Sakit kaki

Ketidakselesaan pada kaki mungkin disebabkan oleh kecederaan atau tanda masalah lain. Bergantung pada sebab yang tepat untuk sakit kaki, seseorang mungkin perlu menjalani rawatan.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Sakit kaki boleh mempunyai pelbagai sebab. Ini adalah beberapa sebab yang mungkin menjadi punca:

 • salur darah
 • saraf
 • otot
 • sendi
 • tisu lembut
 • tulang

Kaedah rawatan ditentukan pada apa yang menyebabkan sakit kaki. Sakit kaki biasanya boleh dirawat di rumah, tetapi jika ia tiba-tiba menjadi teruk, atau berterusan, atau jika terdapat gejala tambahan, mungkin penting untuk mendapatkan bantuan perubatan. Ramai yang bertanya “tapak kaki sakit tanda penyakit apa”. Artikel ini melihat beberapa sebab biasa dan ubat untuk ketidakselesaan kaki.

Maklumat pantas tentang ketidakselesaan pada kaki

Sakit kaki mungkin berpunca daripada muskuloskeletal, neurologi atau vaskular.
Berlari dan sukan berulang lain boleh menyebabkan “shin splint” dan patah tulang akibat tekanan.

Sakit kaki kadangkala boleh menjadi tanda masalah vaskular yang ketara. Ini memerlukan perhatian perubatan dan mungkin membawa akibat bencana.
Pelbagai jenis kesakitan boleh diuruskan di rumah, tetapi kesakitan yang berterusan atau teruk mungkin merupakan tanda masalah yang lebih serius.

sakit kaki

Jenis

Sakit kaki biasanya dikategorikan oleh doktor sebagai neurologi, muskuloskeletal atau vaskular, yang boleh bertindih.

Neurologi

Keadaan termasuk neuropati atau kecederaan saraf, ketidakselesaan saraf sciatic, dan sindrom kaki resah, di mana kaki berkedut tanpa kawalan. Walaupun semasa berehat, sakit saraf, seperti pada lengan atau kaki, mungkin wujud.

Muskuloskeletal

Contoh sakit muskuloskeletal termasuk arthritis, yang menjejaskan sendi badan, dan krepitasi, bunyi meletus atau berderak di lutut.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Ketidakselesaan muskuloskeletal, misalnya, akan berpunca daripada kecederaan pada otot, tendon atau ligamen yang dialami semasa jatuh.

Patah tulang akibat tekanan, sindrom petak, dan kekejangan adalah semua keadaan muskuloskeletal.

Vaskular

Ketidakselesaan vaskular mungkin disebabkan oleh:

 • penyakit arteri periferi (PAD)
 • trombosis urat dalam (DVT)
 • vaskulitis
 • urat varikos
 • ekzema varikos, perubahan warna kulit mengiringi kesakitan

Sebab dan punca

Sakit kaki dari pelbagai sebab mungkin hadir dengan simptom yang sama. Kemungkinan untuk menerima rawatan yang betul meningkat, jika perlu, dengan menerima diagnosis yang betul. Mencari diagnosis yang betul mungkin dibantu dengan mengetahui simptom dan bila ia mula-mula terjadi.

Kekejangan kaki

Kaki kejang adalah episod kesakitan yang singkat dan sengit yang boleh berterusan selama beberapa minit. Otot mengecut dan kekejangan, yang biasanya betis di bahagian belakang kaki bawah.

Kekejangan kaki pada waktu malam adalah kerap, dan orang yang telah berusia lebih berkemungkinan mengalaminya.

Penyakit arteri periferi

Ramai penghidap penyakit arteri adalah tanpa gejala. Walau bagaimanapun, ketidakselesaan atau kekejangan yang tajam di kaki sentiasa mengikuti jumlah berjalan yang sama, tetapi ia biasanya hilang selepas berehat.

Tanda utama adalah klaudikasio sporadis. Aliran darah ke otot kaki terjejas oleh klaudikasio sekejap-sekejap. Sakit akibat daripada kekurangan oksigen dan nutrien yang seterusnya.

Klaudikasi menyebabkan:

 • sakit otot seperti kekejangan semasa bersenam atau melakukan senaman
 • sakit di bahagian punggung, peha, betis, dan kaki
 • sakit apabila berjalan atau menaiki tangga
 • Trombosis urat dalam (DVT)

Gumpalan darah dalam urat kaki dalam dirujuk sebagai DVT. Sebagai contoh, ia boleh muncul selepas tempoh yang lama duduk dalam perjalanan yang panjang.

