Keselamatan

Henna boleh menyebabkan tindak balas alahan pada sesetengah individu yang sensitif terhadap bahan tambahan yang berpotensi.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Aditif ini boleh termasuk cuka, minyak zaitun, arang batu, cengkih, dan sejumlah kecil logam berat, seperti nikel. Menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) , kesan sampingan henna yang dilaporkan termasuk:

  • lepuh
  • kepekaan terhadap matahari
  • kehilangan pigmentasi
  • kemerahan
  • cecair yang datang dari lesi pada kulit, yang disebut menangis

Sesetengah orang juga melaporkan tisu kekal dari lukisan henna. Kerengsaan ini boleh berlaku dengan segera atau sehingga 3 minggu selepas permohonan.

Ujian patch, yang melibatkan seseorang yang mengamalkan sedikit henna pada kulit dan menunggu 24 jam sebelum menggunakan reka bentuk penuh, mungkin tidak selalu menunjukkan kemungkinan reaksi tertangguh.

Ia juga penting untuk diperhatikan bahawa sesetengah tempat menggunakan “irama hitam”, yang mengandungi sebatian pewarna arang batu yang dipanggil p-phenylenediamine (PPD). Doktor di hospital telah mengakui bahawa aditif ini boleh menyumbang kepada reaksi kulit di sesetengah individu.

Walaupun FDA tidak membenarkan pengeluar untuk menambah PPD untuk inai untuk aplikasi kulit, sesetengah kedai dan pengamal terus menggunakannya. Oleh itu, pengguna harus berhati-hati dengan aplikasi lukisan sementara hitam.

Ringkasan

Walaupun tiada apa-apa yang dapat menghilangkan henna dengan serta-merta, banyak kaedah pembersihan dan pengelupasan dapat membantu menghilangkan henna dengan lebih cepat.

Seseorang yang perlu menghilangkan lukisan inai itu dengan cepat boleh menggunakan solek liputan penuh.

Sekiranya seseorang mengalami tindak balas kulit daripada inai, mereka perlu membersihkan kawasan dengan sabun dan air dan pastikan ia bersih dan kering. Adalah lebih baik untuk mendapatkan rawatan perubatan jika kawasan menjadi radang dan menyakitkan.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.