KONGSI

Vena varikos

Vena varikos atau urat varikos membengkak dan membesar. Ianya sering berwarna biru atau ungu gelap, membonjol, dan bersimpul. Ia kebiasaannya berlaku pada pembuluh darah di kaki. Tidak semua urat varikos membonjol ke permukaan; kadang-kadang ianya boleh menjadi tidak kelihatan dan tenggelam dalam badan. Oleh itu, sesetengah pesakit mengalami kesakitan dan ketidakselesaan untuk masa yang lama sebelum menemui sebabnya. Hampir semua orang boleh mengalami varises, dan menurut Persatuan Pembedahan Vaskular, ianya menjejaskan sekitar 35 peratus orang di Amerika.
Fakta ringkas mengenai kesakitan vena varikos:
 • Sesetengah pesakit mungkin tidak mengalami gejala di luar penampilan.
 • Urat varikos berhampiran permukaan kulit boleh pecah dan bocor akibat trauma fizikal.
 • Ada cara untuk meredakan gejala yang dikaitkan dengan urat varikos.

Apakah tanda-tanda?

Urat varikos mungkin tidak selalu menyebabkan gejala, dan gejala mungkin hanya terdapat dalam keadaan tertentu, seperti cuaca panas.
Kadang-kadang, urat varikos tidak menyebabkan gejala, sementara pada masa lain, ianya menunjukkan pelbagai gejala. Gejala biasa termasuk:
 • sakit dan kaki yang tidak selesa
 • kaki bengkak dan pergelangan kaki
 • rasa panas atau berdenyut-denyut
 • kekejangan otot, terutamanya pada waktu malam
 • kulit gatal di kawasan yang terjejas
 • perubahan warna kulit
 • berat atau keletihan di kaki
Gejala cenderung menjadi lebih teruk semasa cuaca panas, pada malam hari, atau ketika seseorang telah berdiri untuk jangka masa yang panjang.

Sakit

Urat varikos adalah punca kesakitan kaki. Pesakit sering menggambarkan ianya sangat sakit. Terdapat pelbagai tahap kesakitan yang berkaitan dengan urat varikos, dan sesetengah orang mengalami gejala yang teruk. Satu keadaan yang boleh menyebabkan sakit dikenali sebagai flebitis, yang berlaku apabila vena varikos menjadi radang dan membentuk pembekuan darah. Tanda-tanda bahawa seseorang mungkin mempunyai phlebitis termasuk :
 • kesakitan
 • haba
 • kekerasan
 • perubahan warna
Jika vena pecah, darah akan mengelilingi di sekitar kawasan yang terjejas dan tekanan dan toksin akan terbina. Kadangkala ulser mungkin berkembang, atau kulit seseorang mungkin terkoyak akibat vena varikos, yang boleh menjadi sangat menyakitkan.

Apakah masalah lain yang menjejaskan kesakitan vena varikos?

Lymphedema

Mengenal pasti urat varikos, dan mengambil langkah-langkah untuk merawatnya, boleh membantu mencegah komplikasi, seperti lymphedema.
Urat varikos juga boleh menyebabkan masalah di tempat lain dalam badan – khususnya sistem limfa atau limfatik. Sistem limfa adalah rangkaian yang membantu membawa dan mengeluarkan bahan buangan dan toksin. Ia memainkan peranan penting dalam fungsi sistem imun. Kadang-kadang, urat varikos boleh merosakkan sistem limfa dan membawa kepada keadaan yang dipanggil lymphedema, yang menyebabkan bengkak. Ianya sering terjadi di kaki dan jari kaki. Sesetengah pesakit yang mempunyai lymphedema juga boleh membina selulitis – jangkitan kulit yang serius yang menyebabkan keradangan pada tisu lembut kulit.

Dermatitis

Urat varikos juga boleh menyebabkan dermatitis, yang merupakan ruam yang gatal. Apabila disebabkan oleh vena varikos, ruam sering kali muncul di bahagian bawah atau buku lali. Dermatitis boleh menyebabkan pendarahan, ulser kulit, atau luka yang boleh menyakitkan dan dijangkiti jika tercalar atau terguris.

