KONGSI

kerdil atau bantut

Kerdil berlaku apabila seseorang itu luar biasa pendek atau bantut. Dwarfisme sendiri bukanlah penyakit dan akibatnya, ia tidak mempunyai definisi perubatan tunggal. Organisasi yang berbeza menentukan kerdil mengikut pelbagai kriteria. Kumpulan advokasi, Little People of America , mendefinisikan dwarfisme sebagai syarat yang menyebabkan ketinggian orang dewasa kurang dari 4 kaki 10 inci.

Sesuai untuk sesiapa sahaja yang ingin mengatur dan menstabilkan kadar gula dalam darah mereka setiap hari Beli StemErgy MetaBalance

Secara perubatan, seseorang dianggap menjadi kerdil apabila mereka mempunyai keadaan yang menyebabkan mereka menjadi sangat pendek atau bantut. Tetapi masyarakat mungkin menganggap seseorang menjadi kerdil berdasarkan kedudukan pendek sahaja.

Dwarfisme mempunyai banyak sebab yang berbeza. Beberapa punca dwarfisme boleh membawa kepada masalah kesihatan lain, seperti osteoarthritis.

Fakta ringkas mengenai kerdil:

 • Kerdil menyebabkan seseorang menjadi sangat pendek dari paras ketinggian normal.
 • Puluhan keadaan perubatan boleh menyebabkan kerdil.
 • Diagnosis sering dibuat selepas kelahiran seorang kanak-kanak.
 • Kebanyakan orang yang kerdil boleh melakukan semua aktiviti yang boleh dilakukan oleh manusia normal.

Jenis dan sebab

kerdilTerdapat banyak keadaan yang berbeza yang boleh menyebabkan kerdil.

Sesetengah keadaan yang menyebabkan kerdil mengganggu hormon yang membolehkan tubuh membesar. Kerdil atau bantut juga boleh disebabkan oleh gangguan metabolik atau kekurangan makanan.

Sekumpulan syarat yang disebut dysplasias skeletal adalah penyebab paling kerdil.

Dysplasias rangka menyebabkan tulang menjadi tidak normal, mengakibatkan keadaan kecil. Pertumbuhan yang tidak normal ini juga boleh menyebabkan pertumbuhan yang tidak sekata yang menghasilkan satu bahagian yang tidak normal.

Biasanya, dysplasias tulang adalah keadaan genetik. Kebanyakan orang dengan dysplasias tulang mempunyai ibu bapa yang normal.

Tiga jenis dysplasias paling umum adalah achondroplasia, spongyloepiphyseal displasia congenita, dan displasia diastropik.

Achondroplasia

Pada awal masa kanak-kanak, kebanyakan tulang rawan seseorang dilahirkan dengan berubah menjadi tulang yang lebih keras. Dalam achondroplasia, proses ini tidak berlaku dengan berkesan.

Pembersih air diperlukan untuk mendapatkan air bersih hari ini. Air di dunia sekarang tercemar dan tidak selamat untuk diminum. Itulah sebabnya kita memerlukan pembersih air untuk memberi kita air minuman yang bersih dan selamat. Pembersih air tidak hanya membersihkan air dari kotoran tetapi juga membuatnya bebas dari bakteria yang menyebabkan penyakit seperti kolera, kepialu, cirit-birit dan barah. Beli Cuckoo IRIS

Achondroplasia terutamanya menjejaskan tulang lengan dan kaki . Achondroplasia adalah penyakit genetik semasa kelahiran. Gejala-gejalanya termasuk:

 • batang tubuh yang normal
 • lengan dan kaki yang sangat pendek, yang mungkin sukar untuk bergerak
 • dahi yang besar

Sesetengah orang yang mengalami achondroplasia mengalami masalah tulang, seperti scoliosis, mengalami kesukaran bernafas, atau mengalami penyempitan tulang belakang yang disebut stenosis tulang belakang.

Satu bentuk achondroplasia yang jarang berlaku berlaku apabila orang mewarisi dua salinan gen mutasi yang menyebabkan achondroplasia. Ini membawa kepada tulang yang sangat pendek dan sangkar tulang rusuk yang kurang ke depan. Kebanyakan orang yang mengalami gangguan ini masih melahirkan atau mati dalam usia muda kerana mereka tidak boleh bernafas.

Dysplasia spondyloepiphyseal congenita

Disfungsi spondyloepiphyseal congenita (SEDc) adalah mutasi genetik yang menyebabkan torso pendek, lengan pendek, dan kaki pendek.

Tulang belakang, lengan, dan kaki orang dengan keadaan ini tidak tumbuh seperti yang diharapkan. Ini menjadikan mereka sangat pendek, tetapi menghasilkan tangan, kaki, dan kepala saiz biasa.

Sebagai tambahan kepada keadaan pendek, orang dengan SEDc mungkin mengalami pelbagai masalah kesihatan, termasuk:

 • isu tulang belakang dan pinggul
 • kecacatan kaki
 • kelopak lekukan
 • penyakit sendi

SEDc boleh mengubah bentuk muka, menjadikan tulang muka kelihatan rata.

Displasia diastrosis

Displasia diastrosis adalah hasil mutasi gen. Ia menjejaskan perkembangan rawan dan tulang, menyebabkan lengan dan kaki yang sangat pendek dan kedudukan pendek.

