Jangkitan dada

 1. Gejala
 2. Jenis
 3. Rawatan
 4. Masa pemulihan
 5. Pencegahan
 6. Bila perlu berjumpa doktor
 7. Kesimpulan

Jangkitan dada boleh berkembang kerana sebarang jangkitan di saluran pernafasan yang lebih rendah. Ini termasuk jangkitan di saluran pernafasan, termasuk tenggorokan dan bronkus, yang merupakan laluan udara utama ke dalam paru-paru. Kebanyakan jangkitan dada adalah ringan dan tidak memerlukan rawatan perubatan preskripsi. Walau bagaimanapun, sesetengah jangkitan dada boleh serius dan memerlukan rawatan perubatan yang lebih meluas.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Jangkitan dada biasa, termasuk radang paru – paru dan bronkitis, boleh memberi tindak balas yang baik kepada rawatan di rumah. Terdapat juga langkah pencegahan yang boleh diambil oleh orang-orang yang boleh membantu mereka mengelakkan jangkitan dada.

Dalam artikel ini, pelajari mengenai gejala dan jenis jangkitan dada. Kami juga meliputi rawatan di rumah dan perubatan.

jangkitan dada

Gejala

Seseorang yang mempunyai jangkitan dada mungkin mengalami batuk, berdeham, dan sesak nafas.

Gejala jangkitan dada yang diberikan boleh berbeza-beza dari orang ke orang, walaupun gejala biasa cenderung termasuk:

 • batuk basah dan produktif
 • mengi
 • batuk kahak
 • lendir kuning atau hijau
 • sakit dada
 • sesak nafas
 • sensasi tajam apabila bernafas
 • sakit kepala , biasanya dari batuk terlalu banyak
 • demam
 • keletihan umum
 • sakit dan sakit di otot

Jenis

Terdapat beberapa jenis jangkitan dada, termasuk:

Bronkitis

Bronkitis adalah salah satu daripada jangkitan dada yang paling biasa. Ia berlaku akibat jangkitan bronkus, yang merupakan saluran pernafasan utama ke paru-paru.

Jantung, Paru dan Institut Darah Negara menyatakan bahawa jangkitan yang disebabkan oleh virus, termasuk selsema dan selesema biasa, adalah penyebab bronkitis akut (jangka pendek) yang paling biasa.

Kadangkala, jangkitan bakteria juga boleh menyebabkan bronkitis akut.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Pneumonia

Pneumonia adalah jangkitan yang berlaku di saluran udara paru-paru, menyebabkan kantung udara menjadi radang dan membengkak dengan cecair atau nanah . Banyak kuman boleh menyebabkan radang paru-paru, walaupun radang paru-paru bakteria dan radang paru-paru virus yang paling biasa.

Apabila seseorang yang sakit batuk, bersin, atau mengeluarkan zarah ke udara, orang lain dapat menghirup zarah-zarah tersebut, yang mungkin tumbuh di saluran udara. Ini boleh menyebabkan radang paru-paru.

Tuberkulosis

Tuberkulosis (TB) adalah jangkitan bakteria yang disebabkan oleh Mycobacterium tuberculosis dalam paru-paru atau saluran pernafasan.

Di Amerika Syarikat, TB jarang berlaku. Persatuan Lung Amerika menyatakan bahawa tidak mudah untuk menangkap jangkitan TB.

Walau bagaimanapun, TB boleh menjadi serius atau berpotensi membawa maut tanpa rawatan. Kebanyakan kes-kes TB diselesaikan tanpa komplikasi jika seseorang menerima rawatan perubatan yang cepat dan berkesan.

Rawatan di rumah

Rawatan boleh merangkumi:

Rawatan perubatan

ubat-ubatan dari farmasi, seperti ibuprofen, boleh mengurangkan simptom-simptom jangkitan dada.

Dalam kebanyakan kes, jangkitan dada dari sumber virus – seperti selesema biasa – tidak memerlukan rawatan perubatan preskripsi.

Doktor boleh mencadangkan ubat dari farmasi, seperti ibuprofen atau ubat batuk dan sejuk, untuk meringankan gejala.

Sekiranya doktor mengenal pasti sumber jangkitan bakteria atau virus tertentu, mereka mungkin mencadangkan ubat-ubatan tertentu.

Antibiotik boleh membantu membersihkan jangkitan bakteria. Ubat-ubatan antiviral mungkin diperlukan dalam jangkitan virus tertentu atau untuk orang yang mempunyai komplikasi yang lebih tinggi. Kumpulan tersebut termasuk kanak-kanak, orang dewasa yang lebih tua, dan mereka yang menjalani kemoterapi.

Dalam kes yang teruk, seseorang mungkin perlu pergi ke medical center dan menerima penghidratan bendalir intravena dan rawatan antimikrob. Doktor mungkin ingin memantau seseorang untuk mengelakkan sebarang komplikasi yang serius daripada jangkitan.

Rawatan rumah

Pelbagai ubat rumah boleh membantu dengan gejala jangkitan dada dengan membersihkan saluran udara atau membuat batuk lebih mampu mengeluarkan lendir.

Pemulihan rumah termasuk:

 • menggunakan humidifier
 • minum banyak cecair untuk menambah cecair yang hilang dan menyimpan lendir longgar
 • mendapat banyak rehat
 • mengelakkan merokok tembakau
 • menjaga kepala yang dibangkitkan ketika tidur untuk membantu membuka saluran udara
 • menghirup wap dari mandi hangat
 • menghirup wap dari minyak pati, seperti rosemary atau eucalyptus

Menggunakan ubat pelepasan sakit OTC dan dekongestan juga boleh membantu mengurangkan gejala. Orang harus memilih ekspektoran daripada ubat-ubatan menindas batuk.

Expectorants membantu melancarkan lendir dan memudahkan lulus, yang boleh membantu tubuh menyingkirkan jangkitan lebih cepat. Sambungan