KONGSI

Paronychia adalah jangkitan kulit yang tumbuh di sekeliling kuku. Ia berlaku apabila bakteria atau kulat berada di bawah kulit. Paronychia boleh menyebabkan menggigit atau mengunyah kuku, tetapi lebih biasa apabila keadaan kerja memerlukan tangan sering basah atau terdedah kepada bahan kimia.

Kebanyakan kes paronichia tidak serius, dan terdapat beberapa rawatan yang berkesan. Artikel ini akan membincangkan sebab-sebab dan rawatan jangkitan.

Apakah paronychia?

Keradangan katil kuku, paronychia jangkitan bakteria di tangan kanak-kanak.
Paronychia adalah jangkitan yang boleh berlaku di sekitar kuku.

Paronychia adalah jangkitan kulit sekitar kuku sekurang-kurangnya satu jari atau kaki. Ia biasanya berkembang di sekitar tepi kuku di bahagian bawah atau sisi.

Jangkitan kulit ini menyebabkan keradangan , bengkak, dan ketidakselesaan di sekitar kuku. Abses yang mengandungi nanah juga boleh dibentuk.

Terdapat dua jenis paronychia:

 • Paronchia akut . Ini berkembang lebih dari jam atau hari. Jangkitan tidak selalunya merebak jauh ke dalam jari, dan rawatan dapat mengurangkan gejala dengan cepat.
 • Paronichia kronik . Ini berlaku apabila gejala berlangsung selama sekurang-kurangnya 6 minggu. Ia berkembang lebih perlahan dan boleh menjadi lebih serius. Paronchia kronik sering memberi kesan kepada beberapa digit sekaligus.

Paronychia boleh berlaku pada sebarang usia dan mudah diubati.

Dalam kes yang jarang berlaku, jangkitan boleh merebak ke bahagian jari atau kaki yang lain. Sekiranya ini berlaku, seseorang perlu melihat doktor mereka.

Gejala

Sesetengah gejala paronychia menyerupai jangkitan kulit yang berlainan. Gejala lain secara langsung mempengaruhi kuku itu sendiri.

Gejala paronychia termasuk:

 • bengkak, kelembutan, dan kemerahan di sekitar kuku
 • abses yang dipenuhi kucing
 • pengerasan kuku
 • ubah bentuk atau kerosakan pada kuku
 • kuku yang berpisah dari kuku

Punca

kuku keradangan keradangan paronychia kredit gambar chris craig 2007
Menggigit kuku atau kulit di sekeliling kuku boleh menyebabkan jangkitan.
Kredit imej: Chris Craig, 2007.

Jangkitan berlaku apabila kulit di sekitar kuku menjadi rosak, yang membolehkan kuman masuk.

Bakteria atau kulat boleh menyebabkan paronychia, dan penyebab umum adalah bakteria Staphylococcus aureus dan Streptococcus pyogenes .

Penyebab umum kerosakan kulit di sekitar kuku termasuk:

 • menggigit atau mengunyah kuku
 • memotong kuku terlalu pendek
 • manikur
 • pendedahan yang berlebihan tangan ke kelembapan, termasuk kerap menghisap jari
 • kuku terkeluar

Rawatan

Rawatan untuk paronychia akan berbeza-beza, bergantung kepada keparahan dan sama ada kronik atau akut.

Seseorang yang mempunyai paronychia ringan dan akut boleh mencuba merendam jari atau kaki yang terkena di dalam air suam tiga hingga empat kali sehari. Sekiranya gejala tidak bertambah baik, dapatkan rawatan selanjutnya.

Apabila jangkitan bakteria menyebabkan paronychia akut, seorang doktor boleh mengesyorkan antibiotik , seperti dicloxacillin atau clindamycin.

Apabila jangkitan kulat menyebabkan paronychia kronik, doktor akan menetapkan ubat antikulat. Ubat-ubatan ini adalah topikal dan biasanya mengandungi clotrimazole atau ketoconazole.

Paronychia kronik mungkin memerlukan rawatan minggu atau bulan. Adalah penting untuk menjaga tangan kering dan bersih sepanjang. Jika kerja seseorang memerlukan tangan mereka basah atau terdedah kepada kuman, mereka mungkin perlu meluangkan masa.

Doktor mungkin juga perlu mengendurkan sebarang nanah dari abses sekitarnya. Untuk melakukan ini, mereka akan menyediakan anestetik tempatan, kemudian membuka kuku lipatan cukup untuk memasukkan kasa, yang akan membantu mengalirkan nanah.

Bila hendak berjumpa doktor

Orang boleh merawat paronychia di rumah jika gejala ringan dan jangkitan tidak menyebar di luar kuku.

Walau bagaimanapun, jika gejala tidak bertambah baik selepas beberapa hari atau jangkitan telah tersebar lebih jauh daripada kuku, adalah penting untuk berjumpa doktor.

Jika gejala-gejala yang teruk, hubungi doktor dengan serta-merta.

Mencegah jangkitan kuku

Orang yang menggunakan pelembap tangan
Melembap tangan secara berkala, terutamanya selepas membasuh, dapat membantu mencegah jangkitan kuku.

Orang boleh mengurangkan risiko mereka untuk membangunkan jangkitan kuku dengan menggunakan kaedah berikut:

 • pelembab selepas mencuci tangan
 • mengelakkan menggigit atau mengunyah kuku
 • menjaga ketika memotong kuku
 • menjaga tangan dan kuku bersih
 • mengelakkan tenggelam tangan di dalam air untuk tempoh yang panjang
 • mengelakkan sentuhan dengan perengsa
 • menjaga kuku pendek

Faktor-faktor risiko

Sesetengah orang mempunyai risiko paronychia yang lebih tinggi, seperti :

 • wanita
 • orang dengan diabetes
 • orang yang tangannya sering basah, termasuk pembersih
 • orang dengan keadaan kulit yang lain, seperti dermatitis
 • orang yang mempunyai sistem imun yang lemah

Diagnosis

Dalam kebanyakan kes, seorang doktor dengan mudah boleh mendiagnosis paronychia dengan pemeriksaan fizikal. Mereka juga akan mempertimbangkan sejarah perubatan seseorang dan mencari faktor risiko, seperti diabetes.

Dalam sesetengah kes, doktor mungkin memerlukan sampel mana-mana nanah yang hadir. Mereka boleh menghantar ini ke makmal untuk analisis untuk memeriksa sama ada bakteria atau kulat menyebabkan jangkitan.

Ringkasan

Paronychia adalah jangkitan kulit di sekitar kuku atau kuku jari kaki. Gejala termasuk keradangan, bengkak, sakit, dan ketidakselesaan. Menggigit atau mengunyah kuku adalah punca biasa.

Paronchia akut berkembang dengan cepat, dan rawatan dapat mengurangkan gejala dengan cepat. Orang boleh merawat kes ringan di rumah. Paronychia kronik mempunyai permulaan yang perlahan dan boleh mengambil minggu untuk rawatan untuk mengurangkan gejala secara berkesan.

Mengambil tangan dan kuku dengan baik adalah cara terbaik untuk mencegah paronychia.

KONGSI
Artikel sebelum ini7 manfaat kesihatan bawang putih yang perlu diketahui
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.