KONGSI

Spondylolisthesis

Spondylolisthesis berlaku apabila salah satu tulang belakang di tulang belakang keluar dari kedudukan. Biasanya, tulang belakang ini merosot ke atas vertebra di bawahnya. Spondylolisthesis adalah yang paling biasa di bahagian belakang, dan sering berlaku pada remaja dan dewasa.

Sesuai untuk sesiapa sahaja yang ingin mengatur dan menstabilkan kadar gula dalam darah mereka setiap hari Beli StemErgy MetaBalance

Jenis dan gred

Spondylolisthesis biasanya menjejaskan bahagian bawah punggung.

Disebabkan oleh pelbagai peringkat dan punca penyimpangan, spondylolisthesis dipecah menjadi beberapa jenis dan gred. Enam jenis utama adalah berdasarkan punca spondylolisthesis.

Jenis I – Dalam beberapa kes, seseorang yang dilahirkan dengan spondylolisthesis. Seorang kanak-kanak juga boleh membangunkan keadaan secara semulajadi semasa tahun-tahun perkembangannya. Dalam kedua-dua kes spondylolisthesis Tahap I, seorang kanak-kanak mungkin tidak mengalami apa-apa gejala atau masalah sehingga pada kemudian hari dalam hidupnya.

Jenis II – Dalam Jenis II, jenis yang paling biasa, terdapat masalah dengan seksyen vertebra yang dipanggil pars interarticularis. Jenis II selanjutnya dipecah menjadi subtipe berikut:

 • Jenis IIA melibatkan banyak mikrofaks yang disebabkan oleh penggunaan terlalu banyak dan hyperextension.
 • Jenis IIB melibatkan banyak mikrofaks yang tidak patah sepenuhnya dan sembuh dengan tulang tambahan di tempatnya. Tulang tambahan menyebabkan peregangan dan penyimpangan.
 • Jenis IIC adalah patah lengkap yang telah disebabkan oleh trauma. Kecederaan sukan atau berada dalam kemalangan kereta boleh menyebabkan Jenis IIC.

Fraktur dari Jenis II hanya menjadi spondylolisthesis jika ia menyebabkan tulang belakang melayang ke hadapan.

Jenis III – Type III dikaitkan dengan penuaan dan keausan semulajadi dan air mata pada tubuh seseorang.

Jenis IV – Jenis IV adalah patah yang berlaku di mana-mana di dalam vertebra kecuali dalam kawasan interarticularis pars.

Jenis V – Type V melibatkan tumor pada vertebra yang mendorong tulang dan menyebabkan kelemahan.

Jenis VI – Type VI adalah spondylolisthesis yang tidak biasa disebabkan oleh kelemahan bahagian belakang akibat pembedahan.

Spondylolisthesis diklasifikasikan lagi ke dalam gred, mengikut sejauh mana vertebra. Gred adalah:

Pembersih air diperlukan untuk mendapatkan air bersih hari ini. Air di dunia sekarang tercemar dan tidak selamat untuk diminum. Itulah sebabnya kita memerlukan pembersih air untuk memberi kita air minuman yang bersih dan selamat. Pembersih air tidak hanya membersihkan air dari kotoran tetapi juga membuatnya bebas dari bakteria yang menyebabkan penyakit seperti kolera, kepialu, cirit-birit dan barah. Beli Cuckoo IRIS
 • Gred 1: 25 peratus daripada badan vertebra telah jatuh ke hadapan. Ini adalah gred paling rendah.
 • Gred 2: Antara 25-50 peratus daripada badan vertebra telah jatuh ke hadapan.
 • Gred 3: Antara 50-75 peratus badan vertebra telah jatuh ke hadapan.
 • Gred 4: Antara 75-100 peratus badan vertebra telah jatuh ke hadapan.
 • Gred 5: Badan vertebra telah sepenuhnya jatuh dan kelihatan terpisah.

Gejala

Sakit pada punggung bawah adalah gejala biasa spondylolisthesis.

Seseorang mungkin mempunyai spondylolisthesis sejak lahir dan tidak pernah mengalami apa-apa gejala daripadanya. Bagaimanapun, ia adalah perkara biasa bagi seseorang untuk membina gejala semasa umur mereka semakin meningkat.

Gejala-gejala boleh berkisar dari ketiadaan tidak wujud kepada kesukaran membuang air kecil dan mengawal pembuangan air besar dalam kes-kes yang lebih teruk.

Antara simptom yang paling biasa termasuk:

 • kesukaran berjalan atau berlari
 • sakit di belakang atau punggung bawah
 • kesakitan yang bergerak dari belakang ke bawah satu atau kedua-dua kaki
 • kelemahan dalam satu atau kedua-dua kaki
 • sakit di bahagian belakang dan kaki yang lebih teruk oleh gerakan atau berpusing
 • hamstring yang ketat
 • peningkatan lengkung ke dalam tulang belakang, yang dikenali sebagai lordosis

Punca Spondylolisthesis

Penyebab spondylolisthesis adalah berbeza-beza. Sesetengah orang dilahirkan dengan tulang rawan yang cacat yang mungkin tidak dikenal pasti sehingga di kemudian hari. Orang lain mengalami kecederaan pada bahagian belakang sama ada berulang kali atau pada satu ketika sahaja.

