Ekstrak herba purba yang dikenali sebagai ginkgo biloba mungkin memberi manfaat kepada fungsi kognitif selepas strok, satu kajian baru mencadangkan, apabila digunakan bersama dengan aspirin.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Ekstrak Ginkgo biloba boleh memberi manfaat kepada orang yang mengalami stroke iskemia.

Para saintis telah mendapati bahawa dos harian ekstrak ginkgo biloba dan aspirin dapat meningkatkan fungsi memori dan “arahan dan kawalan” pada orang yang mengalami strok iskemia.

Rawatan itu jauh lebih berkesan daripada aspirin sahaja.

Kajian penulis bersama Qi Fang – dari Jabatan Neurologi di Hospital Gabungan Pertama Universiti Soochow di Suzhou, China – dan rakan-rakan telah melaporkan hasilnya dalam jurnal Stroke & Vascular Neurology.

Lebih 795,000 orang di Amerika Syarikat mengalami strok setiap tahun, yang bersamaan dengan satu strok setiap 40 saat.

Sekitar 87 peratus adalah disebabkan iskemia, di mana arteri yang membekalkan darah ke otak menjadi tersumbat – yang paling biasa disebabkan oleh pembekuan darah.

Penyumbatan ini merosakkan otak oksigen dan nutrien yang dibawa oleh darah, yang boleh menyebabkan kerosakan pada sel-sel otak. Kesan sampingan, seperti masalah ingatan dan pemikiran dan kehilangan fungsi motor, mungkin timbul akibat daripada ini.

Pengaktif plasminogen kencing kini merupakan rawatan standard emas untuk stroke iskemia. Ia berfungsi dengan membubarkan bekuan darah yang menyekat aliran darah ke otak, sehingga memulihkan kerosakan otak.

Walau bagaimanapun, rawatan ini mesti diberikan dalam masa 3 jam dari gejala strok awal, dan ramai pesakit tidak sampai ke hospital pada masa yang tepat untuk menerimanya.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Oleh itu, terdapat keperluan untuk rawatan baru yang dapat membantu mengurangkan kerosakan kognitif yang disebabkan oleh strok iskemia. Fang dan rakan sekerja menyiasat sama ada ekstrak ginkgo biloba boleh menjadi calon yang mungkin berguna.

 Ekstrak Ginkgo biloba dan strok

Ekstrak Ginkgo biloba adalah suplemen herba yang berasal dari pokok ginkgo, atau pokok maidenhair, yang berasal dari China.

Ia telah digunakan dalam perubatan untuk beribu-ribu tahun, dari penyembuhan luka untuk mengurangkan kecemasan dan kemurungan. Yang berkata, Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH) mendakwa bahawa “tiada bukti konklusif bahawa ginkgo membantu untuk apa-apa keadaan kesihatan.”

Kajian baru, bagaimanapun, menunjukkan bahawa ia mungkin berguna untuk individu yang mengalami strok iskemik.

Untuk mencapai penemuan mereka, Fang dan pasukan mendaftar 348 orang dewasa dari lima hospital di China Jiangsu Province. Orang dewasa berusia 64 tahun, secara purata, dan mereka semua mengalami strok iskemia dalam tempoh 7 hari yang lalu.

Subjek dibahagikan kepada dua kumpulan. Satu kumpulan menerima 450 miligram ekstrak ginkgo biloba dan 100 miligram aspirin setiap hari selama 6 bulan, manakala kumpulan lain menerima 100 miligram aspirin sahaja. Aspirin sering digunakan dalam rawatan strok dan pencegahan, kerana ia boleh menghentikan darah dari membeku.

Para penyelidik mendapati bahawa ekstrak ginkgo biloba yang digunakan dalam kajian mereka terdiri daripada bahan kimia yang lebih berbahaya dan lebih banyak bahan kimia pelindung berbanding EGb761, yang merupakan bentuk ekstrak ginkgo biloba yang telah digunakan dalam penyelidikan terdahulu.

Pada peringkat awal dan pada 12, 30, 90 dan 180 hari kemudian, semua peserta telah menyelesaikan satu ujian yang dikenali sebagai Penilaian Kognitif Montreal (MoCA), yang digunakan untuk menilai fungsi kognitif mereka.

 Terapi gabungan lebih baik daripada aspirin sahaja

Analisis terakhir termasuk seramai 330 orang peserta, kerana 18 mata pelajaran yang dijatuhkan semasa tempoh pengajian selama 6 bulan.

Berbanding dengan peserta yang menerima aspirin sahaja, mereka yang menerima ekstrak ginkgo biloba ditambah aspirin mempunyai skor MoCA yang lebih tinggi di semua titik penilaian, terutamanya untuk ingatan dan fungsi eksekutif.

Juga, pada 12 dan 30 hari selepas rawatan, pesakit yang dirawat dengan kedua-dua ekstrak ginkgo biloba dan aspirin menunjukkan keupayaan fungsi yang lebih baik berbanding mereka yang menerima aspirin sahaja, yang menunjukkan masalah neurologi yang kurang seperti masalah pertuturan dan kelemahan otot.

Para saintis mendapati tiada perbezaan dalam kejadian vaskular antara subjek yang dirawat dengan ekstrak ginkgo biloba ditambah aspirin dan mereka yang dirawat dengan aspirin sahaja, dan rawatan kombinasi menyebabkan beberapa kesan sampingan.

Mengulas mengenai hasil kajian mereka, para penyelidik menulis:

Kajian itu menunjukkan bahawa pesakit dengan strok yang menerima GBE [ekstrak ginkgo biloba] dan aspirin menunjukkan fungsi memori yang lebih baik, fungsi eksekutif, fungsi neurologi, dan kehidupan seharian. Selain itu, analisis data keselamatan menunjukkan bahawa GBE tidak meningkatkan kejadian buruk . “

Fang dan rakan sekerja mengakui bahawa terdapat beberapa batasan untuk kajian mereka. Sebagai contoh, ia tidak menjadi buta dua kali, bermakna para penyelidik dan peserta mengetahui rawatan mana yang mereka terima. Ini mungkin menjejaskan keputusan.

Selain itu, mereka mendapati bahawa tempoh susulan adalah pendek, dan kajian lanjut diperlukan untuk menilai kesan jangka panjang ekstrak ginkgo biloba di kalangan orang yang mengalami strok.