Trombophlebitis

Urat varikos juga boleh menyebabkan keradangan dan pembentukan bekuan dalam urat. Sering kali bekuan ini akan hampir dengan permukaan kulit dalam keadaan yang dikenali sebagai trombophlebitis dangkal. Ini boleh menyebabkan kesakitan dan membawa kepada masalah lain di kawasan yang terjejas.

Pencegahan

Malangnya, terdapat sedikit bukti bahawa pesakit boleh menghalang urat varikos daripada berlaku, tetapi mereka boleh membuat pelbagai perubahan gaya hidup yang boleh membantu mengurangkan gejala dan mungkin menghalang urat varikos daripada memburuk. Kaedah bantuan pencegahan dan gejala termasuk:
 • mengelakkan berdiri atau duduk untuk tempoh yang panjang
 • cuba bergerak sekurang-kurangnya setiap 30 minit
 • menaikkan kawasan yang terjejas di atas paras jantung apabila duduk, berehat, atau tidur
 • melakukan senaman secara tetap untuk meningkatkan peredaran
 • kehilangan berat badan jika berat badan berlebihan
 • mengelakkan pakaian yang ketat, terutamanya yang rapat di pinggang, pangkal paha, dan kaki
 • mengelakkan memakai kasut bertumit tinggi untuk jangka masa panjang

Rawatan

Stok mampatan adalah pilihan bukan pembedahan dan ekonomik untuk merawat varises.
Vena varikos tidak selalu memerlukan rawatan. Walau bagaimanapun, jika ia menyebabkan rasa sakit, terdapat pelbagai pilihan rawatan yang tersedia. Jika simptom adalah minimum dan ringan, doktor mungkin akan menasihati pesakit untuk mencuba kaedah pencegahan yang disebutkan di atas terlebih dahulu untuk melihat jika ianya dapat membantu mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan. Sekiranya rawatan tidak membantu, doktor mungkin mencadangkan kaedah rawatan berikut:

Stoking mampatan

Pada mulanya, seorang doktor kemungkinan akan mencadangkan stoking mampatan yang digabungkan dengan mengangkat kaki dan bersenam secara teratur. Seseorang mungkin perlu memakai stoking selama 6 bulan sebelum mereka merasakan kesan penuh. Stoking mampatan memampatkan tisu kaki di sekitar urat untuk mengelakkan darah daripada menyatukan. Ianya direka untuk membantu mengurangkan sakit dan pembengkakan yang berkaitan.

Ablasi

Ablasi menggunakan haba untuk mengelak urat yang terjejas sama ada oleh laser atau radiofrequency. Rawatan ablasi sering ditadbir di pejabat doktor dan mengambil masa sekitar 20 minit. Doktor menggunakan anestetik setempat untuk mati rasa di kawasan yang terjejas, jadi prosedurnya tidak menyakitkan. Setelah ablasi selesai, doktor akan membungkus kawasan dalam pembalut mampatan.

Sclerotherapy

Prosedur ini melibatkan suntikan buih yang dipanggil sclerosant ke dalam vena varikos. Buih menyebabkan vena menjadi kekejangan, parut, dan bekuan, yang kemudian akan menutup uratnya. Jenis bekuan ini tidak berbahaya dan, dari masa ke masa, vena varikos akan hilang.

Pembedahan

Sesetengah pesakit mungkin memerlukan pembedahan, yang boleh termasuk ligation – di mana urat terikat untuk menghentikan pengumpulan darah – atau pelucutan, di mana pakar bedah menghilangkan vena.

Bila perlu berjumpa doktor

Doktor tidak menganggap vena varikos menjadi keadaan yang serius, dan pesakit yang menghidapinya tanpa rasa tidak selesa tidak perlu berjumpa doktor. Walau bagaimanapun, jika ia menyebabkan rasa sakit, ketidakselesaan, atau kerengsaan – terutamanya pada waktu malam – maka pesakit perlu mendapatkan rawatan perubatan. Perlu diingat bahawa kerana vena varikos tidak selalu kelihatan, sesiapa yang mengalami sakit, bengkak, atau keletihan masih harus melihat doktor mereka untuk penilaian terperinci.
KONGSI
Artikel sebelum iniUbat untuk sembelit kolitis ulseratif
Artikel seterusnyaApa yang anda perlukan untuk mengetahui tentang myositis
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.