KONGSI

Terapi muzik

Para peserta dalam kajian melaporkan bahawa terapi muzik membantu mereka tidur dan menghilangkan rangsangan dalaman dan luaran yang mengganggu tabiat tidur.

Lelaki mendengar muzik sambil tidur
Sebilangan besar orang menggunakan terapi muzik untuk memerangi gangguan tidur.

Gangguan tidur adalah perubahan dalam corak tidur yang meningkatkan risiko masalah kesihatan dan boleh memberi kesan kepada kualiti kehidupan sehari-hari seseorang.

Gejala gangguan tidur termasuk kesukaran tidur, mengantuk siang hari, dan pergerakan yang berlebihan semasa tidur.

Salah satu jenis gangguan tidur yang paling biasa ialah insomnia , iaitu ketidakupayaan untuk tidur. Lain-lain, kurang biasa, gangguan termasuk apnea tidur (corak pernafasan yang tidak teratur semasa tidur), sindrom kaki gelisah , dan narcolepsy (jatuh tidur pada bila-bila masa, sering tanpa amaran).

Sesetengah orang mungkin mengalami insomnia semasa tempoh tekanan yang berlebihan, tetapi ia boleh muncul tanpa sebab yang jelas dan boleh menjadi kronik jika tidak dirawat.

Fakta mengenai insomnia

Mengikut undian oleh National Sleep Foundation (NSF), lebih daripada separuh peserta mengalami gangguan tidur.

Gejala yang disebut oleh para peserta termasuk kesulitan tidur, sering bangun pada waktu malam, tidak dapat tidur semula, dan bangun awal. Daripada peserta, 33 peratus mengatakan mereka telah mengalami “sekurang-kurangnya satu gejala ini setiap malam atau hampir setiap malam pada tahun lalu.”

Pada Hari Kesedaran Insomnia Tahunan, pada tahun 2017, American Academy of Sleep Medicine menerbitkan artikel tentang kesan insomnia kronik. Kajian menunjukkan bahawa insomnia dikaitkan dengan kira-kira 253 juta hari kerja yang hilang setiap tahun di Amerika Syarikat dan lebih daripada $ 100 bilion dalam kos tahunan.

Bolehkah terapi muzik memperbaiki tabiat tidur?

Ramai orang menggunakan ubat-ubatan untuk merawat insomnia, tetapi ubat-ubatan mungkin mempunyai kesan sampingan – manakala kaedah semula jadi, seperti muzik dan meditasi tidak akan menyebabkan sebarang bahaya yang serius.

Menurut kajian baru-baru ini, ramai orang menggunakan muzik untuk melawan gangguan tidur. Untuk mendapatkan data, Tabitha Trahan dari University of Sheffield, di United Kingdom, dan rakan sekerja menjelajah penggunaan muzik sebagai bantuan tidur, menggunakan kaji selidik dalam talian – yang pertama mengenai topik ini. Orang yang mengalami insomnia bukanlah tumpuan kajian; ia termasuk orang awam.

Sehingga kini, terdapat kekurangan data tentang bagaimana orang ramai menggunakan muzik sebagai bantuan tidur, mengapa orang menggunakannya, dan jenis muzik yang berfungsi untuk mereka. Kajian dalam talian ini menimbulkan tabiat tidur, muzik, dan respons terbuka pada jenis muzik pilihan dan alasan pilihan. Penemuan ini boleh didapati dalam jurnal PLOS ONE.

Lebih daripada 60 peratus daripada 651 peserta melaporkan bahawa mereka mendengar muzik untuk tidur. Mereka menyebut 14 genre muzik terdiri daripada 545 artis.

Orang yang tidak mengalami gangguan tidur juga mengatakan bahawa mereka menggunakan terapi muzik untuk meningkatkan kualiti tidur. Keputusan juga menunjukkan bahawa golongan muda lebih cenderung menggunakan muzik sebagai bantuan tidur.

Para peserta percaya bahawa muzik merangsang tidur dan membantu menghilangkan rangsangan dalaman dan luaran. Walaupun kajian menyediakan bukti awal mengenai penggunaan muzik sebagai bantuan tidur, ia tidak membuat sebarang kesimpulan tentang kesan fisiologi dan psikologi muzik kerana ia bergantung kepada jawapan yang dilaporkan sendiri.

“Penyiasatan terbesar penggunaan muzik setiap hari untuk tidur mendedahkan pelbagai laluan untuk memberi kesan yang melampaui kelonggaran, termasuk pengawasan, tabiat, keghairahan untuk muzik, dan gangguan mental.” Pengarang menambah:

Kerja ini menawarkan pemahaman baru ke dalam motivasi kompleks yang mendorong orang ramai untuk mencapai muzik sebagai bantuan tidur dan sebab-sebab mengapa begitu ramai yang mendapati ia berkesan.”

KONGSI
Artikel sebelum iniEosinofil dan apakah yang perlu diketahui mengenainya?
Artikel seterusnyaApakah faedah tali pinggang ketika mengandung?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.