KONGSI

Penyakit air kencing tikus leptospirosis

Penyakit ini biasanya tidak berjangkit. Leptospirosis atau air kencing tikus adalah disebabkan oleh ketegangan bakteria Leptospira , dan ia boleh berkembang ke keadaan yang berpotensi membawa maut seperti penyakit Weil atau meningitis.

Leptospirosis atau air kencing tikus adalah jangkitan bakteria yang jarang berlaku yang memberi kesan kepada manusia dan haiwan. Ia boleh berjangkit dari haiwan ke manusia apabila kulit terdedah kepada air atau tanah yang telah tercemar dengan air kencing haiwan. Bakteria boleh memasuki badan melalui kulit, mata, atau membran mukus. Haiwan yang membawa jangkitan kepada manusia termasuk tikus, skunks, opossum, musang, dan rakun. Leptospirosis lebih biasa terdapat di kawasan tropika, di mana ia menjangkiti 10 atau lebih pada setiap 100,000 orang. Dalam iklim sederhana, kejadian dianggarkan antara 0.1 dan 1 setiap 100,000 orang. Dalam kes wabak menular, ia boleh menjejaskan 100 atau lebih dalam setiap 100,000 orang. Mereka yang pergi ke kawasan tropika mempunyai risiko pendedahan yang lebih besar.

Rawatan


Demam dan menggigil adalah tanda-tanda leptospirosis.

Bagi kes ringan, doktor mungkin menetapkan antibiotik, seperti tetracycline atau penisilin. Pesakit dengan leptospirosis atau kencing tikus yang teruk perlu dimasukkan ke hospital dan diberikan antibiotik secara intravena. Bergantung kepada organ-organ yang terjejas, pesakit mungkin memerlukan ventilator untuk membantu bernafas atau dialisis, jika buah pinggang terjejas. Cecair intravena boleh memberikan penghidratan dan nutrien penting. Sesi hospital mungkin berkisar dari beberapa minggu hingga beberapa bulan, kebanyakannya bergantung kepada bagaimana pesakit bertindak balas terhadap rawatan antibiotik, dan bagaimana organ-organ mereka terancam atau rosak. Semasa kehamilan, mungkin leptospirosis menjejaskan janin, jadi seorang wanita yang mempunyai jangkitan semasa mengandung perlu dimasukkan ke hospital untuk pemantauan.

Gejala & Tanda-tanda Kencing Tikus

Tanda-tanda demam kencing tikus dan gejala leptospirosis biasanya muncul tiba-tiba, kira-kira 5 hingga 14 hari selepas jangkitan, tetapi tempoh inkubasi boleh berkisar antara 2 hingga 30 hari . Tanda dan gejala leptospirosis ringan termasuk :

Pesakit biasanya pulih dalam masa seminggu tanpa rawatan, tetapi sebilangan kecil akan terus membina leptospirosis yang teruk. Tanda-tanda dan gejala leptospirosis yang teruk akan muncul beberapa hari selepas gejala leptospirosis ringan telah hilang. Mereka bergantung kepada organ penting mana yang telah terjejas. Jika jantung, hati, dan buah pinggang terjejas, pesakit akan mengalami:

 • keletihan
 • degupan jantng tidak teratur, selalunya cepat
 • sakit otot
 • loya
 • hidung berdarah
 • sakit pada dada
 • selera makan berkurang
 • bengkak pada tangan, kaki, atau pergelangan kaki
 • kehilangan berat yang tidak dapat dijelaskan
 • jaundis , dilihat pada kulit putih, lidah, dan kulit berwarna kuning

Tanpa rawatan, ini boleh mengakibatkan kegagalan buah pinggang yang mengancam nyawa. Sekiranya otak terjejas, meningitis, ensefalitis , atau kedua-duanya boleh berkembang. Meningitis adalah jangkitan lapisan luar otak, manakala ensefalitis merujuk kepada jangkitan tisu otak. Kedua-dua keadaan mempunyai tanda dan gejala yang sama. Ini termasuk:

