KONGSI
Adenomyosis adalah keadaan di mana sel-sel lapisan rahim tumbuh ke dalam dinding otot rahim. Adenomyosis adalah sama dengan endometriosis dan boleh menyebabkan simptom yang sama atau tiada gejala sama sekali. Adenomyosis adalah keadaan yang agak meluas. Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan (NHS) di UK menganggarkan bahawa 1 dari 10 wanita mempunyai adenomyosis dan bahawa ia adalah paling biasa pada wanita berumur 40 hingga 50 tahun. Artikel ini memberi gambaran tentang adenomyosis, termasuk gejala, sebab, diagnosis, komplikasi, dan rawatan.

Apakah adenomyosis?

Adenomyosis boleh menyebabkan simptom yang sama kepada endometriosis.
Adenomyosis adalah satu keadaan di mana sel-sel yang biasanya tumbuh ke luar ke dalam rahim lapisan sebaliknya tumbuh ke dalam otot rahim. Semasa kitaran haid wanita, sel-sel ini “terperangkap” menjadi terangsang, yang boleh menyebabkan kekejangan dan pendarahan haid yang lebih teruk daripada biasa. Gejala-gejala adenomyosis berbeza-beza di seluruh kitaran haid kerana peningkatan tahap estrogen, yang menjejaskan penumpahan lapisan uterus. Gejala biasanya hilang atau bertambah selepas menopaus, apabila tahap estrogen wanita secara semula jadi berkurangan.

Gejala

Adenomyosis berbeza-beza di kalangan orang ramai, termasuk sejauh mana keadaan dan keparahan gejala. Sekitar satu pertiga daripada wanita tidak mengalami apa-apa gejala sama sekali, sementara bagi yang lain, gejala boleh mendapat dalam kehidupan sehari-hari. Gejala-gejala adenomiosis yang mungkin termasuk:
  • pendarahan haid berat
  • tempoh haid yang sangat menyakitkan
 • sakit semasa hubungan seks
 • pendarahan antara tempoh haid
 • kekejangan otot rahim
 • rahim yang diperbesar dan lembut
 • kesakitan umum di kawasan pinggul
 • perasaan bahawa ada tekanan pada pundi kencing dan rektum
 • sakit semasa mengalami pergerakan usus

Punca

Doktor tidak pasti apa yang menyebabkan adenomyosis, tetapi terdapat beberapa teori:
 • Perkembangan janin.. Adenomyosis mungkin hadir pada seseorang sebelum lahir apabila rahim mula-mula membentuk janin.
 • Keradangan. Keradangan yang berlaku di rahim wanita semasa pembedahan rahim juga boleh meningkatkan risiko adenomyosis.
 • Tisu invasif. Kecederaan kepada rahim, seperti semasa penghantaran sesar atau pembedahan lain, juga boleh menyebabkan adenomyosis. Ini kerana rahim boleh menyembuhkan ke dalam otot, bukannya ke luar.
 

Faktor-faktor risiko

wanita hamil duduk di atas katil dengan menggunakan telefon pintar Kehamilan berganda boleh meningkatkan risiko adenomyosis.
Beberapa faktor risiko yang mungkin mengakibatkan adenomyosis termasuk:
 • Umur. Walaupun keadaan ini boleh menjejaskan wanita pada usia apa-apa, kebanyakan wanita yang didiagnosis dengan adenomyosis berusia 40-an dan 50-an
 • Kehamilan. Peratusan wanita yang tinggi dengan adenomyosis mempunyai banyak kehamilan.
 • Pembedahan usus. Mempunyai pembedahan sebelumnya pada rahim, termasuk penghantaran sesar, dengan ketara menimbulkan risiko adenomyosis.

Rawatan

Tanpa rawatan, adenomyosis mungkin tetap sama atau gejala boleh menjadi lebih teruk. Rawatan tidak perlu jika seorang wanita tidak mempunyai gejala, tidak cuba hamil, atau mendekati menopaus, yang mana kebanyakan wanita mendapat bantuan dari gejala mereka. Walau bagaimanapun, terdapat banyak pilihan rawatan yang berbeza untuk wanita dengan keadaan ini:
 • Ubat anti-radang. Ubat-ubatan seperti ibuprofen dapat mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan.
 • Ubat-ubatan hormon. Sesetengah rawatan hormon, seperti pil kontraseptif oral, progestin IUD, atau suntikan (Depo-Provera), boleh membantu mengurangkan gejala.
 • Ubat-ubatan yang boleh disuntik. Ubat-ubatan ini boleh menyebabkan menopaus palsu atau sementara. Ini hanya digunakan dalam jangka pendek dan tidak sesuai untuk kegunaan jangka panjang.
 • Embolisasi arteri. Ini melibatkan meletakkan tiub dalam arteri utama di pangkal paha dan menyuntikkan zarah-zarah kecil ke kawasan yang terjejas oleh adenomyosis. Ini menghentikan bekalan darah yang menjangkau kawasan yang terjejas, yang akan mengecil adenomyosis dan mengurangkan gejala.
 • Hysterectomy. Satu-satunya rawatan definitif untuk adenomyosis adalah penyingkiran lengkap rahim. Ia bukan satu pilihan yang baik untuk wanita yang masih mahu hamil.

