KONGSI

Masalah sinusitis

rawatan untuk sinus

Perubatan dan prosedur alternatif melengkapkan rawatan konvensional untuk memberikan simptom dari jangkitan sinus kronik

Jangkitan sinus, atau sinusitis, melibatkan keradangan sinus. Sinus adalah kawasan berongga tengkorak di tulang pipi, dahi bawah, antara mata dan belakang hidung. Struktur ini membantu melembapkan dan menyaring udara yang kita hirup. Jangkitan sinus boleh berlaku jangka pendek (akut) atau jangka panjang ( kronik ). Rawatan untuk jangkitan sinus kronik sering kali melibatkan kaedah konvensional dan alternatif.

Sinusitis kronik biasanya timbul pada pesakit dengan alahan dan asma. Bengkak dapat menyekat saluran pembuangan cairan dan menyebabkan kesesakan sinus, yang menyebabkan jangkitan semakin buruk. Penumpukan cecair dapat menyebabkan rasa sakit dan tekanan meningkat dan hidung tersumbat atau berair. Gejala lain termasuk sakit kepala, bau mulut, batuk dengan lendir, demam, sakit gigi, dan rasa dan bau yang berkurang.

Pemeriksaan fizikal cukup untuk mendiagnosis jangkitan sinus, yang berdasarkan jangka masa gejala. Sinusitis akut berlaku kurang dari dua belas minggu pada orang dewasa, sementara sinusitis kronik berlaku lebih dari dua belas minggu. Jangkitan sinus boleh disebabkan oleh virus, bakteria, kulat atau alergi. Sinusitis virus sembuh dalam masa tujuh hari, tanpa rawatan. Sinusitis bakteria ditentukan oleh sakit gigi atau muka dan saluran hidung yang tidak menyenangkan. Sinusitis yang disebabkan oleh alergi dapat ditentukan dari riwayat pesakit, sementara sinusitis jamur jarang terjadi. Sekiranya lebih banyak pengesahan mengenai sinusitis kronik diperlukan, maka endoskopi hidung secara visual dapat mengesahkan keradangan tisu.

Kualiti udara harus dipertimbangkan dan dinilai untuk membantu mengurangkan jangkitan sinus. Kualiti udara dalaman dapat diatur dengan penapis udara partikulat berkualiti tinggi (HEPA) dan mengurangkan zarah dalaman yang tidak diingini. Penurunan pendedahan kepada bulu binatang, tungau debu, tempat tidur bulu dan permaidani juga dapat membantu mengurangkan kejadian sinusitis. Penutup hidung dan mulut dapat membantu mengurangkan risiko sinusitis semasa berada di luar rumah.

Berikut adalah rawatan ubat konvensional untuk sinusitis kronik:

 • Ubat dari farmasi tersedia untuk memberikan rasa sakit dan melegakan tekanan, seperti ibuprofen dan acetaminophen.
 • Antibiotik sering diperlukan, tetapi kajian menunjukkan bahawa antibiotik mempunyai kadar penyembuhan yang tidak ketara di pelbagai kelas antibiotik. Antibiotik tidak memberi kesan pada virus sinusitis.
 • Ubat steroid oral dan topikal juga diperlukan. Ia mesti digunakan pada jangka pendek selama kira-kira dua hingga empat minggu untuk membantu mengurangkan keradangan.
 • Dekongestan dan antihistamin hanya melegakan hidung tersumbat atau berair.
 • Sekiranya jangkitan kulat terlibat, maka ubat antikulat tersedia untuk rawatan.

Sekiranya rawatan ubat konvensional tidak melegakan, maka pembedahan mungkin merupakan pilihan untuk membuang pertumbuhan tisu yang menyekat saluran hidung.

Dua ulasan membincangkan rawatan alternatif untuk sinusitis kronik. Jadual berikut merangkum perbincangan ini mengenai potensi ubat dan prosedur alternatif.

