KONGSI

Kesakitan periumbil adalah sensasi yang menyakitkan di sekitar butang perut. Ia adalah satu aduan yang biasa, dan kerana banyak keadaan boleh menyebabkannya, ia mungkin mencabar untuk mendiagnosis doktor. Dalam artikel ini, kita meneroka sebab-sebab dan rawatan kesakitan periumbilical. Juga, kita akan mengkaji semula apabila seseorang perlu mendapatkan rawatan perubatan kecemasan.

Apakah kesakitan periumbilical?

Hernia umbilik, apendisitis akut, atau halangan kecil usus boleh menyebabkan kesakitan periumbis.

Kesakitan periumbilis berlaku di kawasan sekitar dan termasuk butang perut.

Apabila mendiagnosis sakit perut, doktor mesti tahu di mana kesakitan terletak.

Sebagai contoh, apabila seseorang mengalami radang usus buntu , kesakitan sering berlaku di sekitar kawasan periukikal dan kemudian bergerak ke bahagian bawah sebelah kanan stomach. Kadang-kadang, orang dengan apendisitis boleh melaporkan rasa sakit di sebelah kanan dan tidak di daerah periumbilical.

Doktor mungkin perlu menjalankan pemeriksaan lanjut untuk mendiagnosis kesakitan yang ketara.

perimbil

Punca

Penyebab kesakitan periumbil boleh berkisar dari ketidakselesaan ringan kepada kecemasan pembedahan.

Pesakit yang mengalami kesakitan jenis ini mungkin mengalami kesukaran memberitahu doktor tepat di mana mereka merasakannya.

Walau bagaimanapun, bergantung kepada bahagian belly, rasa sakit boleh dikaitkan dengan banyak keadaan yang berbeza. Sebagai contoh, kesakitan di bahagian atas bahagian atas abdominal boleh mencadangkan keadaan hati, sementara sakit di bahagian kiri atas boleh memberi isyarat serangan jantung atau pankreatitis.

Antara sebab-sebab kesakitan periumbil yang disenaraikan di bawah boleh ditunjukkan dalam pelbagai cara. Sebagai contoh, sesetengah orang yang mengalami gastritis, esofagitis , atau ulser peptik juga mungkin merasakan kesakitan di bahagian tengah bahagian atas tummy, atau rantau epigastrik.

Hernia umbilical

Jika seseorang mempunyai hernia umbilical , mereka mungkin melihat bulge di kawasan perut mereka , serta sakit. Hernia umbilical terjadi apabila organ atau sebahagian dari organ menolak melalui dinding stomach.

Bayi dan kanak-kanak lebih cenderung mengalami hernia umbilik. Pada orang dewasa, hernia umbilik lebih kerap berlaku pada wanita atau orang dengan peningkatan tekanan perut yang berkaitan dengan kehamilan atau obesiti.

Apendisitis akut

Seseorang dengan apendisitis memerlukan diagnosis perubatan yang cepat dan tepat, diikuti dengan pembedahan untuk membuang lampiran. Appendectomy adalah pembedahan abdomen yang paling biasa di kalangan kanak-kanak.

Pesakit dengan apendisitis akut mungkin mengalami kesakitan periumbil yang berpindah ke sebelah kanan. Mereka juga mungkin mengalami kehilangan selera makan, demam , dan kelembutan di sebelah kanan.

Iskemia arteri mesenterik

Doktor menentukan ischemia arteri mesenterik sebagai kekurangan aliran darah ke usus kecil.

Seseorang mungkin mempunyai iskemia mesenterik akut atau kronik. Dalam iskemia mesenterik akut, orang mungkin mengalami serangan sakit tiba-tiba, mual, dan muntah .

Pembedahan aorta belly

Pesakit yang mengalami pembedahan aorta mesti mendapatkan rawatan perubatan segera.

Pembedahan aorta abdominal ialah apabila terdapat atmosphere mata di dalam aorta, yang merupakan arteri utama yang membekalkan darah ke badan.

