L-theanine dan manfaatnya terhadap kesihatan

L-theanine adalah sebatian yang berlaku secara semula jadi dalam teh hijau dan teh hitam, dan ia juga boleh didapati dalam bentuk tambahan. Penyelidikan menunjukkan bahawa ianya mungkin menyediakan pelbagai manfaat kesihatan, yang mungkin termasuk fokus mental yang lebih baik dan kualiti tidur yang lebih baik.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Artikel ini memberikan gambaran keseluruhan mengenainya, termasuk manfaat dan risiko yang berpotensi dan dosnya.

Apa itu L-theanine?

Teh hitam dituangkan yang mengandungi L-theanine
L-theanine berlaku secara semulajadi dalam teh hitam.

L-theanine adalah asid amino. Tubuh manusia tidak menghasilkan sebatian ini, dan ia tidak penting bagi manusia. Teh hijau , teh hitam, dan jenis cendawan secara semulajadi mengandungi L-theanine.

Asid ini boleh menjejaskan tahap bahan kimia tertentu di dalam otak. Ini termasuk serotonin dan dopamin, yang mempengaruhi mood, tidur, dan emosi, dan kortisol, yang membantu badan menangani tekanan.

Perubahan dalam keseimbangan bahan kimia ini dapat mengubah mood atau tekanan seseorang.

Kajian kecil dan ujian terhadap haiwan menunjukkan bahawa asid ini boleh menawarkan pelbagai manfaat. Pakar menganggapnya selamat, tetapi kini terdapat kekurangan penyelidikan berkualiti tinggi pada manusia untuk mengesahkan manfaatnya.

Apakah faedah L-theanine?

Bahagian berikut membincangkan bukti yang sedia ada untuk faedah mungkin L-theanine.

1. Tumpuan mental yang lebih baik

Ramai orang minum teh hitam atau hijau semasa bekerja, mempercayai bahawa ia meningkatkan tumpuan mental mereka. Kajian 2012 menyokong idea ini.

Para penyelidik mendapati bahawa orang yang mengambil 100 miligram (mg) L-theanine membuat kesilapan yang lebih sedikit dalam tugas perhatian daripada mereka dalam kumpulan plasebo. Minum 50 mg kafein atau menggabungkan L-theanine dan kafein juga meningkatkan tumpuan orang.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan bagaimana asid ini dapat mempengaruhi perhatian dan tumpuan seseorang.

2. Tidur yang lebih baik

wanita dalam tidur yang mendalam
L-theanine boleh membantu orang tidur dengan lebih mudah.

Beberapa kajian telah menyarankan bahawa ianya dapat membantu seseorang berehat sebelum tidur, tidur dengan lebih mudah, dan tidur dengan lebih nyenyak.

Faedah-faedah ini mungkin disebabkan oleh kesan spesifik yang asid amino ada pada bahan kimia otak yang memainkan peranan dalam tidur.

Kajian pada 2018 mendapati bahawa orang yang dilaporkan mempunyai kepuasan tidur yang lebih tinggi selepas mengambil 450-900 mg L-theanine setiap hari selama 8 minggu. Peserta kajian telah mengalami gangguan kebimbangan umum dan mengambil antidepresan.

Para penulis menyatakan bahawa tidak ada peningkatan yang dilaporkan dalam kegelisahan atau keterukan insomnia.

3. Relaksasi

Orang sering minum secawan teh atau minuman panas lain untuk membantu mereka berehat. Penyelidikan menunjukkan bahawa asid ini di dalam teh hijau atau hitam boleh menyumbang kepada perasaan relaksasi ini dengan mengurangkan kadar denyut jantung seseorang.

4. Peningkatan prestasi kognitif

Pada tahun 2016, para penyelidik mengkaji semula penyelidikan mengenai manfaatnya dan menyimpulkan bahawa kompaun ini dapat memberi manfaat kepada kesihatan mental dan fizikal seseorang. Mereka menyatakan bahawa ia mempunyai kesan neuroprotective, yang meningkatkan fungsi otak.

Dengan sendirinya, L-theanine dapat meningkatkan perhatian dan masa tindak balas seseorang. Dalam kombinasi dengan kafein, ia boleh membawa kepada kemajuan dalam kemahiran dan kewaspadaan nombor mereka. Kafein adalah perangsang, jadi ia boleh membantu orang ramai untuk berjaga-jaga dan fokus.

Walau bagaimanapun, tidak semua penyelidikan telah mendapati bahawa L-theanine dapat meningkatkan kebolehan kognitif orang. Terdapat keperluan penyelidikan yang lebih berkualiti untuk menjelaskan kesan-kesan sebatian ini pada fungsi mental rakyat.

5. Berat badan

Sebagai sebahagian daripada diet berkalori kalori, menggantikan makanan ringan dengan teh hijau atau minuman panas rendah kalori lain boleh membantu penurunan berat badan.

L-theanine dalam teh hijau boleh membuat rasa yang gurih, juga dikenali sebagai rasa umami. Penyelidikan menunjukkan bahawa rasa umami boleh mengurangkan selera makan, yang sering membantu dengan penurunan berat badan.

6. Meningkatkan sistem imun

L-theanine boleh menyokong badan dalam melawan penyakit. Beberapa kajian telah menyarankan bahawa mengambil L-theanine dapat merangsang sistem imun seseorang, menjadikan mereka kurang cenderung untuk mendapatkan selesema atau selesema.

Potensi kesan anti-radang juga boleh membantu melawan penyakit.

7. Mengurangkan tekanan darah

Penyelidikan telah mengaitkan tekanan darah tinggi dengan risiko yang lebih tinggi terhadap beberapa masalah kesihatan, termasuk serangan jantung dan strok.

Asid ini dapat membantu mengurangkan stres, dan pengurangan tekanan dan peningkatan kelonggaran dapat menurunkan kadar denyut jantung. Sebaliknya, ini boleh membantu menurunkan tekanan darah.

8. Menyokong dadah kanser tertentu

Sesetengah penyelidikan mengenai haiwan menunjukkan bahawa L-theanine boleh meningkatkan keberkesanan ubat kemoterapi yang dipanggil doxorubicin. Ada kemungkinan bahawa ia menjadikan doxorubicin lebih berkesan dengan meningkatkan jumlah ubat dalam sel-sel kanser.

Walau bagaimanapun, saintis perlu melakukan lebih banyak penyelidikan untuk memahami interaksi khusus antara bahan kimia ini. Sambungan