Adenomyosis vs. endometriosis

Adenomyosis dan endometriosis sangat serupa, tetapi terdapat perbezaan. Dalam adenomyosis, sel-sel lapisan rahim tumbuh menjadi otot rahim. Di endometriosis, sel-sel ini tumbuh di luar rahim, kadang-kadang pada ovari dan tiub fallopian. Kedua-dua keadaan ini sama-sama meluas, walaupun endometriosis lebih kerap berlaku pada wanita pada usia 30-an dan 40-an, manakala lebih ramai wanita berumur 40 hingga 50 cenderung untuk mengembangkan adenomyosis. Ada kemungkinan wanita mempunyai kedua-dua endometriosis dan adenomyosis. Gejala kedua-dua keadaan perlu merosot selepas menopaus.

Kesuburan dan kehamilan

Penyelidikan menunjukkan bahawa adenomyosis mungkin mempunyai kesan ke atas kesuburan wanita yang bercanggah, kerana sering ada keadaan lain yang terdapat pada wanita dengan masalah kesuburan. Penyelidikan ke atas hubungan antara adenomyosis, ketidaksuburan, dan komplikasi kehamilan masih berterusan. Tiada kajian yang menunjukkan peningkatan risiko keguguran atau komplikasi obstetrik lain.

Diagnosis

wanita yang mempunyai ultrasound untuk mendiagnosis keadaan rahim Adenomyosis kadangkala boleh didiagnosis menggunakan imbasan ultra bunyi.
Mendiagnosis adenomyosis bermula dengan lawatan ke doktor. Doktor mungkin akan mengambil sejarah perubatan dan melakukan pemeriksaan fizikal dan pelvis. Seorang wanita selalunya akan merasakan kelembutan di rahimnya semasa ujian pelvis. Sekiranya doktor berpendapat bahawa rahim wanita merasakan sedikit pembesaran, dan mereka mengesyaki adenomyosis, doktor mungkin mempertimbangkan ujian lain, termasuk:
 • Ultra bunyi. Hal ini membolehkan doktor memeriksa tisu lapisan uterus dalam otot rahim. Walau bagaimanapun, ini boleh membawa kepada misdiagnosis, kerana saku ini kadang-kadang kelihatan seperti keadaan lain yang disebut fibroid rahim.
 • Pengimejan resonans magnetik (MRI). Pemeriksaan MRI adalah cara terbaik bagi doktor untuk melihat otot dalaman rahim.
 • Biopsi endometrium. Kadang-kadang, doktor akan mengambil sampel kecil tisu endometrium di rahim untuk ujian. Walaupun ia tidak akan membantu dalam diagnosis adenomyosis, ia akan menolak sebab-sebab lain dari gejala wanita.
Walau bagaimanapun, kaedah ujian ini tidak akan memberikan diagnosis yang pasti. Ia hanya mungkin untuk mendiagnosis adenomyosis secara pasti apabila seorang wanita telah menjalani histerektomi dan doktor khusus yang dipanggil ahli patologi memeriksa rahim di bawah mikroskop.

Bila perlu berjumpa doktor

Seorang wanita yang tidak cuba hamil atau yang tidak mengalami apa-apa gejala mungkin tidak memerlukan rawatan. Walau bagaimanapun, mana-mana wanita yang mengesyaki adenomyosis atau endometriosis harus melihat doktornya untuk penilaian. Jika seorang wanita mengalami tempoh yang berat atau kekejangan rahim yang teruk, adalah penting bahawa dia menyebutnya kepada doktornya. Gejala-gejala ini boleh menandakan keadaan serius yang lain, dan adalah penting bahawa doktor melakukan ujian untuk menentukan sebab mereka. Pendarahan haid yang berat boleh menyebabkan sebabemia, iaitu kekurangan zat besi. Ini boleh membuat seseorang berasa letih, lemah, atau lari ke bawah dan tidak baik. Mengambil suplemen besi boleh membantu merawat anemia, yang boleh menjadi penting semasa haid.

Kesimpulan

Tinjauan untuk seorang wanita dengan adenomyosis sangat baik; ia bukanlah keadaan yang mengancam nyawa, tetapi ia boleh menyebabkan ketidakselesaan yang teruk. Seorang wanita harus melihat doktor mereka jika dia mengesyaki adenomyosis atau endometriosis. Adenomyosis akan hilang apabila seorang wanita mencapai menopaus. Sementara itu, terdapat beberapa rawatan yang boleh membantu mengurangkan gejala.
KONGSI
Artikel sebelum iniBahaya merokok setiap hari boleh meningkatkan risiko psikosis
Artikel seterusnyaPneumonia semasa kehamilan: Apa yang anda perlu ketahui
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.