 • ruam kulit yang tidak jelas, yang tidak berubah warna atau pudar apabila kaca ditekan terhadapnya
 • kekeliruan
 • mengantuk
 • sawan
 • demam panas
 • loya
 • photophobia, atau kepekaan terhadap cahaya
 • masalah dengan pergerakan fizikal
 • leher yang tegang
 • ketidakupayaan untuk bercakap
 • muntah
 • tingkah laku agresif atau luar biasa

Meningitis atau ensefalitis yang tidak dirawat boleh mengakibatkan kerosakan otak yang serius, dan mungkin mengancam nyawa. Sekiranya paru-paru terjejas, pesakit itu tidak boleh bernafas. Ini adalah yang paling serius dan mengancam nyawa semua komplikasi leptospirosis. Tanda dan gejala termasuk:

 • demam panas
 • batuk berdarah

Dalam kes-kes yang teruk, mungkin ada darah yang begitu banyak sehingga pesakit itu tersedak.

Diagnosis

Pada tahap awal, leptospirosis yang ringan sukar didiagnosis, kerana gejala-gejala itu dapat menyerupai pesakit yang menghidapi selesema dan jangkitan umum yang lain, dan ujian diagnostik yang dipercayai kurang. Sekiranya doktor mengesyaki leptospirosis yang teruk, pesakit mungkin menjalani ujian diagnostik tertentu. Doktor akan bertanya tentang perjalanan baru-baru ini, terutamanya di kawasan-kawasan di mana leptospirosis atau kencing tikus adalah biasa. Mereka boleh bertanya sama ada pesakit itu telah berenang di tasik, kolam, terusan, atau sungai, tentang apa-apa aktiviti yang berlaku di rumah sembelihan, di ladang, berkaitan dengan penjagaan haiwan, atau apa-apa yang mungkin berhubungan dengan air kencing haiwan atau darah . Sebilangan ujian darah dan air kencing boleh mengesahkan jangkitan leptospirosis.

Jenis

Leptospirosis adalah penyakit berjangkit yang boleh mempunyai komplikasi serius.

Terdapat dua jenis utama leptospirosis: Leptospirosis ringan menyumbang kepada 90 peratus kes. Gejala termasuk sakit otot, menggigil, dan mungkin sakit kepala. Antara 5 peratus dan 15 peratus kes boleh berkembang menjadi leptospirosis yang teruk. Kegagalan organ dan pendarahan dalaman boleh mengakibatkan bakteria menjangkiti hati, buah pinggang, dan organ-organ utama lain yang membawa kematian. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) meletakkan kadar kematian antara 1 peratus dan 5 peratus . Leptospirosis kurang berkemungkinan membawa maut di negara-negara dengan sistem penjagaan kesihatan yang lebih berkesan. Mereka yang lebih cenderung untuk membangunkan leptospirosis yang teruk cenderung menjadi mereka yang sudah sakit, contohnya, dengan pneumonia , mereka yang berumur di bawah 5 tahun, dan mereka yang berumur lebih berusia.

Siapa yang berisiko?

Leptospirosis lebih kerap berlaku di kawasan tropika, tetapi ia juga mungkin berlaku di kawasan-kawasan miskin di bandar-bandar besar di negara-negara membangun yang tidak berada di kawasan tropika. Bakterium berkembang maju dalam persekitaran yang panas dan lembap. Ia cenderung menjadi sporadis. Insiden leptospirosis yang lebih tinggi dijumpai di bahagian Afrika, India, China, Amerika Tengah, Brazil, Caribbean, Asia Tenggara, dan Rusia Selatan. Di sesetengah negara, sebahagian besar penduduk berisiko, contohnya, ketika bekerja di sawah atau ladang tebu, menggunakan air sungai atau tasik untuk mencuci dan memasak, atau menhadapi bencana alam seperti banjir. Tempat-tempat tumpuan pelancong yang kadang-kadang berlaku leptospirosis termasuklah New Zealand, Australia, Hawaii, dan Barbados. Banjir meningkatkan risiko wabak. Jika perubahan iklim membawa kepada lebih banyak kes banjir di seluruh dunia, leptospirosis mungkin menjadi lebih biasa.

