KONGSI

Globus

Kesakitan Globus adalah perasaan yang luar biasa apabila terdapat objek sementara atau asing yang terasa dalam tekak seseorang. Walau bagaimanapun, pemeriksaan fizikal mendedahkan tiada objek atau benjolan hadir. Artikel ini akan meneroka apa yang sensasi globus, bersama-sama dengan sebab dan rawatan yang mungkin.

Apakah sensasi globus?

globus benjolan di kerongkong

Sensasi Globus adalah perasaan mempunyai ‘benjolan’ di dalam kerongkong.

Kesakitan ini adalah sensasi yang terus-menerus dari benjolan di tekak. Orang-orang melaporkan benjolan sebagai tidak menyakitkan tetapi sering menjengkelkan.

Kesakitan ini sering kali sukar untuk dirawat, boleh bertahan lama, dan kemungkinan akan berulang pada masa depan. Ramai orang mengalami kelegaan daripada makan atau minum.

Hippocrates mencatatkan kes sakit ini pertama yang diketahui sekitar 2,500 tahun dahulu. Tetapi tidak sampai 1707 bahawa John Purcell lebih tepat menggambarkan keadaan sebagai tekanan pada rawan tiroid disebabkan oleh penguncupan otot tali leher.

Namun, doktor menganggap laporan sakit ini kerana dikaitkan dengan histeria. Sensasi globus dikenali sebagai “globus hystericus,” kerana ia sering dikaitkan dengan menopause atau faktor psikologi lain pada wanita.

Tidak sampai 1968 sakit ini tidak lagi dikaitkan dengan tanda-tanda keperibadian histeris dan dinamakan semula sebagai “globus pharyngeus.”

Mengenal pasti dan merawat masalah sakit ini tidak selalunya mudah, kerana terdapat pelbagai kemungkinan penyebabnya. Ini termasuk tekanan dan kebimbangan, jadi diagnosis berdasarkan ujian fizikal biasanya mustahil.

Siapa yang mendapat sensasi globus?

Sensasi Globus adalah keadaan biasa. Laporan menunjukkan bahawa sensasi globus menyumbang kira-kira 4 peratus daripada semua arahan amalan, telinga, dan tekak (ENT) baru.

Keadaan ini sama rata pada golongan lelaki dan wanita. Walau bagaimanapun, lebih baik bagi seorang wanita untuk melaporkan gejala keadaan daripada lelaki. Juga, orang-orang pertengahan umur lebih cenderung melaporkannya daripada individu yang lebih muda.

Punca benjolan di kerongkong

globus sakit tekak
Tekanan dan kebimbangan boleh menyebabkan sensasi globus.

Terdapat beberapa punca penyebab sensasi globus. Dalam semua kes, punca-punca ini akan membantu menentukan rawatan yang diperlukan. Beberapa punca yang paling umum termasuk:

 • keadaan keradangan pharyngeal
 • penyakit refluks gastroesophageal
 • faktor psikologi, seperti tekanan atau kebimbangan
 • fungsi spinks esophageal atas yang tidak normal
 • tumor jarang berlaku
 • penyakit tiroid
 • objek yang ditelan sebelum ini

Keadaan keradangan pharyngeal

Keadaan radang paru-paru menyebabkan kerengsaan dan keradangan faring. Antara syarat-syarat ini termasuk:

Keadaan ini boleh menyebabkan kepekaan meningkat dalam sensasi tekak dan globus.

Penyakit refluks gastroesophageal

Penyakit refluks gastroesophageal ( GERD ) kadang-kadang boleh menyebabkan sensasi globus. Penyelidikan menunjukkan bahawa kira-kira 23 hingga 68 peratus daripada semua orang dengan sensasi globus boleh menyifatkannya sebagai refluks asid atau gejala GERD.

Kebimbangan atau tekanan

Terdapat beberapa hubungan antara keadaan psikologi dan sensasi globus. Sesetengah kajian mendapati bahawa tekanan psikologi, seperti tekanan, kemurungan, dan kebimbangan kesihatan, dikaitkan dengan kadar masalah kesihatan yang lebih tinggi.

Juga, beberapa kajian menunjukkan kejadian kehidupan yang teruk atau traumatik boleh mencetuskan sensasi globus atau membuat gejala lebih buruk. Kajian lanjut diperlukan untuk menentukan hubungan yang tepat antara faktor psikologi dan masalah pada tekak ini.