Doktor menganggarkan bahawa 3 dari setiap 1,000 orang yang hadir ke jabatan kecemasan untuk belakang, dada, atau sakit perut mempunyai pembedahan aorta tummy.

Pakar bedah mesti merawat pembedahan aorta stomach dengan serta-merta, kerana kematian boleh mencapai sehingga 50% dalam 48 jam pertama.

Obesiti usus kecil

Seorang doktor mungkin mencadangkan imbasan CT untuk membantu mendiagnosis obstruksi usus kecil.

Pesakit yang mempunyai halangan usus kecil mempunyai penyumbatan dalam usus mereka. Beberapa faktor boleh menyebabkan penyumbatan ini, termasuk:

 • tisu parut di bahagian perut
 • hernia
 • kanser
 • penyakit radang usus
 • impak najis
 • badan asing

Satu lagi sebab halangan usus kecil adalah volvulus, masalah yang berlaku apabila gelung di usus usus dan menghalang usus.

Pesakit yang mengalami halangan usus kecil mungkin mengalami:

 • kesakitan periumbilical
 • distensi perut, atau perut bengkak
 • loya
 • muntah
 • sembelit ringan hingga berat
 • dalam sesetengah kes, najis dan fuel yang longgar

Kanak-kanak juga boleh mengalami halangan kecil usus.

Sesetengah doktor boleh mendiagnosis obstruksi usus kecil dengan menjalankan ujian fizikal. Penggunaan CT, ultrasound, dan pencitraan sinar-X telah meningkatkan ketepatan diagnosis penyakit usus kecil.

Kebanyakan orang dengan penyakit usus kecil akan memerlukan pembedahan untuk membuka sekatan usus. Doktor boleh merawat beberapa halangan menggunakan teknik nonsurgical yang dipanggil dekompresi nasogastrik.

Gastritis, esophagitis, atau penyakit ulser peptik

Pesakit yang mengalami gastritis, esofagitis, atau penyakit ulser peptik boleh melaporkan kesakitan periumbil. Orang lain dengan keadaan ini mungkin mengalami kesakitan di bahagian tengah bahagian atas abdomen.

Gastritis boleh menjadi akut atau kronik. Sesetengah orang mungkin tidak melaporkan apa-apa gejala, atau mereka mungkin mempunyai gejala yang sangat ringan. Orang lain mungkin mengalami sakit perut, muntah, dan loya.

Esophagitis adalah keradangan esofagus, yang merupakan paip yang menghubungkan mulut ke perut. Gejala yang paling umum bahawa orang dengan laporan esofagitis adalah sakit dada, menelan menyakitkan, dan kesukaran menelan.

Seseorang yang mempunyai kerongkong esophagitis boleh merasakan kesakitan di bahagian tengah belly atau daerah periumbilical.

Seseorang dengan penyakit ulser peptik mempunyai ulser di dalam perut dan bahagian atas usus kecil, atau duodenum. Gejala penyakit ulser peptik berbeza-beza bergantung pada umur seseorang dan lokasi ulser.

Pesakit yang mengalami penyakit ulser peptik boleh melaporkan kesakitan epigastrik atau periumbilical, kembung, loya, dan muntah, di antara gejala lain.

Kesakitan periumbil pada kanak-kanak

Appendicitis adalah sebab yang paling biasa untuk pembedahan abdominal kecemasan di kalangan kanak-kanak. Kanak-kanak dengan apendisitis memerlukan rawatan perubatan segera dan analysis yang cepat.

Kanak-kanak mungkin mengadu sakit perut di kawasan periumbilical, central, atau epigastric . Kesakitan akhirnya akan bergerak ke sebelah kanan bahagian bawah tummy.

Adalah sukar untuk mendiagnosis apendisitis pada kanak-kanak kerana gejala biasa adalah pengecualian dan bukan peraturan dalam kumpulan umur ini. Kanak-kanak mungkin melaporkan samar-samar, gejala tidak spesifik seperti sakit perut, atau mereka mungkin mengalami demam atau muntah.

