KONGSI

Herpes Gladiatorum

Herpes gladiatorum adalah jangkitan yang disebabkan oleh jenis herpes simplex virus 1, virus yang serupa dengan yang menyebabkan luka sejuk. Ia biasa berlaku di kalangan mereka yang terlibat dalam sukan bersentuhan tinggi, seperti gusti, dan juga dikenali sebagai herpes tikar. Mereka yang dijangkiti dengan herpes akan membawa virus itu ke dalamnya untuk hidup kerana tiada ubat buat masa sekarang. Terdapat tempoh di mana virus tidak aktif dan tiada gejala hadir, dan masa di mana ia aktif dan menyebabkan pelbagai gejala dan suar-up.

Apabila virus itu aktif, orang yang membawanya berjangkit dan boleh menyebarkan gladiatorum herpes kepada orang lain. Virus ini boleh disebarkan melalui sentuhan kulit ke kulit dan mudah dilalui dari satu orang ke seterusnya.

Dalam artikel ini, kita memeriksa gejala herpes gladiatorum dan bahagian-bahagian badan yang boleh dipengaruhi. Kami juga melihat diagnosis, rawatan, dan pencegahan keadaan.

Fakta ringkas untuk herpes:

 • Herpes gladiatorum dicetuskan oleh jenis herpes simplex virus 1 (HSV-1).
 • Antara 30 hingga 90 peratus orang dewasa telah terdedah kepada virus herpes di Amerika Syarikat.
 • Ramai orang tidak pernah mengalami gejala.

Gejala

ujian hsv untuk hermes
Herpes gladiatorum adalah keadaan kulit yang disebabkan oleh virus herpes simplex 1.

Gejala herpes gladiatorum berbeza dari orang ke orang. Keadaan kulit boleh menjangkau mana-mana bahagian badan seseorang dan amat berbahaya jika ia memberi kesan kepada mata.

Gejala cenderung muncul dalam masa 8 hari dari pendedahan seseorang kepada seseorang dengan keadaan ini. Gejala herpes gladiatorum termasuk:

 • demam
 • kelenjar bengkak
 • sakit tekak
 • luka atau lepuh pada kulit, yang boleh menyakitkan
 • sensasi kesemutan di kawasan yang terjejas
 • sakit kepala

Lepuh dan luka yang muncul sebagai gejala gladiatorum herpes boleh dirawat dan biasanya mengambil masa 7 hingga 10 hari untuk membersihkan.

Apabila virus tidak aktif, orang yang membawanya tidak akan memaparkan apa-apa gejala dan mungkin tidak berjangkit. Bagaimanapun, tanpa gejala tidak menjadi jaminan bahawa mereka tidak akan menjangkiti orang lain.

Berapa kerap flare-up berlaku, dan boleh sesering sebulan sekali atau jarang adalah setahun sekali. Seseorang yang paling menular semasa suar-up.

Komplikasi

Walaupun jarang terjadi, ada kes di mana virus ini (HSV) menyebabkan lepuh, yang kemudiannya dijangkiti oleh bakteria. Jika ini berlaku, jangkitan kulit perlu dirawat dengan antibiotik .

Terdapat juga kemungkinan kecil jangkitan bakteria akan merebak ke bahagian tubuh yang berlainan, termasuk otak, mata, hati, atau paru-paru. Jika ini berlaku, ia adalah kecemasan perubatan, dan perhatian perubatan segera diperlukan.

Punca dan faktor risiko

bersentuhan
Juga dirujuk sebagai herpes tikus, herpes gladiatorum adalah perkara biasa di kalangan mereka yang mengambil bahagian dalam sukan bersentuhan tinggi, seperti gusti.

Masalah ini sangat menular dan tersebar dari seseorang ke seseorang melalui sentuhan kulit.

Secara umum bahawa masalah kulit ini boleh menjangkiti dari seseorang ke seseorang yang lain termasuk mencium seseorang yang mempunyai sakit perut herpes pada mulut mereka, hubungan seksual dan barang-barang perkongsian, termasuk minuman bekas, peralatan, atau bahkan telefon bimbit.

Lebih biasa, herpes gladiatorum tersebar jika seseorang dengan virus memainkan sukan yang melibatkan mereka yang mempunyai hubungan kulit pada kulit dengan orang lain. Sukan sentuhan tinggi, termasuk gusti, ragbi, atau bola keranjang boleh menyebabkan penyebaran herpes gladiatorum. Elemen ini adalah mengapa keadaan ini juga dikenali sebagai herpes tikar.

Orang yang menghidap virus ini sering mendapati bahawa tekanan boleh menyebabkan suar, serta tempoh penyakit di mana sistem kekebalan tubuh lemah.

Walaupun sesetengah orang yang membawa virus itu boleh melalui tempoh yang lama tanpa sebarang suar, penting untuk diingat bahawa muncul semula gejala boleh berlaku pada bila-bila masa.

