Memandangkan peningkatan kadar kencing manis dan akibatnya yang berpotensi serius, rawatan diabetes adalah penting. Oleh itu, bolehkah diabetes disembuhkan atau dirawat?

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Diabetes mellitus, juga disebut sebagai diabetes, adalah salah satu gangguan yang paling sering dialami di seluruh dunia, dengan kadar yang diharapkan meningkat dari masa ke masa. Gangguan kronik ini sering menjadi penyebab utama kematian di negara-negara seperti Amerika Syarikat dan Kanada.

Kencing manis juga terkenal dengan pelbagai komplikasi jangka panjang yang berkembang seiring gangguannya, termasuk neuropati, retinopati, dan nefropati yang masing-masing boleh menyebabkan amputasi, kebutaan, dan kegagalan buah pinggang. Individu yang menghidap diabetes lebih cenderung menghidap penyakit kardiovaskular dan serebrovaskular, berpotensi mengakibatkan kematian.

Apa itu diabetes mellitus?

Diabetes mellitus menggambarkan gangguan metabolik di mana tahap glukosa darah seseorang adalah tinggi yang disebut hiperglikemia. Ini disebabkan oleh masalah dengan produk pankreas yang disebut insulin yang membolehkan sel mengambil glukosa sama ada untuk penyimpanan atau penggunaan tenaga. Keupayaan sel tubuh yang lemah untuk menyimpan atau menggunakan glukosa menyebabkan penumpukan glukosa yang beredar di dalam darah.

kencing manis

Sejarah diabetes mellitus

Dokumentasi diabetes yang pertama diketahui oleh doktor kuno yang mencatat gejala membuang air kecil yang berlebihan yang menyebabkan pembengkakan – kurus yang melampau kerana kekurangan nutrisi – dan akhirnya, kematian. Kemudian, gangguan itu diakui menyebabkan kencing manis dan oleh itu, ia disebut “diabetes mellitus”; diabetes yang bermaksud “melewati” dan mellitus bermaksud “manis”. Sejak itu, banyak penemuan saintifik dan kajian penyelidikan telah meningkatkan pemahaman kita mengenai gangguan tersebut.

Diabetes jenis 1 vs jenis 2

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Terdapat banyak kategori diabetes mellitus; namun, yang utama adalah diabetes mellitus jenis 1 dan diabetes mellitus jenis 2. Walaupun diabetes jenis 1 dan jenis 2 dicirikan oleh hiperglikemia, penyebab peningkatan kadar gula darah berbeza.

Diabetes jenis 1

Orang dengan diabetes jenis 1 mempunyai ketiadaan lengkap atau tahap pengeluaran insulin yang sangat rendah, sehingga merosakkan kemampuan sel tubuh untuk mengambil glukosa dari darah kerana jumlah insulin yang tidak mencukupi. Kekurangan insulin yang teruk ini sering disebabkan oleh serangan dari sistem imun pada sel beta sendiri di pankreas, yang menghasilkan insulin.

Permulaan diabetes jenis ini sering berlaku pada kanak-kanak atau remaja yang lebih muda, memuncak sekitar 4 hingga 6 tahun dan sekali lagi berusia antara 10 hingga 14 tahun. Secara keseluruhan, diabetes jenis 1 mewakili sekitar 5% -10% dari semua diagnosis diabetes, walaupun mewakili kira-kira 80% -90% dari diagnosis diabetes untuk kanak-kanak dan remaja.

Kecenderungan genetik adalah salah satu faktor yang mempengaruhi perkembangan diabetes jenis 1. Faktor persekitaran tertentu dianggap terlibat dalam perkembangan diabetes jenis 1, seperti jangkitan virus seperti rubella kongenital.

Diabetes diabetes jenis 2

Orang yang menghidap diabetes jenis 2 mempunyai ketahanan terhadap insulin – tindak balas tisu yang berkurang terhadap insulin – mengakibatkan pengambilan glukosa kurang oleh tisu yang disasarkan. Rintangan insulin digabungkan dengan tahap kekurangan insulin. Bersama-sama, daya tahan terhadap tindakan insulin dan pengeluaran insulin yang tidak mencukupi untuk mengimbangi ketahanan insulin seperti itu mengakibatkan hiperglikemia.

Selalunya, diabetes jenis 2 berkembang kemudian pada masa dewasa dan dikaitkan dengan usia yang lebih tua, obesiti dan kekurangan aktiviti fizikal. Kadar diabetes jenis 2 meningkat pada remaja, kemungkinan disebabkan oleh peningkatan obesiti pada kumpulan usia ini. Secara keseluruhan, kira-kira 90% -95% diagnosis diabetes adalah diabetes jenis 2.

Selain daripada faktor gaya hidup, faktor risiko genetik memainkan peranan penting dalam perkembangan diabetes jenis 2. Mereka dianggap lebih menonjol dalam perkembangan diabetes jenis 2 daripada diabetes jenis 1.

