Senaman & Kehamilan

Kita sering mendengar nasihat mengenai senaman kehamilan dan mendapat maklumat mengatakan wanita yang baru melahirkan anak perlu menunggu selama ENAM BULAN sebelum dapat melakukan senaman berat di gym. Sekarang, itu benar-benar keterlaluan!

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Mengapa kita diberitahu untuk tidak bersenam?

Pasti, isu-isu boleh timbul daripada latihan impak yang tinggi yang dilakukan terlalu lama selepas melahirkan. Aktiviti seperti berjalan boleh bermain tiga kali berat badan anda di lantai panggul, yang berada dalam keadaan terdedah selepas melahirkan anak. Sekiranya anda tidak membaik pulih lantai pelvik anda dengan betul (sama seperti kerosakan tisu), ia boleh menyebabkan prolaps vagina, pundi kencing dan / atau usus.

Tetapi penyelesaiannya bukan untuk mengelakkan senaman. Penyelesaiannya adalah kesedaran. Kita perlu membantu wanita memahami cara untuk bersenam selepas bersalin!

Latihan harus berubah sewaktu anda berubah, tidak berhenti!

Tubuh kita tidak kembali dapat membawa beban semalaman. Keupayaan kita untuk mengangkat, membengkok, meregang dan juga penjagaan, tidak akan sama seperti sebelum mengandung. Mengangkat berat di gym pada hari Sabtu pagi mungkin bukan idea bijak. Badan anda memerlukan masa untuk memulihkan otot-otot, tendon dan ligamen yang meregang untuk membawa anak kecil anda.

Tubuh setiap orang akan menjalani perjalanan kehamilan yang berbeza, dan memerlukan penjagaan fizikal yang berbeza. Latihan perlu diubah suai dan disesuaikan dengan perubahan badan anda, dan sukar untuk mengetahui cara melakukannya sendiri. Adalah idea yang baik untuk berunding dengan doktor di hospital anda dan apabila mungkin bekerja dengan profesional senaman yang terlatih secara klinikal.

Pendidikan kesan, faedah dan risiko latihan pada semua peringkat kehamilan perlu ditingkatkan! Semoga pergerakan dapat diendors dan dipeluk oleh ibu baru, dengan penekanan pada keselamatan dan individualisasi.

kelas senaman kehamilan

Apa yang anda perlu tahu tentang bersenam semasa hamil …

Terdapat banyak bukti positif yang menyokong melakukan senaman sepanjang dan selepas kehamilan anda.

Mari lihat apa kata sains …

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Jika anda aktif sebelum anda hamil, selamat untuk terus aktif semasa kehamilan anda. Melibatkan latihan rintangan ringan dan latihan aerobik pada trimester kedua dan ketiga tidak menunjukkan kesan negatif terhadap risiko buruh pra-jangka, cara penghantaran, usia kehamilan atau kesihatan yang baru lahir.

Malah, bersenam selama kehamilan mempunyai beberapa kesan positif, termasuk:

  • mengurangkan kebarangkalian diabetes hipertensi dan gestational
  • membantu mengawal berat badan berlebihan sepanjang kehamilan
  • bersenam telah dikaitkan dengan tahap pertama pekerja yang lebih pendek
  • bersenam dengan ketara mengurangkan simptom-simptom pra-natal dan post-natal

Apa langkah seterusnya?

Kerjasama yang lebih rapat sangat perlu berlaku di kalangan profesional penjagaan kesihatan seperti GP, jururawat, pakar obstetrik, fisioterapi, pakar fisiologi senaman dan profesional kecergasan. Kita perlu menggalakkan, memperkasakan dan mendidik wanita yang sedang hamil, mengandung atau sedang sembuh dari kehamilan untuk bersenam. Tetapi untuk bersungguh-sungguh!

Setiap kehamilan berbeza. Adalah penting untuk mendapatkan nasihat daripada doktor anda dan berlatih dengan profesional senaman yang berkelayakan, seperti ahli fisiologi senaman. Tanya profesional kesihatan anda mengenai bagaimana anda boleh membuat latihan senaman untuk anda.