Mencari nasihat daripada doktor tentang langkah berjaga-jaga yang perlu diambil untuk mengelakkan menjangkiti orang lain adalah selalu dianjurkan.

Diagnosis

Seorang doktor boleh memeriksa luka untuk menentukan sama ada seseorang sedang menjalankan virus itu. Doktor akan sering membuat diagnosis tanpa ujian lanjut, walaupun mereka mungkin mengambil sampel tisu dari luka yang akan dihantar untuk analisis.

Jika seseorang tidak mempunyai luka tetapi mempunyai gejala herpes gladiatorum lain, masih dinasihatkan untuk mendapatkan rawatan perubatan dan menghindari kontak kulit dengan orang lain. Ujian darah boleh dilakukan untuk mengesahkan sama ada virus itu hadir atau tidak.

Ujian darah juga boleh dilakukan jika doktor tidak pasti sama ada seseorang mempunyai herpes atau yang lain, keadaan kulit yang serupa. Orang dengan herpes gladiatorum mempunyai antibodi tertentu dalam darah mereka yang boleh mengesahkan sama ada seseorang mempunyai keadaan atau tidak.

Rawatan

Kebanyakan gejala herpes gladiatorum tidak menyenangkan tetapi ringan. Lepuh perlu dibersihkan dalam masa 10 hari tanpa rawatan.

Adalah penting untuk mengelakkan hubungan fizikal atau perkongsian peranti, seperti telefon atau cawan sehinggalah gejala hilang.

Walaupun luka harus pudar dan tidak berparut, disarankan untuk mengelakkan tindakan yang boleh merengsakan mereka, seperti menggaru atau menggosoknya.

Sekiranya gejala lebih teruk dan menyebabkan kesakitan atau ketidakselesaan, doktor mungkin menetapkan ubat antiviral tertentu untuk membantu mengurangkan ketidakselesaan dan mempercepat pemulihan. Ubat biasa yang digunakan adalah:

 • acyclovir (Zovirax)
 • valacyclovir (Valtrex)
 • famciclovir (Famvir)

Ubat mungkin juga ditetapkan untuk membantu mengelakkan suar dari berlaku di tempat pertama.

Pencegahan Herpes Gladiatorum

Untuk mengurangkan risiko jangkitan, kit sukan dan tuala harus dicuci di dalam basuh panas dengan peluntur.

Terdapat banyak langkah pencegahan yang boleh dilakukan seseorang untuk mengurangkan risiko jangkitan mereka.

Sekiranya seseorang terlibat secara seksual dengan seseorang yang mengalami masalah kulit ini, adalah disyorkan untuk mengelakkan hubungan fizikal dengan mereka semasa mereka mengalami suar.

Sebelum memulakan hubungan seksual yang baru, kedua-dua pasangan harus diuji untuk HSV-1. Sesetengah orang membawa virus tanpa menyedarinya.

Mereka yang berisiko tinggi jangkitan, seperti orang yang sering memainkan sukan hubungan, harus mengikuti amalan kebersihan yang baik untuk mengurangkan risiko jangkitan atau menjangkiti orang lain. Langkah-langkah untuk diambil termasuk:

 • mandi lurus selepas bermain, olahraga, atau sesi latihan sukan
 • tidak berkongsi pisau cukur, deodoran, atau tuala
 • membasuh tuala dan kit sukan selalunya di dalam basuh panas dengan peluntur
 • memastikan peralatan sukan sentiasa dibersihkan
 • mengelakkan hubungan dengan seseorang yang mempunyai luka atau tanda-tanda virus herpes yang kelihatan
 • memeriksa luka secara kerap
 • meliputi apa-apa kawasan terbuka kulit dengan pembalut atau berpakaian
 • tidak memilih atau menyentuh luka jika ia berlaku

Sekiranya seseorang percaya bahawa mereka mempunyai risiko jangkitan yang tinggi, mungkin ada kemungkinan mendapatkan ubat antiviral. Bermula dengan kursus ubat antivirus beberapa hari sebelum pendedahan kepada virus dapat membantu membina imuniti dan mengurangkan risiko menjadi dijangkiti.

Kesimpulan

Seseorang yang dijangkiti dengan herpes gladiatorum akan membawa virus itu untuk hidup. Mereka akan mempunyai potensi untuk menjangkiti orang lain sama ada gejala hadir atau tidak.

Herpes gladiatorum adalah keadaan terkawal, bagaimanapun, dan terdapat rawatan yang tersedia untuk membantu mengurangkan dan mencegah gejala.

Sekiranya seseorang percaya bahawa mereka dijangkiti virus ini, mendapatkan nasihat daripada doktor tentang diagnosis, rawatan, dan bagaimana untuk mengurangkan jangkitan adalah sangat dianjurkan.

KONGSI
Artikel sebelum ini7 manfaat kesihatan air kelapa yang perlu diketahui
Artikel seterusnyaKelenjar pineal dan 5 gejala masalah kesihatan
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.