Orang-orang dengan keadaan ini biasanya mempunyai kecacatan tulang belakang dan keadaan yang disebut ibu jari hitchhiker yang mengubah bentuk ibu jari.

Displasia diastrosis sering kali membangkitkan kesakitan bersama dan masalah mobiliti pada masa kanak-kanak. Mereka mungkin mempunyai scoliosis atau kesukaran bergerak.

Pastikan anda ada perlindungan takaful dan insurans untuk menempuh waktu yang sukar ini. Dapatkan sekarang. Jangan lupa bersenam di rumah atau di gym jika dibenarkan.

Displasia diastrosis boleh menyebabkan masalah pernafasan, terutama pada zaman kanak-kanak. Sesetengah kanak-kanak dengan keadaan ini mati akibat masalah pernafasan.

Lain-lain jenis kerdil

Penyebab lain kerdil atau bantut mungkin disebabkan oleh:

 • kegagalan organ yang melemahkan keupayaan tubuh untuk menghasilkan hormon atau metabolisme nutrien
 • tahap hormon tertentu yang tidak mencukupi, terutamanya hormon pertumbuhan manusia (HGH)
 • kekurangan makanan atau kekurangan makanan yang mencukupi, mengakibatkan masalah pertumbuhan

Ini semua penyebab sekunder dwarfisme. Ini bermakna mereka bukan genetik, dan boleh diterbalikkan dengan pengesanan awal dan rawatan segera.

Bagaimana dwarfisme didiagnosis?

Bentuk dwarfisme yang paling biasa, yang disebabkan oleh kelainan genetik tulang dan rawan, dapat dikesan melalui ujian genetik apabila janin masih berkembang.

Kebanyakan doktor di hospital hanya melakukan ujian ini apabila terdapat alasan untuk mempercayai janin berisiko apabila kerdil berjalan dalam keluarga. Kerana kebanyakan orang dengan kerdil mempunyai ibu bapa yang tinggi normal, keadaan ini tidak biasanya dikesan sehingga selepas lahir.

Dysplasias rangka, jenis kerdil yang paling biasa, biasanya boleh didiagnosis sejurus selepas kelahiran. X-ray, ujian genetik, dan peperiksaan fizikal cukup kerap untuk mendiagnosis keadaan.

Bentuk dwarfism kurang biasa biasanya muncul di kemudian hari. Mereka mungkin lebih sukar untuk didiagnosis, terutamanya jika kanak-kanak tidak mempunyai gejala lain selain daripada kedudukan pendek.

Ujian darah untuk mengukur tahap HGH, ujian untuk menilai kesihatan organ, dan sejarah perubatan lengkap biasanya mendedahkan penyebabnya.

Rawatan dan pengurusan

bantut dan kerdil semakin membimbangkan
Pembedahan untuk membetulkan keabnormalan saraf tunjang dapat membantu pengurusan gejala.

Beberapa penyebab dwarfisme metabolik dan hormon boleh diterbalikkan. Sebagai contoh, suntikan dengan HGH dapat membantu orang-orang dengan kekurangan hormon pertumbuhan tumbuh tinggi.

Walau bagaimanapun, punca dwarfisme yang paling biasa tidak dapat disembuhkan. Sebaliknya, rawatan memberi tumpuan kepada menguruskan gejala, termasuk:

 • pembedahan untuk membetulkan keabnormalan pada tulang dan tulang belakang
 • mengeluarkan tonsil atau adenoid untuk memudahkan untuk bernafas
 • pembedahan dekompresi tulang belakang
 • menggunakan tiub yang dipanggil shunt untuk mengalirkan bendalir dari otak
 • perubahan gaya hidup, seperti senaman dan penurunan berat badan

Seseorang yang mempunyai banyak bentuk dwarfisme terdedah kepada obesiti. Berat tambahan boleh meningkatkan risiko masalah jantung mereka.

Hidup dengan kerdil

Orang kerdil mungkin memerlukan bantuan dengan keadaan perubatan yang berkaitan, seperti osteoarthritis. Walau bagaimanapun, orang yang sangat pendek atau bantut ini dapat dan menjalani kehidupan normal.

Ramai orang kerdil mengatakan bahawa bahagian yang paling sukar dari keadaan mereka adalah stigma yang dibawa. Stigma ini mungkin termasuk dibuli dan diskriminasi pekerjaan, serta penggunaan istilah negatif seperti “midget”.

Kerana orang kerdil mempunyai keperluan perubatan yang istimewa, kebanyakannya memerlukan perundingan biasa dengan sekumpulan doktor, termasuk pakar tulang dan tulang rawan. Walau bagaimanapun, dengan pengurusan gejala, ada kemungkinan seseorang yang mempunyai kerdil menjalani kehidupan yang panjang dan sihat.

Kesimpulan

Dwarfisme tidak perlu dilihat sebagai keadaan melumpuhkan. Pertunjukan TLC, Little People, Big World , berkongsi cerita tentang orang-orang dengan kerdil yang mengetuai kehidupan yang biasa.

Merawat dwarfisme sebagai kecacatan boleh membuat orang yang sangat pendek merasa stigmatis.

KONGSI
Artikel sebelum iniPronation dan overpronation: Apakah kelebihannya?
Artikel seterusnyaIliac crest serta punca dan rawatan kesakitan
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.