Pundi Kencing

Kekejangan pundi kencing berlaku apabila kontrak pundi kencing secara sukarela, yang boleh menyebabkan seseorang membuang air kecil. Kekejangan ini boleh menyakitkan, dan mungkin memalukan jika mereka membawa kepada keinginan yang melampau untuk membuang air kecil. Pelbagai keadaan boleh menyebabkan kekejangan pundi kencing, tetapi nasib baik terdapat banyak rawatan yang tersedia.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Dalam artikel ini, pelajari apa yang menyebabkan kekejangan pundi kencing, bagaimana mencegahnya, dan bagaimana ia berkaitan dengan masalah pundi kencing yang biasa.

Punca

Pundi kencing disorot dalam imej 3D badan, yang mewakili kekejangan pundi kencing
Pundi kencing yang terlalu aktif boleh menyebabkan kekejangan pundi kencing.

Salah satu keadaan paling biasa yang berkaitan dengan kekejangan pundi kencing dipanggil pundi kencing yang terlalu aktif (OAB). Ini diketahui berlaku pada orang yang mendesak inkontinensia.

Menurut Yayasan Penjagaan Urologi, yang berkaitan dengan Persatuan Urologi Amerika , kira-kira 30 peratus lelaki dan 40 peratus wanita di Amerika Syarikat mengalami gejala OAB.

Infeksi saluran kencing (UTIs) juga sering menyebabkan kekejangan pundi kencing. UTI berlaku apabila bakteria berlebihan memasuki saluran kencing. Sebagai tambahan kepada kekejangan pundi kencing, UTI boleh menyebabkan kesakitan di bahagian bawah abdomen, pelvis, belakang, dan sisi, serta demam, dan bercampur darah apabila membuang air kecil.

Penyebab kekejangan lain termasuk:

Sesetengah ubat diuretik juga boleh menyumbang kepada kekejangan pundi kencing.

Gejala

Wanita yang menutupi selangkangan dengan tangan.
Kekejangan pundi kencing boleh menyebabkan kebocoran air kencing atau keperluan untuk membuang air kencing secara kerap.

Gejala lain dari kekejangan pundi kencing biasanya bergantung kepada sebab yang menyebabkannya.

Sebagai contoh, gejala OAB tambahan termasuk:

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


 • kerap untuk membuang air kencing
 • kerap bangun untuk membuang air kencing pada waktu malam

Pesakit yang mengalami gangguan autonomi, seperti penyakit Parkinson, pelbagai sklerosis , atau penyakit Alzheimer, mungkin lebih cenderung mempunyai kekejangan pundi kencing.

Gangguan autonomi mempengaruhi sistem saraf autonomi, yang bertanggungjawab untuk penguncupan pundi kencing. Akibatnya, seseorang pesakit mungkin mengalami kekejangan pundi kencing yang tidak terkawal.

Sesetengah simptom kekejangan pundi kencing hampir menyerupai pesakit yang mengalami UTI, walaupun jangkitan bukanlah punca asas.

Rawatan

Doktor di hospital boleh menetapkan pelbagai ubat untuk mengurangkan kejadian kekejangan pundi kencing.

Doktor mungkin terlebih dahulu menetapkan salah satu kumpulan ubat yang dipanggil antimuscarinik. Contohnya termasuk:

 • darifenacin (Enablex)
 • oxybutynin chloride (Ditropan)
 • oxybutynin dilepaskan lanjutan (Ditropan XL)
 • solifenacin succinate (VESIcare)
 • tolterodine (Detrol)
 • tolterodine extended-related (Detrol LA)
 • trospium chloride (Sanctura)

Walau bagaimanapun, ubat-ubatan ini mungkin mempunyai kesan sampingan yang tidak diingini, termasuk pelebaran, yang boleh menyebabkan kepekaan cahaya, dan mulut kering. Sekiranya seseorang mengalami kesan buruk, doktor akan menetapkan ubat yang berbeza.

Antidepresan trisiklik juga boleh digunakan untuk merawat kekejangan pundi kencing. Ini termasuk amitriptyline (Elavil), doxepin (Sinequan), dan imipramine (Tofranil).

Terapi tambahan

Doktor boleh mencadangkan rawatan yang melengkapkan ubat. Sebagai contoh, jika seseorang mengekalkan sejumlah besar air kencing selepas mereka cuba membuang air kencing secara normal, mereka mungkin memerlukan catheterisasi diri. Ini melibatkan catheter nipis yang fleksibel ke pundi kencing, menyediakan jalan keluar untuk air kencing.

Pilihan lain adalah untuk doktor menyuntik toksin botulinum (Botox) ke dalam dinding pundi kencing. Ini dapat mengurangkan kejadian kekejangan pundi kencing.

Doktor juga boleh mengesyorkan rangsangan saraf elektrik. Ini melibatkan implan atau memasuki sementara stimulator yang menghantar pulsa elektrik ke saraf yang mempengaruhi pundi kencing.

Pencegahan

Lelaki di luar di jalan berjalan anjing.
Latihan senaman dan meditasi yang kerap dapat membantu mencegah kekejangan pundi kencing.

Bagi ramai orang, tekanan boleh mencetuskan atau memburukkan kekejangan pundi kencing. Mengambil langkah untuk mengurangkan stres apabila mungkin membawa kepada kekejangan yang lebih sedikit.

Cara-cara popular untuk mengurangkan tekanan termasuk:

 • mendapat rehat yang cukup
 • bersukan dan bersenam dengan kerap
 • bermeditasi
 • membaca buku
 • terlibat dalam hobi yang bermanfaat

Seseorang juga boleh menggunakan teknik untuk mengalihkan perhatian mereka dari keinginan untuk membuang air kecil. Ini dikenali sebagai penindasan segera.

Mengamalkan latihan lantai panggul, seperti Kegel, juga boleh membantu mengurangkan kebocoran air kencing.

Menurut Institut Kebangsaan Diabetes dan Pencernaan dan Penyakit Buah Pinggang di Amerika Syarikat, tiada perubahan dalam pemakanan telah ditunjukkan untuk mengurangkan kejadian inkontinensia kencing.

Walau bagaimanapun, bukti anekdot menunjukkan bahawa mengelakkan makanan seperti alkohol, tomato, kafein, coklat, dan minuman masam boleh membantu mengurangkan simptom pundi kencing.

Bila perlu berjumpa doktor

Kekejangan pundi kencing biasanya hanya memerlukan rawatan kecemasan apabila seseorang juga mempunyai demam tinggi, sakit pinggul yang teruk, atau sejumlah besar darah dalam air kencing mereka.

Sesiapa yang mempunyai kekejangan yang kerap, tidak membuangnya apabila sampai waktunya, atau mendapati diri mereka kerap membuang air kencing, harus berjumpa doktor.

Doktor akan menilai gejala dan mempertimbangkan sebab-sebab yang berpotensi sebelum menentukan pelan rawatan yang terbaik.

Kesimpulan

Kekejangan pundi kencing mungkin membuat rasa tidak selesa, menyakitkan, dan kadang-kadang memalukan, tetapi ianya boleh dirawat.

Pesakit yang sering mengalami kekejangan pundi kencing yang mengakibatkan inkontinensia kencing harus berjumpa dengan doktor.

Dari ubat-ubatan hingga membawa kepada pembedahan, banyak pendekatan dapat mengurangkan kejadian kejang dan membantu seseorang kembali pulih seperti sediakala.