Doktor mungkin perlu mengesahkan dan menjelaskan gejala kanak-kanak dengan melakukan pemeriksaan fizikal atau dengan menjalankan ujian darah, ultrasound, scan CT, atau MRI .

Diagnosis perubatan

Kesakitan periumbil adalah gejala banyak keadaan, jadi seorang doktor akan bertanya tentang riwayat perubatan penuh seseorang.

Ujian darah dan teknik pencitraan, seperti X-ray, imbasan CT, ultrasound, dan MRI, adalah alat yang berguna apabila doktor tidak pasti medical diagnosis.

Kesakitan periumbilikal mungkin tidak selalu mencadangkan kehadiran suatu keadaan yang melibatkan saluran stomach. Sebagai contoh, pembedahan aorta belly boleh menyebabkan kesakitan periumbil tetapi masalah dengan aliran darah.

Rawatan

Rawatan untuk kesakitan periumbilical bergantung kepada sebab yang mendasari.

Pembedahan adalah rawatan biasa untuk hernia umbilik. Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai hernia umbi boleh mengembangkan satu lagi, walaupun selepas pembedahan yang berjaya.

Sekiranya penyebabnya adalah radang usus buntu , pakar bedah perlu membuang apendiks segera. Cecair, penyembuh sakit, dan antibiotik juga merupakan sebahagian daripada pelan rawatan.

Pesakit dengan iskemia arteri mesenterik juga memerlukan pembedahan. Doktor akan memberi seseorang cecair dan antibiotik untuk membantu mencegah jangkitan. Selepas operasi, mereka akan menetapkan anticoagulants untuk mengelakkan berulang.

Sekali doktor mengesahkan bahawa seseorang mempunyai pembedahan aorta abdominal, pembedahan kecemasan diperlukan. Doktor juga biasanya akan menetapkan beta-blockers.

Mereka yang mengalami gastritis, esophagitis, atau penyakit ulser peptik tidak memerlukan pembedahan. Doktor akan merawat keadaan ini menggunakan ubat-ubatan yang boleh mengurangkan jumlah asid di dalam perut.

Bila perlu berjumpa doktor

Seseorang harus berbincang dengan doktor jika mereka mengalami kesakitan periumbil, kerana diagnosis sering sukar.

Mereka yang mengalami kesakitan periumbil perlu mendapatkan perhatian perubatan, kerana sering sukar untuk menentukan apa yang menyebabkannya.

Sesetengah punca kesakitan periumbil – seperti usus buntu, halangan kecil usus, hernia, dan pembedahan aorta – memerlukan pembedahan.

Mereka harus selalu membawa kanak-kanak dengan kesakitan periumbil berjumpa doktor. Keadaan tertentu, termasuk apendisitis, mesti menerima rawatan segera. Ini kerana risiko komplikasi meningkat dari masa ke masa.

Gastritis, esofagitis, dan penyakit ulser peptik mungkin tidak memerlukan perhatian perubatan kecemasan, tetapi mereka harus bercakap dengan doktor tentang cara melegakan gejala dan mengurangkan risiko komplikasi.

Ringkasan

Pesakit yang mengalami kesakitan harus berjumpa dengan doktor, yang dapat membantu menentukan sebab yang menjadi punca. Doktor mungkin mendapati ia mencabar untuk mendiagnosis kesakitan periumbil kerana ia adalah gejala pelbagai keadaan.

Seseorang yang mengalami sakit perut mungkin mempunyai keadaan yang mempengaruhi struktur saluran tummy atau masalah aliran darah ke struktur ini. Banyak keadaan yang menyebabkan kesakitan periumbil memerlukan pembedahan untuk merawatnya.

Pesakit yang mengalami gastritis, esophagitis, dan penyakit ulser peptida mungkin tidak memerlukan rawatan perubatan kecemasan tetapi masih perlu mendapatkan nasihat daripada doktor.

KONGSI
Artikel sebelum ini5 sebab anda perlu melihat senaman fisiologi
Artikel seterusnyaApa yang boleh menyebabkan bintik merah di kaki?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.