Rawatan semula jadi atau alternatif untuk sinusitis kronik

Vitamin C (asid askorbik)

 • Tahap vitamin C jauh lebih rendah pada pesakit dengan sinusitis alergi dan kronik.
 • Vitamin C oral nampaknya dapat menyokong sistem kekebalan tubuh terhadap sinusitis.
 • Vitamin C intranasal tiga kali sehari membantu mengurangkan kesesakan hidung dan hidung berair.

Bromelain

 • Muncul untuk mengurangkan gejala sinusitis akut pada kanak-kanak dengan lebih cepat daripada rawatan standard.
 • Bromelain mengurangkan keradangan hidung dan menipiskan lendir.
 • Dosis oral 500 hingga 1,000 mg sehari, hingga 2,000 mg sehari, dikaji keberkesanannya.

N-asetilcysteine

 • N-acetylcysteine, seperti bromelain, melegakan gejala sinusitis dengan menipiskan lendir.
 • Dosis oral 600 hingga 1,500 mg sehari dalam tiga dos terbahagi dikaji untuk keberkesanannya.
 • Pada dos yang tinggi, mual, muntah dan gangguan perut adalah kesan sampingan yang biasa.

Quercetin

 • Quercetin nampaknya dapat mengurangkan dan menstabilkan keradangan dengan menekan agen penghasil radang badan.
 • Dosis oral 400 hingga 500 mg tiga kali sehari dikaji untuk keberkesanannya.

Asid undecylenic

 • Terdapat sebagai sediaan antijamur oral atau topikal dengan kemungkinan manfaat terhadap sinusitis kulat alergi dengan menekan pertumbuhan kulat.
 • Dosis oral 450 hingga 750 mg setiap hari dalam tiga dos terbahagi dikaji untuk keberkesanannya.

Jelatang Menyengat (Urtica dioica)

 • Mekanisme di sebalik rawatan herba ini tidak diketahui.
 • Dos oral 300 mg dua kali sehari telah dikaji, tetapi keberkesanannya masih belum jelas.

Hidung berair

 • Hidung berair yang masin melegakan sinusitis dengan melonggarkan lendir. Kajian menunjukkan prosedur ini boleh diterima dengan baik, selamat dan berkesan dari bayi hingga ke orang dewasa.
 • Penyelesaian garam disediakan dengan air steril atau suling dalam alat seperti teko, yang disebut periuk neti.
 • Penyiraman berukuran besar (150 mL) sekali atau dua kali sehari larutan garam hipertonik (2,12%) dalam periuk neti telah menunjukkan keberkesanan lebih banyak berbanding larutan garam biasa (0,9%). Penyelesaian garam hipertonik memberikan simptom yang ketara dari kesesakan hidung, batuk hidung berair, dan sakit kepala. Kesan sampingan dari penyelesaian hipertonik jarang berlaku tetapi boleh menyebabkan kerengsaan hidung dan sensasi terbakar.

Minyak pati (Naso-sympatico)

 • Prosedur ini melibatkan penyapu kapas yang disuntik dengan minyak pati yang dicairkan. Penyapu dipijat tepat di belakang hidung di mana minyak akan merangsang melonggarkan dan mengalirkan lendir.
 • Minyak pati yang dipelajari termasuk kapur barus, kayu putih, lavender, pain, thyme, dan cengkeh.

Rujukan:

 1. Sinusitis. HealthLink BC. https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/hw67419. Diakses pada 20 September 2020.
 2. Casale M, Moffa A, Cassano M, et al. Pengairan hidung salin untuk rhinosinusitis kronik: Dari amalan seharian hingga ubat berasaskan bukti. Satu kemaskini. Int J Immunopathol Pharmacol . 2018; 32: 2058738418802676. doi: 10.1177 / 2058738418802676
 3. Helms S, Miller A. Rawatan semula jadi rhinosinusitis kronik. Alternatif Med Rev. 2006; 11 (3): 196-207.
KONGSI
Artikel sebelum iniApakah gejala keracunan organofosfat?
Artikel seterusnyaSindrom dumping & apa yang perlu anda ketahui?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.