KONGSI

L-theanine dan manfaatnya terhadap kesihatan

L-theanine adalah sebatian yang berlaku secara semula jadi dalam teh hijau dan teh hitam, dan ia juga boleh didapati dalam bentuk tambahan. Penyelidikan menunjukkan bahawa ianya mungkin menyediakan pelbagai manfaat kesihatan, yang mungkin termasuk fokus mental yang lebih baik dan kualiti tidur yang lebih baik.

Artikel ini memberikan gambaran keseluruhan mengenainya, termasuk manfaat dan risiko yang berpotensi dan dosnya.

Apa itu L-theanine?

Teh hitam dituangkan yang mengandungi L-theanine
L-theanine berlaku secara semulajadi dalam teh hitam.

L-theanine adalah asid amino. Tubuh manusia tidak menghasilkan sebatian ini, dan ia tidak penting bagi manusia. Teh hijau , teh hitam, dan jenis cendawan secara semulajadi mengandungi L-theanine.

Asid ini boleh menjejaskan tahap bahan kimia tertentu di dalam otak. Ini termasuk serotonin dan dopamin, yang mempengaruhi mood, tidur, dan emosi, dan kortisol, yang membantu badan menangani tekanan.

Perubahan dalam keseimbangan bahan kimia ini dapat mengubah mood atau tekanan seseorang.

Kajian kecil dan ujian terhadap haiwan menunjukkan bahawa asid ini boleh menawarkan pelbagai manfaat. Pakar menganggapnya selamat, tetapi kini terdapat kekurangan penyelidikan berkualiti tinggi pada manusia untuk mengesahkan manfaatnya.

Apakah faedah L-theanine?

Bahagian berikut membincangkan bukti yang sedia ada untuk faedah mungkin L-theanine.

1. Tumpuan mental yang lebih baik

Ramai orang minum teh hitam atau hijau semasa bekerja, mempercayai bahawa ia meningkatkan tumpuan mental mereka. Kajian 2012 menyokong idea ini.

Para penyelidik mendapati bahawa orang yang mengambil 100 miligram (mg) L-theanine membuat kesilapan yang lebih sedikit dalam tugas perhatian daripada mereka dalam kumpulan plasebo. Minum 50 mg kafein atau menggabungkan L-theanine dan kafein juga meningkatkan tumpuan orang.

Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan bagaimana asid ini dapat mempengaruhi perhatian dan tumpuan seseorang.

2. Tidur yang lebih baik

wanita dalam tidur yang mendalam
L-theanine boleh membantu orang tidur dengan lebih mudah.

Beberapa kajian telah menyarankan bahawa ianya dapat membantu seseorang berehat sebelum tidur, tidur dengan lebih mudah, dan tidur dengan lebih nyenyak.

Faedah-faedah ini mungkin disebabkan oleh kesan spesifik yang asid amino ada pada bahan kimia otak yang memainkan peranan dalam tidur.

Kajian pada 2018 mendapati bahawa orang yang dilaporkan mempunyai kepuasan tidur yang lebih tinggi selepas mengambil 450-900 mg L-theanine setiap hari selama 8 minggu. Peserta kajian telah mengalami gangguan kebimbangan umum dan mengambil antidepresan.

Para penulis menyatakan bahawa tidak ada peningkatan yang dilaporkan dalam kegelisahan atau keterukan insomnia.

3. Relaksasi

Orang sering minum secawan teh atau minuman panas lain untuk membantu mereka berehat. Penyelidikan menunjukkan bahawa asid ini di dalam teh hijau atau hitam boleh menyumbang kepada perasaan relaksasi ini dengan mengurangkan kadar denyut jantung seseorang.

4. Peningkatan prestasi kognitif

Pada tahun 2016, para penyelidik mengkaji semula penyelidikan mengenai manfaatnya dan menyimpulkan bahawa kompaun ini dapat memberi manfaat kepada kesihatan mental dan fizikal seseorang. Mereka menyatakan bahawa ia mempunyai kesan neuroprotective, yang meningkatkan fungsi otak.

Dengan sendirinya, L-theanine dapat meningkatkan perhatian dan masa tindak balas seseorang. Dalam kombinasi dengan kafein, ia boleh membawa kepada kemajuan dalam kemahiran dan kewaspadaan nombor mereka. Kafein adalah perangsang, jadi ia boleh membantu orang ramai untuk berjaga-jaga dan fokus.

Walau bagaimanapun, tidak semua penyelidikan telah mendapati bahawa L-theanine dapat meningkatkan kebolehan kognitif orang. Terdapat keperluan penyelidikan yang lebih berkualiti untuk menjelaskan kesan-kesan sebatian ini pada fungsi mental rakyat.

5. Berat badan

Sebagai sebahagian daripada diet berkalori kalori, menggantikan makanan ringan dengan teh hijau atau minuman panas rendah kalori lain boleh membantu penurunan berat badan.

