KONGSI

Heliotrope

Ruam heliotrope adalah ruam ungu kemerah-merahan pada atau sekitar kelopak mata. Ruam boleh kelihatan kemas dan tidak rata dan sering diiringi oleh kelopak mata yang bengkak. Ruam heliotrope adalah ruam ungu kemerahan yang berlaku sebagai gejala pertama yang dikenali sebagai penyakit otot radang yang dipanggil dermatomyositis . Ruam itu mengambil namanya dari bunga heliotrope, yang mempunyai kelopak ungu.

Dermatomyositis menyebabkan kelemahan otot progresif. Pada kanak-kanak, ia juga boleh merosakkan saluran darah.

Apakah faktor-faktor penyebab dan risiko?

Ruam heliotrope boleh kelihatan tidak sekata dan boleh digabungkan dengan kelopak mata yang bengkak.

Ruam heliotrope adalah ciri dermatomyositis. Dermatomyositis adalah sebahagian daripada kumpulan penyakit otot yang disebut miopati radang atau myositis ( keradangan otot).

Dermatomyositis adalah penyakit autoinflammatory kronik, dengan gejala yang mungkin berubah dari semasa ke semasa. Kira-kira satu pertiga daripada orang yang mengalami dermatomyositis ketika kanak-kanak sembuh, tetapi bakinya terus mengalami gejala.

Penyelidik tidak pasti apa yang menyebabkan dermatomyositis. Ia mungkin disebabkan oleh kecenderungan genetik yang mendasari yang dicetuskan oleh bakteria, virus, atau cahaya matahari. Dermatomyositis jarang berlaku, menjejaskan kurang daripada 10 daripada setiap juta orang .

Wanita adalah dua kali lebih mungkin mendapatkan dermatomyositis sebagai lelaki. Walaupun mungkin untuk membangunkan keadaan ini pada usia apa-apa, lebih banyak berlaku di kalangan kanak-kanak berumur 5 hingga 10. Dermatomyosit remaja memberi kesan kepada kanak-kanak dan boleh menyebabkan kerosakan pada saluran darah serta kelemahan otot.

Faktor risiko lain untuk dermatomyositis dan ruam heliotrope yang mengiringi ia termasuk :

 • kanser , terutama pada orang yang lebih tua (sindrom paraneoplastik)
 • gangguan autoimun atau kecenderungan untuk penyakit autoimun
 • ubat, jangkitan, atau kecederaan
 • jangkitan virus
 • sunburn atau pendedahan cahaya matahari yang berat

Gejala

Ruam heliotrope adalah gejala pertama dermatomyositis yang ketara. Kredit gambar: Elizabeth M. Dugan, Adam M. Huber, Frederick W. Miller, Lisa G. Rider, 2010.

Ruam heliotrope mungkin tidak merata dan bergelombang dan sering kelihatan kering dan teriritasi. Ia boleh membakar atau gatal, atau ia boleh menyebabkan tiada gejala selain daripada kulit yang reddened. Dalam kebanyakan orang dengan dermatomyositis, ruam heliotrope muncul sebelum gejala otot.

Dari masa ke masa, gejala lain mungkin muncul. Sebagai tambahan kepada lesi kulit, bintik-bintik lurus pada siku dan lutut, dan ruam pada buku jari, tanda-tanda dermatomyositis lain termasuk :

 • Kemerosotan otot semakin lemah, terutama pada bahagian atas dan paha atas. Sesetengah orang pada mulanya menyedari kesukaran mendapatkan kedudukan duduk, atau menghadapi masalah menyikat rambut mereka.
 • Kelemahan otot yang mendadak di bahagian pinggul, belakang, atau bahu.
 • Bengkak dan kemerahan di sekitar kuku.
 • Ketulan keras di bawah kulit, yang disebabkan oleh deposit kalsium di bawah kulit.
 • Rasa keletihan dan kelemahan.
 • Kesukaran menelan, termasuk rasa tercekik atau benjolan di kerongkong.
 • Suara serak yang boleh menemani masalah menelan.
 • Kesakitan otot, walaupun tidak semua orang dengan dermatomyositis mengalami sakit otot.

Seseorang dengan dermatomyositis mungkin lebih terdedah kepada gangguan paru-paru yang dikenali sebagai penyakit paru-paru interstisial. Penyakit ini merosakkan tisu paru-paru dan boleh menjadikannya sukar untuk bernafas. Sesetengah orang dengan penyakit paru-paru interstitial mengalami kekejangan dan kelemahan paru-paru.

Kehadiran antibodi spesifik dalam darah boleh menyebabkan lebih banyak kemungkinan seseorang akan mengalami penyakit paru-paru interstisial.