Jenis diabetes lain

Persatuan Diabetes Amerika juga mengklasifikasikan jenis diabetes dan diabetes mellitus kehamilan yang lain.

Jenis kencing manis lain berkembang melalui cara yang berbeza daripada dua jenis diabetes utama. Contohnya, diabetes boleh berkembang akibat kecacatan genetik fungsi sel beta atau tindakan insulin, penyakit pankreas, atau penyakit kelenjar endokrin. Perkembangan diabetes juga boleh disebabkan oleh ubat-ubatan atau bahan kimia jika seseorang sudah tahan terhadap insulin. Terdapat banyak jenis diabetes lain yang mungkin.

Diabetes kehamilan merujuk kepada diabetes yang berkembang semasa kehamilan. Sebilangan besar kes berakhir setelah kehamilan berakhir, walaupun intoleransi glukosa dapat berlanjutan walaupun selepas kelahiran. Tidak jelas apa yang menyebabkan diabetes kehamilan berkembang; namun, faktor risiko termasuk kegemukan, riwayat keluarga diabetes, dan usia ibu.

Bolehkah diabetes disembuhkan?

Rawatan mungkin berbeza bergantung pada klasifikasi diabetes seseorang. Selalunya, untuk menguruskan diabetes, diperlukan gabungan intervensi. Tujuan rawatan diabetes adalah untuk menjaga kadar glukosa darah dalam jarak yang diinginkan untuk mengelakkan komplikasi yang tidak diingini. Faktor utama untuk pengurusan diabetes yang berjaya adalah pesakit yang terlibat dalam pendidikan mengenai gangguan mereka dan intervensi yang ditetapkan.

Perubahan gaya hidup adalah intervensi biasa yang ditetapkan kepada pesakit diabetes, terutama mereka yang menghidap diabetes jenis 2. Mengehadkan karbohidrat dan pengambilan kalori secara keseluruhan mungkin dicadangkan. Juga, memenuhi garis panduan aktiviti fizikal – biasanya, sekurang-kurangnya 150 minit latihan seminggu – akan membantu menguruskan gangguan tersebut. Perubahan diet dan aktiviti fizikal sering mengakibatkan penurunan berat badan.

Untuk diabetes jenis 1, di mana terdapat kekurangan insulin secara mutlak atau teruk, suntikan insulin setiap hari adalah rawatan utama.

Untuk diabetes jenis 2, selain diet dan aktiviti fizikal, ubat diabetes boleh diresepkan, seperti metformin. Metformin berfungsi untuk menurunkan pengeluaran glukosa dalam badan dan pemecahan glikogen yang tersimpan menjadi glukosa. Ini membantu menguruskan tahap glukosa darah. Sebilangan orang yang menghidap diabetes jenis 2 mungkin memerlukan suntikan insulin, terutama jika mereka berada dalam tahap gangguan yang lebih lanjut dan intervensi sebelumnya tidak dapat mengatasi gangguan tersebut.

Rawatan baru-baru ini yang menunjukkan hasil yang menjanjikan dalam ujian klinikal adalah memindahkan sel induk pada penderita diabetes. Sel induk memiliki kemampuan untuk berkembang menjadi sel penghasil insulin, yang dapat meningkatkan produksi insulin dan menurunkan kadar glukosa darah. Bagi orang yang menghidap diabetes yang bergantung kepada insulin, ini dapat mengurangkan atau menghilangkan keperluan untuk suntikan insulin setiap hari. Lebih banyak ujian klinikal diperlukan untuk mengesahkan keberkesanan dan keselamatan terapi sel induk untuk penyakit kencing manis, serta untuk menentukan jenis sel stem terbaik untuk digunakan untuk setiap jenis diabetes.

Rujukan:

Persatuan Diabetes Amerika (2010). Diagnosis dan klasifikasi diabetes mellitus. Penjagaan Diabetes , 33 (Suppl 1), S62 – S69. https://doi.org/10.2337/dc10-S062

Blaslov, K., Naranđa, FS, Kruljac, I., & Renar, IP (2018). Pendekatan rawatan untuk diabetes jenis 2: Masa lalu, sekarang dan masa depan. Jurnal Diabetes Dunia , 9 (12), 209-219. https://doi.org/10.4239/wjd.v9.i12.209

Kharroubi, AT, & Darwish, HM (2015). Diabetes mellitus: Wabak abad ini. Jurnal Diabetes Dunia , 6 (6), 850-867. https://doi.org/10.4239/wjd.v6.i6.850

Sapra, A., & Bhandari, P. (2020). Diabetes mellitus. Diakses daripada https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551501/

Zhang, Y., Chen, W., Feng, B., & Cao, H. (2020). Keberkesanan dan keselamatan klinikal terapi sel stem untuk diabetes mellitus: Kajian sistematik dan meta-analisis. Penuaan dan Penyakit , 11 (1), 141–153. https://doi.org/10.14336/AD.2019.0421