KONGSI

Pada kanak-kanak

Kanak-kanak yang mempunyai suhu yang tinggi boleh mengalami kejang demam , yang juga dikenali sebagai kejang demam atau demam febrile; kebanyakannya tidak serius dan boleh menyebabkan jangkitan telinga, gastroenteritis , atau virus pernafasan, atau selesema. Kurang biasa, kejang demam mungkin disebabkan oleh sesuatu yang lebih serius, seperti meningitis , jangkitan buah pinggang , atau radang paru-paru.

Kejang demam yang paling sering berlaku pada kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 6 tahun dan menjejaskan anak lelaki lebih kerap daripada kanak-kanak perempuan.

Kejang berlaku kerana suhu badan meningkat terlalu cepat, dan bukannya kerana ia telah lama bertahan.

Terdapat dua jenis kejang demam:

1) Rampasan febrile mudah – penyitaan berlangsung tidak lebih daripada 15 minit (dalam kebanyakan kes kurang daripada 5 minit) dan tidak berlaku lagi dalam tempoh 24 jam.

Ia biasanya melibatkan keseluruhan badan – penyitaan tonik-klon yang umum. Kejang demam kebanyakannya adalah jenis ini. Gejala – badan menjadi kaku dan lengan dan kaki mula berkedut, pesakit kehilangan kesedaran (tetapi mata tetap terbuka).

Mungkin ada pernafasan tidak teratur, dan kanak-kanak mungkin membuang air kecil, buang air besar, atau kedua-duanya. Terdapat juga muntah.

2) Kejang demam kompleks – penyitaan berlanjutan lebih lama, kembali lebih kerap, dan cenderung untuk tidak menjejaskan seluruh badan, tetapi hanya sebahagian daripada badan.

Jenis penyitaan ini adalah penyebab lebih banyak perhatian daripada kejang demam yang mudah.

Dalam kebanyakan kes, kanak-kanak dengan penyitaan harus dilihat oleh pembekal penjagaan kesihatan. Suhu boleh dikawal dengan acetaminophen (paracetamol) atau sponging. Jika perlu, anticonvulsant, seperti natrium valproate atau clonazepam boleh ditetapkan.

Diagnosis

Mendiagnosis demam adalah mudah – suhu pesakit diambil, jika bacaannya tinggi, mereka mempunyai demam. Adalah penting untuk mengambil suhu seseorang apabila mereka sedang berehat kerana aktiviti fizikal boleh menghangatkan kita.

Seseorang dikatakan mempunyai demam jika:

  • Suhu di dalam mulut lebih dari 37.7 ° Centigrade (99.9 ° Fahrenheit).
  • Suhu di rektum (anus) lebih dari 37.5-38.3 ° Centigrade (100-101 Fahrenheit).
  • Suhu di bawah lengan atau di dalam telinga adalah lebih dari 37.2 Centigrade (99 Fahrenheit).

Kerana demam adalah tanda daripada penyakit, apabila doktor mengesahkan terdapat suhu tubuh yang tinggi, ujian diagnostik tertentu boleh dipesan. Bergantung pada tanda-tanda dan gejala-gejala lain yang ada, ini mungkin termasuk ujian darah, ujian air kencing, X-ray, atau imbasan pengimejan lain.

Pencegahan

Kebersihan – demam biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus. Amalan kebersihan yang baik membantu mengurangkan risiko menjangkiti jangkitan. Ini termasuk membasuh tangan sebelum dan selepas makan, dan selepas pergi ke tandas.

Seseorang yang demam yang disebabkan oleh jangkitan harus mempunyai sedikit kontak dengan orang lain, untuk mengelakkan jangkitan daripada merebak. Sesiapa yang merawat pesakit harus sentiasa mencuci tangan dengan sabun dan air hangat.

1
2
KONGSI
Artikel sebelum iniApakah vaksin selsema yang dibuat dan mengapa?
Artikel seterusnyaApa yang perlu dilakukan apabila anda tidak boleh berhenti bersin
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.