Fungsi spinkter atas esophageal yang tidak normal

Fungsi sphincter esofagus atas (UES) yang tidak normal berlaku apabila flap yang mengawal aliran udara melalui tenggelam tidak beroperasi secara normal.

UES mungkin mengambil kira beberapa kes sensasi globus. Sekiranya UES adalah punca, keadaan biasanya boleh dirawat dengan suntikan yang direka untuk membantu fungsi UES dengan betul.

Tumor yang jarang berlaku

Jarang, sensasi globus boleh disebabkan oleh tumor di kerongkong. Contoh kanser adalah metastasis oropharyngeal dari karsinoma sel Merkel.

Penyakit tiroid

Seseorang boleh melaporkan gejala sensasi globus jika mereka mempunyai keabnormalan tiroid. Ini boleh berlaku kepada orang-orang yang mempunyai kelainan aktif dan post-thyroidectomy, iaitu apabila tiroid telah dikeluarkan sepenuhnya atau sebahagiannya.

Hubungan yang tepat antara penyakit tiroid dan masalah kerongkong ini tidak jelas, tetapi tiroidektomi kelihatan membantu melegakan gejala dalam sesetengah kes.

Objek yang telah diserahkan sebelum ini

Kadang-kala, selepas objek telah dikeluarkan dari kerongkong, kepingan kecil mungkin tertinggal. Ini boleh menyebabkan rasa tekak masih disekat.

Lebih penting lagi, kepingan ini boleh beralih dari masa ke masa dan menyekat saluran udara. Dalam keadaan sedemikian, adalah penting untuk mendapatkan perhatian perubatan kecemasan untuk menghilangkan objek menyekat.

Kadangkala, tertelan tulang ikan dan tersangkut di kerongkong juga mempunyai rasa serta simptom yang sama.

Faktor lain

Beberapa kajian telah menemui hubungan dengan masalah sendi atau otot tambahan. Kajian-kajian ini sering diasingkan, jadi penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menentukan hubungan yang tepat antara keadaan dan sensasi globus.

Beberapa faktor lain mungkin termasuk:

 • gangguan sendi temporomandibular (TMJ)
 • ketidakupayaan untuk menghasilkan cukup air liur
 • osteophytes serviks atau taji tulang
 • Sindrom elang
 • ketegangan laring dan pharyngeal

Rawatan

Sensasi Globus biasanya tidak boleh dirawat secara langsung, jadi rawatan melibatkan menangani masalah asas.

Tiada rawatan tunggal akan menyembuhkan semua kes sakit ini. Sekiranya penyebabnya adalah masalah fizikal, seperti GERD, rasa benjolan di tekak akan dikurangkan atau hilang apabila penyebabnya dirawat.

Walau bagaimanapun, tidak semua kaedah berfungsi untuk semua orang dan gejala mungkin berterusan walaupun selepas rawatan.

Menangani faktor-faktor psikologi boleh membantu seseorang dengan masalah kesihatan ini mengurangkan ketidakselesaan mereka. Mengambil langkah untuk mengurangkan kebimbangan atau tekanan boleh meningkatkan gejala seseorang.

Jika tiada keadaan fizikal atau halangan tekak yang mendasari, seorang doktor boleh mengesyorkan terapi tingkah laku kognitif (CBT) atau kaedah lain untuk mengurangkan kebimbangan.

Bila perlu berjumpa doktor

Seseorang yang mempunyai sensasi globus mungkin tidak perlu berjumpa seorang doktor, kerana keadaannya mungkin dapat dipulihkan dengan sendirinya.

Walau bagaimanapun, dalam kes sensasi globus kronik, seseorang mungkin mahu bercakap dengan pakar penjagaan kesihatan untuk membantu mengenal pasti punca sensasi dan kesakitan. Dalam kes-kes tersebut, seseorang mungkin dapat merawat penyebab asas dan mengelakkan lagi episod sensasi globus.

Adalah penting bagi orang yang baru-baru ini mempunyai objek yang disahkan di dalam tekak mereka untuk mendapatkan rawatan perubatan segera jika mereka merasakan saluran pernafasannya terbatas. Dalam kes ini, sebahagian kecil objek masih boleh hadir dan boleh menyekat saluran udara.

Kajian lanjut masih diperlukan untuk menentukan hubungan antara benjolan di tekak dan keadaan yang menyebabkannya.

KONGSI
Artikel sebelum iniSauna dan mandi wap: Apakah faedahnya terhadap kesihatan?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.