KONGSI

Lumborum Quadratus

Kesakitan lumborum Quadratus melibatkan ketidakselesaan di otot yang terletak di bahagian bawah belakang di kedua-dua belah tulang belakang. Otot lumborum quadratus bermula pada pelvis dan berjalan sehingga tulang rusuk terendah. Ia memainkan peranan penting dalam menstabilkan pelvis apabila seseorang tegak.

Ia juga membantu menyokong teras badan apabila bernafas. Otot lumborum quadratus adalah salah satu punca utama sakit belakang.

Gejala

Kesakitan lumborum quadratus - Wanita dengan sakit belakang duduk di meja
Kesakitan lumborum quadratus boleh mengganggu aktiviti seharian.

Gejala kesakitan lumborum quadratus termasuk ketat dan ketidakselesaan di kawasan belakang bawah. Jenis dan keterukan kesakitan mungkin berbeza-beza.

Nyeri punggung bawah sering digambarkan sebagai kesakitan yang mendalam, tetapi ia juga mungkin dirasakan sebagai tajam dan akut, bergantung kepada sebab.

Walaupun ketidakselesaan sering berlaku pada rehat, ia mungkin menjadi lebih buruk dengan pergerakan. Berjalan, berdiri, dan berguling di atas katil boleh memburukkan lagi kesakitan.

Kesakitan tajam juga boleh dirasai apabila bersin atau batuk. Kesakitan ini juga boleh mengganggu aktiviti harian, seperti berjalan dan duduk.

Kesakitan pada bahagian belakang mungkin juga kronik, yang bermaksud ia tahan lama. Kesakitan jangka panjang sering mengganggu kualiti hidup dan kesejahteraan seseorang serta memberi kesan kepada mereka secara fizikal.

Menurut satu kajian, seseorang yang mengalami sakit belakang yang sedang berlanjutan lebih cenderung mengalami kecemasan dan kemurungan daripada orang-orang tanpa kesakitan kronik.

Selain itu, jika satu bahagian tubuh menyebabkan kesakitan, kawasan lain boleh mengimbangi untuk cuba menyokong kawasan yang cedera.

Sebagai contoh, jika bahagian belakang adalah ketat dan menyakitkan, ia boleh menyebabkan seseorang mengubah cara mereka membengkok atau berjalan. Perubahan itu boleh menambah tekanan pada bahagian lain badan, seperti pinggul, yang boleh mengakibatkan kecederaan selanjutnya.

Mengetuk mata dan merujuk kesakitan

Titik pencetus adalah kawasan sensitif atau tender dalam otot atau tisu penghubung yang menyakitkan apabila dirangsang atau ditekan. Mata pencetus sering digambarkan sebagai knot kecil.

Apabila titik pencetus ditekan, ia juga boleh menyebabkan sakit dirujuk atau memancar. Kesakitan radiasi adalah ketidakselesaan yang dirasakan di rantau yang berlainan badan daripada yang ditekan atau dirangsang.

Mata pencetus lumbal Quadratus boleh menyebabkan kesakitan di belakang, pinggul, dan pinggul.

Punca

Terdapat beberapa sebab penyebab lumporum quadratus, termasuk:

Duduk terlalu lama

Duduk untuk masa yang lama menyebabkan kontraksi berterusan atau pengetatan otot lumborum quadratus. Penguncupan yang berterusan boleh membawa kepada keletihan otot. Jika aliran darah ke otot menurun, ia boleh menjadi kaku dan menyakitkan.

Postur yang lemah

Postur yang lemah apabila berdiri atau duduk boleh menambah tekanan pada bahagian belakang dan menyebabkan sakit.

Slouching, bersandar ke satu sisi, atau duduk tanpa sokongan belakang boleh menyebabkan otot menjadi sakit dan ketat.

Otot lemah

Jika otot mengelilingi bahagian belakang lemah, ia boleh menyebabkan otot lain bekerja lebih keras daripada yang diperlukan.

Apabila otot-otot lain di belakang dan kawasan pelvis lemah, quadratus lumborum perlu bekerja lebih keras untuk menyokong badan. Akhirnya, otot lumbor quadratus mungkin menjadi terlalu banyak dan tegang.

Panjang kaki yang tidak sama rata

Panjang kaki yang tidak sekata boleh menambah ketegangan pada pelbagai otot di dalam badan, termasuk lumborum quadratus.

Jika satu kaki lebih pendek daripada yang lain, pelvis mungkin lebih tinggi pada sisi kaki yang lebih panjang.

Cenderung pelvis juga boleh menyebabkan pemendakan otot belakang, yang boleh mengetatkan otot.

Trauma

Seperti mana-mana otot, lumborum quadratus boleh cedera. Trauma kepada otot dari kemalangan kereta atau kecederaan sukan boleh menyebabkan kesakitan lumborum quadratus.