Isu vaskular boleh menjadi sangat berbahaya. DVT dan PAD boleh mempunyai pembentangan tanpa gejala. Orang yang terdedah kepada masalah vaskular di kaki disebabkan oleh gaya hidup atau sejarah perubatan mereka harus sedar tentang tanda-tanda yang berpotensi.

Bengkak dan rasa panas dan tidak selesa pada sebelah kaki adalah gejala. Satu-satunya masa anda mungkin merasakan ini adalah semasa anda berdiri atau berjalan.

Gumpalan itu mungkin larut dengan sendirinya, tetapi jika pesakit mengadu pening, sesak nafas secara tiba-tiba, atau batuk berdarah, mereka harus mendapatkan bantuan perubatan kecemasan. Gejala ini boleh menunjukkan bahawa bekuan darah dalam paru-paru atau embolisme pulmonari telah berkembang daripada DVT.

Shin splints

Aktiviti lasak yang berkaitan dengan sukan boleh mengakibatkan pelbagai kecederaan.

Berlari dan berjoging boleh menyebabkan kecederaan berlebihan pada otot dan tendon disebabkan oleh tekanan hentaman yang berulang. Shin splints menyebabkan ketidakselesaan otot yang kuat dan setempat dan kadangkala sakit tulang yang biasanya dirasai berhampiran tulang kering.

Patah tulang

Patah boleh terjadi akibat tekanan yang kuat, seperti jatuh. Selain lebam, bengkak, dan herotan yang ketara, beberapa patah tulang jelas kelihatan. Ini biasanya memerlukan rawatan perubatan segera.

Patah akibat tekanan adalah patah tulang kecil yang boleh berkembang akibat ketegangan berulang yang dialami semasa menyertai sukan, selalunya apabila intensiti tindakan meningkat terlalu cepat, seperti dalam sukan larian intensif.

Semasa setiap sesi senaman, kesakitan boleh mula menjadi lebih awal sebelum akhirnya menjadi berterusan.

Tendonitis Achilles

Achilles tendonitis adalah keadaan biasa di mana tendon besar yang mengalir ke bahagian bawah belakang atau tumit kaki menjadi jengkel dan meradang.

Ketegangan hamstring

Terseliuh dan regangan mungkin disebabkan oleh trauma baru-baru ini. Ketegangan atau koyak ligamen dirujuk sebagai terseliuh.

Kesakitan yang teruk di bahagian belakang otot paha mungkin disebabkan oleh ketegangan atau kecederaan hamstring, yang sangat lazim di kalangan atlet dan biasanya disebabkan oleh koyakan separa.

Terseliuh dan tegang kerap berlaku akibat latihan fleksibiliti yang lemah, regangan yang berlebihan, atau gagal memanaskan badan sebelum melakukan aktiviti. Bersenam selepas dicederakan menimbulkan bahaya.

Sindrom petak

Ia adalah keadaan akibat daripada peningkatan tekanan dalam ruang badan terkurung, terutamanya pada kaki atau lengan bawah.

Tahap tekanan otot yang berbahaya boleh menyebabkan sindrom petak akut atau kronik apabila kecederaan kaki menyebabkan bengkak. Ini boleh menjadi akibat patah tulang atau lebam yang sangat teruk.

Akibat bengkak, tekanan meningkat ke tahap di mana bekalan darah tisu otot terputus, menyebabkan otot-otot oksigen dan nutrien kelaparan. Berkenaan dengan kerosakan, kesakitan boleh menjadi sangat kuat.

Dalam keadaan yang melampau, kesakitan mungkin diikuti dengan kebas dan lumpuh. Kecederaan otot yang kekal mungkin berlaku.

Sakit saraf sciatic

Sciatica adalah keadaan yang menyebabkan rasa sakit memancar ke bawah kaki dari pinggul ke kaki apabila sesuatu menekan pada saraf, kerap di tulang belakang.

Ia mungkin berlaku akibat cakera hernia atau kekejangan otot yang “mencubit” saraf.

Apabila langkah seseorang, atau cara mereka berjalan, menyesuaikan diri untuk menangani ketidakselesaan, implikasi jangka panjang boleh merangkumi tekanan pada komponen badan yang lain. Sambungan