L-theanine dalam teh hijau boleh membuat rasa yang gurih, juga dikenali sebagai rasa umami. Penyelidikan menunjukkan bahawa rasa umami boleh mengurangkan selera makan, yang sering membantu dengan penurunan berat badan.

6. Meningkatkan sistem imun

L-theanine boleh menyokong badan dalam melawan penyakit. Beberapa kajian telah menyarankan bahawa mengambil L-theanine dapat merangsang sistem imun seseorang, menjadikan mereka kurang cenderung untuk mendapatkan selesema atau selesema.

Potensi kesan anti-radang juga boleh membantu melawan penyakit.

7. Mengurangkan tekanan darah

Penyelidikan telah mengaitkan tekanan darah tinggi dengan risiko yang lebih tinggi terhadap beberapa masalah kesihatan, termasuk serangan jantung dan strok.

Asid ini dapat membantu mengurangkan stres, dan pengurangan tekanan dan peningkatan kelonggaran dapat menurunkan kadar denyut jantung. Sebaliknya, ini boleh membantu menurunkan tekanan darah.

8. Menyokong dadah kanser tertentu

Sesetengah penyelidikan mengenai haiwan menunjukkan bahawa L-theanine boleh meningkatkan keberkesanan ubat kemoterapi yang dipanggil doxorubicin. Ada kemungkinan bahawa ia menjadikan doxorubicin lebih berkesan dengan meningkatkan jumlah ubat dalam sel-sel kanser.

Walau bagaimanapun, saintis perlu melakukan lebih banyak penyelidikan untuk memahami interaksi khusus antara bahan kimia ini.

Apa kata bukti?

Walaupun terdapat beberapa bukti bahawa L-theanine dapat memberi manfaat kepada kesihatan mental dan fizikal orang, lebih banyak kajian diperlukan sebelum doktor dapat memastikan kesan sebenar dari senyawa ini. Para saintis belum lagi menjalankan penyelidikan yang berkualiti tinggi pada manusia.

Banyak kajian sehingga kini mempunyai saiz sampel kecil, yang bermaksud bahawa sangat sedikit orang mengambil bahagian dalam penyelidikan. Data dari hanya sebilangan kecil orang kurang berkemungkinan besar daripada orang-orang dari kumpulan yang lebih besar.

Kajian lain menggunakan haiwan, seperti tikus atau tikus. Walau bagaimanapun, manusia mungkin bertindak balas dengan berbeza kepada haiwan, jadi keputusan ini mungkin tidak terpakai.

Adakah L-theanine selamat?

Selepas mengambil nasihat daripada pakar, FDA mengelaskan L-theanine sebagai “umumnya dikenali sebagai selamat.” Klasifikasi ini bermakna bahawa mereka percaya aditif ini akan selamat apabila orang menggunakannya sebagai pembungkusan yang dicadangkan.

Walau bagaimanapun, wanita yang hamil atau menyusukan tidak boleh menggunakan L-theanine.

Kesan sampingan dan interaksi

wanita mencari suplemen di kedai
Seseorang harus bercakap dengan doktor mereka sebelum mengambil makanan tambahan.

Kebanyakan orang tidak mungkin mengalami kesan sampingan apabila mereka mengambil L-theanine, tetapi suplemen boleh berinteraksi dengan beberapa ubat.

Ia adalah penting untuk berbincang dengan doktor mengenai ubat-ubatan semasa sebelum mengambil suplemen L-theanine.

L-theanine boleh berinteraksi dengan ubat dan suplemen berikut:

  • ubat untuk merawat tekanan darah tinggi
  • suplemen lain yang menurunkan tekanan darah
  • perangsang, seperti yang digunakan oleh doktor untuk merawat gangguan hiperaktif kekurangan perhatian ( ADHD )
  • suplemen yang mengandungi kafein

Dos

L-theanine bukan ubat, jadi tidak ada garis panduan rasmi mengenai berapa banyak yang perlu diambil oleh seseorang. Walau bagaimanapun, suplemen tidak mungkin menyebabkan overdosis.

L-theanine biasanya terdapat dalam bentuk tablet 200 mg. Seseorang boleh berjumpa dengan doktor sebelum mengambil suplemen ini untuk mendapatkan nasihat mereka mengenai dos.

Ringkasan

Pakar menganggap L-theanine pada umumnya selamat untuk orang mengambil sebagai suplemen, tetapi penyelidikan lebih diperlukan untuk mengesahkan manfaat kesihatan yang mungkin. Kajian kecil dan penyelidikan mengenai haiwan menunjukkan bahawa L-theanine dapat membantu dengan kelonggaran, kualiti tidur yang lebih baik, dan perlindungan neuroproteksi.

KONGSI
Artikel sebelum iniBuli mengubah struktur otak, menimbulkan risiko masalah kesihatan mental
Artikel seterusnyaApa yang boleh menyebabkan kelopak mata yang sakit?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.