Aktiviti sehari-hari yang biasa dilakukan dengan cara yang salah juga boleh menyebabkan kecederaan. Sebagai contoh, pengikatan objek yang berat atau tidak betul boleh menyebabkan ketegangan quadratus lumborum.

Rawatan

Beberapa rawatan boleh membantu melegakan kesakitan lumborum quadratus. Dalam sesetengah kes, rawatan di rumah mungkin berkesan. Dalam kes lain, kombinasi penjagaan rumah dan rawatan perubatan mungkin diperlukan untuk mengurangkan ketidakselesaan.

Bergantung pada keparahan kesakitan, rawatan berikut boleh membantu:

Yoga

yoga dapat mengurangkan sakit belakang
Peregangan yoga boleh membantu dengan sakit lumborum quadratus.

Yoga melibatkan satu siri pangkat dan peregangan yang boleh membantu dalam mengurangkan kesakitan lumborum quadratus.

Kajian pada tahun 2015 mendapati bahawa yoga membantu dalam mengurangkan ketidakselesaan dan ketidakupayaan yang berkaitan dengan kesakitan belakang yang sedang berlarutan.

Bersama dengan meningkatkan fungsi fizikal, yoga juga dapat meningkatkan kesejahteraan mental pada orang yang mengalami kesakitan belakang.

Ubat-ubatan

Ubat seperti relaxant otot dan ubat sakit dari hospital boleh membantu mengurangkan sakit lumborum quadratus.

Sesetengah ubat kesakitan boleh mempunyai kesan sampingan, seperti mengantuk, mulut kering, dan keletihan, dan hanya perlu diambil seperti yang ditetapkan.

Suntikan suntikan titik

Suntikan mata pencetus melibatkan pengambilan ubat langsung ke titik pencetus untuk mengurangkan kelembutan.

Suntikan ini mungkin merupakan anestetik, yang merebak kawasan tersebut. Dalam sesetengah kes, steroid disuntik untuk mengurangkan keradangan.

Suntikan titik pencetus mungkin berkesan untuk mengurangkan kekejangan otot dan rasa lumborum quadratus.

Terapi urut

Terapi urut boleh digunakan untuk merawat kesakitan lumborum quadratus. Urut boleh mengurangkan ketegangan otot dan meningkatkan aliran darah ke kawasan tersebut.

Haba atau ais

Memohon ais ke kawasan boleh mengurangkan keradangan dan haba boleh meningkatkan aliran darah dan mengurangkan kesakitan.

Seseorang boleh cuba bergantian antara haba dan pek ais untuk meringankan sakit belakang. Mandi hangat juga boleh membantu.

Peregangan

Juga membantu adalah terbentang tertentu untuk mencegah otot lumborum quadratus menjadi terlalu ketat, seperti yang berikut:

Jangkauan overhead

Berdiri dengan lebar pinggang kaki, sampai lengan kiri ke atas dan ke atas kepala dan bersandar ke kiri, sejauh yang selesa. Tahan selama 20 saat kemudian ulangi dengan lengan yang lain.

Berbaring lekapan lumborum quadratus

Lying face up, extend the arms fully to either side. Bend kedua lutut dan lepasi kaki kanan di kaki kiri. Biarkan kaki jatuh ke kanan, sejauh mungkin. Tahan selama 20 saat kemudian ulangi dengan kaki yang lain.

Pencegahan

Berikutan beberapa langkah mudah dapat mencegah kesakitan atau membantu mengurangkan ketidakselesaan jika sakit berkembang.

Langkah-langkah seseorang boleh mengikuti untuk menangani sebarang kesakitan yang mereka alami termasuk:

  • mengamalkan postur yang baik apabila duduk dan berdiri
  • menggunakan bantal sokongan lumbar semasa duduk
  • mengangkat objek membongkok pada lutut bukan pinggang
  • mengekalkan berat badan yang sihat
  • mengambil rehat kerap apabila duduk untuk mengelakkan kekakuan
  • mengelakkan tidur di hanya satu bahagian badan

Kesimpulan

Tinjauan untuk kesakitan lumborum quadratus berbeza-beza berdasarkan keparahannya. Kesakitan boleh diuruskan dengan jayanya, terutamanya jika dirawat lebih awal apabila gejala bermula.

Dalam sesetengah kes, ia boleh menjadi proses yang panjang untuk menyembuhkan otot. Walau bagaimanapun, dengan menggunakan gabungan rawatan di atas membawa kepada peningkatan gejala untuk kebanyakan orang.

KONGSI
Artikel sebelum ini3 faedah kesihatan terbaik dari teh hijau
Artikel seterusnyaBotox, Xeomin, atau Dysport – formulasi mana yang terbaik?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.