Diagnosis dan bila perlu berjumpa doktor

Tidak mungkin untuk mendiagnosis diri dermatomyositis berdasarkan semata-mata atas kehadiran ruam.

Ia boleh meniru beberapa syarat lain. Selain itu, ruam pada atau di sekeliling mata boleh menimbulkan ancaman kepada penglihatan, jadi penting untuk mendapatkan diagnosis yang tepat.

Seseorang yang mengalami ruam yang sakit atau gatal di mata perlu berjumpa doktor dengan segera, terutama jika kelopak mata bengkak. Sekiranya kelopak mata merah atau meradang, tetapi tidak menyakitkan, ia adalah baik untuk menunggu 1 hingga 2 hari.

Sekiranya ruam tidak hilang, jumpa doktor dengan segera. Jika ruam kelopak mata terjadi bersama-sama dengan gejala dermatomyosis yang lain, mintalah doktor untuk rujukan kepada doktor pakar, biasanya seorang rheumatologi.

Rawatan boleh bermula dengan memutuskan keadaan lain, seperti mata merah jambu, reaksi alahan, atau kecederaan pada kelopak mata. Gangguan lain yang boleh menyebabkan ruam di mata termasuk lupus, HIV, dan keadaan kulit keradangan yang dipanggil lichen planus.

Mengesan dermatomyositis boleh menjadi sukar, jadi penting untuk bekerja dengan pakar dermatologi. Ujian diagnostik mungkin termasuk :

 • Ujian darah : Ini dapat mengesan enzim dan autoantibodies yang berkaitan dengan dermatomyositis dan gangguan otot atau neurologi lain.
 • Biopsi : Biopsi ruam, atau kawasan kulit yang merengsa atau meradang yang lain. Biopsi membuang satu sampel kecil tisu, yang kemudian diwarnai dan diperiksa di bawah mikroskop.
 • Ujian pengimejan : Seperti pengimejan resonans magnetik ( MRI ) otot. Ujian ini boleh menunjukkan tanda-tanda keradangan otot, walaupun ketika seseorang belum mengalami kelemahan otot.
 • Pengaliran saraf dan EMG (electromyograms) : Ini juga dapat menunjukkan tanda-tanda awal kelemahan otot, tetapi mereka melibatkan menempatkan jarum dalam otot, yang dapat menyakitkan.

Rawatan

Kesakitan dermatomyositis boleh diperbaiki dengan terapi kiropraktik atau urutan.

Tiada ubat untuk dermatomyositis, walaupun gejala mungkin menjadi lebih baik atau bahkan hilang sendiri. Rawatan yang betul bergantung kepada gejala, kesihatan keseluruhan orang, dan antibodi spesifik yang ada dalam darah mereka. Sesetengah pilihan rawatan termasuk:

 • Ubat kortikosteroid : losyen topikal boleh membantu dengan gatal-gatal dan gejala kulit yang lain. Kortikosteroid sistemik boleh menekan sistem imun dan mencegah dermatomyositis menjadi semakin teruk.
 • Immunosuppressants : Ini adalah ubat-ubatan yang menyekat aktiviti dalam sistem imun. Kerana dermatomyositis mungkin disebabkan oleh sistem imun yang terlalu aktif, kebanyakan orang melihat peningkatan dalam gejala mereka. Imunosupresan boleh meletakkan orang yang berisiko jangkitan, namun, mengambil ubat ini bergantung kepada kesihatan keseluruhan seseorang.
 • Terapi fizikal dan senaman : Ini boleh membantu menyelesaikan gejala dengan merangsang kawasan yang terjejas dan mengekalkan pelbagai gerakan seseorang.
 • Peranti untuk menyokong dan membantu otot-otot : Jika otot kaki menjadi lemah, serpihan atau penyambung kasut boleh membantu.
 • Terapi haba : Ini boleh mengurangkan keradangan dalam otot dengan meningkatkan aliran darah.
 • Terapi pelengkap : Seperti urut, akutekanan, dan terapi kiropraktik boleh mengurangkan kesakitan.

Kesimpulan

Ruam heliotrope tidak berbahaya, tetapi ia menunjukkan keadaan mendasar yang berpotensi serius. Diagnosis yang betul boleh mengetepikan kanser, yang perlu dirawat sebelum dermatomyositis.

Rawatan yang cepat dapat meningkatkan hasil pada orang dengan dermatomyositis, sehingga memungkinkan menjalani kehidupan normal dengan kelemahan otot yang minimum.

KONGSI
Artikel sebelum iniEsotropia: Masalah mata yang perlu diketahui mengenainya
Artikel seterusnyaCheilitis angular: Apa yang anda perlu tahu mengenainya
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.