Leptospirosis di negara maju

Pada tahun 1995, leptospirosis tidak lagi menjadi penyakit yang diketahui di Amerika Syarikat, tetapi ia dikembalikan semula pada Januari 2013. Wabak terbesar ialah pada tahun 1998 apabila 110 orang dijangkiti. Antara 100 dan 200 orang dikenal pasti di Amerika Syarikat setiap tahun, menurut CDC. Sekitar separuh kes di Amerika Syarikat berlaku di Hawaii. Di negara-negara maju, mereka yang paling berisiko adalah:

 • pekerja kumbahan
 • ladang dan pekerja pertanian yang mempunyai hubungan biasa dengan haiwan atau air atau tanah yang dijangkiti
 • pekerja kedai haiwan dan doktor haiwan
 • pekerja rumahtangga dan pengendali daging
 • Mereka yang terlibat dalam sukan air rekreasi, seperti belayar atau berkanu
 • kakitangan tentera

Kadar kematian di negara maju jauh lebih rendah daripada negara-negara miskin, disebabkan oleh penjagaan kesihatan yang berkesan.

Pencegahan

Di negara-negara bukan tropika, negara maju, risiko leptospirosis sangat kecil, dan kebanyakan orang tidak perlu melakukan sukan air.

Aktiviti rekreasi air boleh meningkatkan risiko di kawasan tropika.

Walau bagaimanapun, mereka yang sering berenang di air tawar harus memastikan bahawa apa-apa kecederaan pada kulit ditutup dengan plaster kalis air, untuk melindungi terhadap pelbagai jangkitan, termasuk hepatitis A dan giardiasis. Selepas berenang di air tawar, adalah idea yang baik untuk mandi dengan teliti. Mereka yang bekerja dengan haiwan atau air atau tanah yang berpotensi tercemar harus memakai pakaian pelindung dan mematuhi peraturan tempatan atau negara. Mereka mungkin perlu memakai sarung tangan, topeng, but, dan kacamata. Mereka yang pergi ke kawasan di mana leptospirosis biasa harus mengambil langkah berikut:

 • Elakkan berenang di air tawar.
 • Minum hanya air yang dimasak atau dari botol tertutup.
 • Bersihkan dan tutup sebarang luka kulit dengan berpakaian kalis air.

Pekerja kecemasan atau anggota tentera di zon bencana mungkin perlu mengambil antibiotik sebagai langkah berjaga-jaga.

Penularan

Pesakit boleh dijangkiti melalui:

 • minum air tercemar
 • luka yang bersentuhan dengan air atau tanah yang tercemar
 • mata, hidung, atau mulut bersentuhan dengan air atau tanah yang tercemar
 • bersentuhan dengan darah haiwan yang dijangkiti

Manusia jarang dijangkiti, kecuali semasa banjir. Jangkitan boleh juga berlaku semasa hubungan seks atau menyusu.

Punca

Bakteria Leptospira boleh wujud pada rakun, kelawar, biri-biri, anjing, tikus, kuda, lembu, kerbau, dan babi. Bakteria yang menghuni buah pinggang haiwan dan dibuang melalui air kencing, menjangkiti tanah atau bekalan air. Tanah atau air boleh terus tercemar selama lebih berbulan-bulan.

KONGSI
Artikel sebelum iniBayi sihat jika menyerupai bapa pada ulang tahun pertama
Artikel seterusnyaAdakah tahap hormon estrogen terjejas penyebab kenaikan berat badan?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.