Mengetahui sebab itu boleh membantu seorang doktor di hospital menentukan jenis spondylolisthesis seseorang itu, serta membantu menentukan rawatan yang terbaik.

Sebab biasa termasuk:

 • fraktur daripada kecederaan
 • kecederaan sendi dari arthritis atau penyakit
 • degenerasi daripada berlebihan atau penuaan
 • kecacatan kelahiran
 • spondylolysis, kecacatan atau patah tulang di kawasan interarticularis pars
 • tumor
 • pembedahan

Diagnosis

X-ray belakang boleh diperintahkan jika spondylolisthesis disyaki.

Dalam banyak kes, seseorang mungkin tidak tahu bahawa mereka mempunyai spondylolisthesis kerana mereka mungkin tidak mempunyai gejala. Dalam kes ini, doktor mungkin menemui keadaan semasa peperiksaan untuk sesuatu yang lain sepenuhnya.

Diagnosis bermula dengan peperiksaan fizikal dan persoalan tentang apa jenis kesakitan atau kebas kelamin yang sedang dialami oleh seseorang. Sekiranya doktor mengesyaki spondylolisthesis, mereka akan memerintahkan sinar X belakang.

Pemeriksaan visual X-ray sering cukup untuk menentukan jika seseorang mempunyai spondylolisthesis, serta untuk menentukan gred.

Dalam sesetengah kes, seorang doktor boleh memerintahkan pengimejan tambahan untuk mencari lokasi sebenar tulang yang patah untuk membantu membimbing rawatan pada seorang individu.

Pastikan anda ada perlindungan takaful dan insurans untuk menempuh waktu yang sukar ini. Dapatkan sekarang. Jangan lupa bersenam di rumah atau di gym jika dibenarkan.

Penyebab spondylolisthesis sering dijumpai oleh soalan awal tentang bila dan bagaimana gejala bermula.

Rawatan untuk spondylolisthesis

Pilihan rawatan termasuk penjagaan di rumah, terapi, dan kemungkinan pembedahan.

Seseorang boleh memulakan rawatan di rumah melalui pelbagai kaedah, termasuk menggunakan ubat dari farmasi untuk melegakan kesakitan.

Dalam kes-kes di mana berlebihan telah menyebabkan spondylolisthesis, seseorang sepatutnya menghentikan apa-apa aktiviti yang memburukkan kesakitan. Di samping itu, seseorang yang berat badan berlebihan mungkin ingin mempertimbangkan kehilangan berat badan, yang boleh membantu mengurangkan gejala mereka.

Seorang doktor boleh menetapkan ubat pelepasan sakit dan anti-radang jika perlu. Mereka juga boleh memerintahkan terapi fizikal.

Terapi fizikal akan membantu seseorang membina otot teras di bahagian tengah badan mereka dan belakang. Terapi fizikal juga boleh termasuk peregangan untuk membantu melegakan kesakitan dan meningkatkan fleksibiliti pada badan.

Dalam kes yang lebih kritikal, doktor mungkin mengesyorkan pembedahan. Pembedahan biasanya dikhaskan untuk kes-kes di mana terdapat kerosakan tulang belakang, tulang belakang terus meleset, atau rasa sakit adalah melampau.

Pembedahan boleh menghilangkan tulang yang berlebihan atau menggabungkan tulang belakang dengan yang lain. Jika pembedahan digunakan, seseorang perlu mengambil langkah-langkah yang sesuai untuk pulih dari prosedur selepasnya.

Kesimpulan

Sesetengah orang boleh menjalani kehidupan mereka tanpa mengetahui bahawa mereka mempunyai spondylolisthesis. Orang lain mungkin mengetahui semasa lawatan yang tidak berkaitan apabila berjumpa doktor atau ketika didiagnosis dengan gangguan lain.

Bagi mereka yang mengalami kesakitan, kebas, atau gejala lain, pandangan keseluruhan masih sangat baik. Kebanyakan orang boleh mengendalikan spondylolisthesis dengan gabungan terapi dan ubat.

Dalam kes yang paling sangat kritikal, seseorang boleh mempertimbangkan pilihan untuk melakukan pembedahan. Selepas pembedahan, seorang individu boleh menjangkakan tempoh pemulihan berlangsung dalam beberapa minggu atau bulan sebelum dapat kembali kepada aktiviti normal.

KONGSI
Artikel sebelum iniKafein dan kesan alergi yang perlu diketahui
Artikel seterusnyaPenyembuhan Untuk Kesihatan Dalam Kehidupan
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.