan invasif. Kebanyakan orang yang mengalami masalah ini hanya mengalami kehilangan pendengaran sementara. Walaupun tanpa rawatan, gegendang telinga anda akan sembuh dalam beberapa minggu.

Anda biasanya boleh meninggalkan hospital dalam masa satu hingga dua hari selepas pembedahan telinga. Pemulihan penuh, terutamanya selepas rawatan atau prosedur pembedahan, biasanya berlaku dalam tempoh lapan minggu.

PENCEGAHAN

Pencegahan pada masa depan

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan kecederaan telinga pecah pada masa hadapan.

Petua pencegahan

 • Pastikan telinga anda kering untuk mengelakkan jangkitan selanjutnya.
 • Sumbat perlahan telinga anda dengan kapas apabila anda mandi untuk mengelakkan air daripada memasuki saluran telinga.
 • Elakkan berenang sehingga telinga anda sembuh.
 • Jika anda mendapat jangkitan telinga, dapatkan rawatan segera.
 • Cuba elakkan terbang di dalam kapal terbang apabila anda mengalami jangkitan selsema atau sinus.
 • Gunakan penyumbat telinga, kunyah gula-gula getah, atau paksa menguap untuk memastikan tekanan telinga anda stabil.
 • Jangan gunakan objek asing untuk membersihkan kotoran telinga tambahan (mandi setiap hari biasanya cukup untuk memastikan paras tahi telinga anda seimbang).
 • Pakai penyumbat telinga apabila anda tahu bahawa anda akan terdedah kepada banyak bunyi, seperti di sekitar mesin yang kuat atau di konsert dan tapak pembinaan.