Vagina adalah alat kelamin luaran pada wanita. Kebimbangan atau ketidakselesaan dalam tisu-tisu sensitif ini sering dialami oleh kebanyakan wanita yang mengalami kesakitan di vulva mereka pada suatu ketika. Apabila rasa sakit tersebut berlarutan selama 3 bulan atau lebih dan tidak disebabkan oleh sebab yang jelas, ia dikenali sebagai vulvodynia.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Dalam artikel ini, kita melihat pelbagai penyebab kesakitan vulvar, serta bagaimana ini boleh dirawat.

Apakah vulva itu?

Vulva adalah kawasan kelamin luar di sekitar vagina, termasuk bibir luar dan dalaman.

Vulva merujuk kepada kawasan kelamin luar yang mengitar vagina, termasuk bibir luar dan dalaman.

Vagina adalah kawasan yang terdiri daripada alat kelamin luaran pada wanita. Ia mengandungi beberapa struktur yang berbeza, termasuk:

 • Labia majora atau bibir luar: Ini adalah lipatan kulit yang lebih besar yang mengelilingi vagina dan struktur vulva lain. Mereka mengandungi rambut di permukaan luar.
 • Labia minora atau bibir dalaman: Ini merupakan bahagian yang lebih kecil dan lebih dalam daripada dua lipatan kulit dan tidak mempunyai rambut pada mereka. Labia minora bertemu pada struktur kecil yang dikenali sebagai prepuce atau kap, yang melindungi klitoris.
 • Klitoris: Klitoris adalah sekeping kecil tisu yang mengandungi banyak saraf dan membengkak dengan darah semasa rangsangan seksual.
 • Vestibul atau bukaan vagina: Bukaan vagina juga mengandungi kelenjar Bartholin kecil yang merembeskan cecair sebagai pelumas semasa aktiviti seksual.

Kesakitan vulvar boleh berlaku di mana-mana struktur ini.

Kesakitan Vulvar berbeza di kalangan wanita dan boleh digambarkan sebagai:

 • pembakaran
 • menyengat
 • jengkel
 • mentah
 • menikam
 • tekanan
 • berdenyut
 • gatal-gatal

Kesakitan boleh berlaku di satu tempat, apabila dikenali sebagai kesakitan tempatan, atau melibatkan seluruh vulva dan kemudian dikenali sebagai kesakitan umum.

Kesakitan juga boleh diprovokasi, bermakna ia disebabkan oleh tekanan atau sentuhan, atau bersifat spontan, bermakna ia berlaku tanpa rangsangan fizikal. Bagi sesetengah wanita, rasa sakit datang dan pergi, tetapi ia juga boleh berterusan.

Kesakitan Vulvar boleh dipicu oleh:

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


 • aktiviti seksual
 • penyisipan tampon
 • memakai seluar jeans yang ketat atau sesuai
 • duduk

Kesakitan dan ketidakselesaan yang berlaku apabila tekanan dikenakan pada pembukaan vagina dipanggil vestibulodynia.

Punca

Kesakitan atau ketidakselesaan Vulvar adalah satu pengalaman biasa bagi ramai wanita.

Terdapat banyak sebab penyebab kesakitan vulvar. Sesetengah penyebab kesakitan di vulva termasuk:

Jangkitan

Jangkitan yis kronik atau jangkitan bakteria boleh menyebabkan kesakitan yang berkisar dari ketidakselesaan ringan dan gatal-gatal kepada pembakaran teruk atau berdenyut-denyut.

Infeksi virus dan bakteria, seperti vaginosis bakteria atau virus herpes simplex, juga boleh menyebabkan kesakitan vulvar atau ketidakselesaan.

Trauma

Vaksin mengandungi tisu yang sangat sensitif dan mengandungi ujung saraf. Adalah mudah untuk pengakhiran saraf yang rosak oleh kelahiran, aktiviti seksual, atau dengan menunggang basikal atau kuda.

Keadaan sakit kronik

Penyelidikan telah mendapati bahawa wanita yang mempunyai vulvodynia lebih cenderung juga mempunyai keadaan sakit kronik, seperti fibromyalgia, cystitis interstitial, atau sindrom usus.

Alahan

Sesetengah wanita mempunyai alahan kepada sabun atau produk kebersihan feminin yang boleh menyebabkan kesakitan, ketidakselesaan, dan kerengsaan di kawasan kelamin.

Kebanyakan wanita dengan alahan juga melaporkan kerengsaan atau keradangan.

Perubahan hormon

Perubahan hormon yang dikaitkan dengan menopaus atau tempoh haid boleh menyebabkan tisu sensitif menjadi bengkak, meradang, atau kering dan tidak selesa.

Kanser

Kanser Vulvar adalah pertumbuhan sel-sel yang tidak normal dalam tisu vulva. Jenis kanser ini boleh menyebabkan gatal-gatal, pembakaran, keradangan, dan kesakitan.

Kebanyakan kes kanser vulvar juga menyebabkan lumps, luka, atau perubahan kulit.


Rancangan rawatan akan berdasarkan penyebab kesakitan vulva.

Rawatan bergantung kepada penyebab kesakitan vulva. Ini mungkin bermakna ubat untuk merawat jangkitan, penggantian hormon untuk menguruskan perubahan hormon, atau pembedahan untuk memperbaiki kecederaan.

Juga, ahli terapi atau ahli terapi fizikal dari hospital boleh membantu melegakan otot yang ketat atau menangani sakit kronik atau kebimbangan.

Rawatan lain mungkin termasuk:

 • Biofeedback : Apabila digunakan untuk kesakitan vulvar, jenis terapi ini mengajar wanita bagaimana untuk berehat otot lantai pelvik dan mengawal bagaimana tubuh mereka bertindak balas kepada pencetus sakit.
 • Anestetik topikal : Ini biasanya salep dan boleh digunakan 20-30 minit sebelum aktiviti seksual. Krim ini boleh membuat kawasan mati rasa sehingga wanita tidak merasakan kesakitan atau ketidakselesaan.
 • Terapi lantai panggul : Dalam sesetengah kes, terapi lantai panggul boleh membantu meredakan otot-otot di pinggul dan dapat melegakan kesakitan otot dan ketegangan. Menguatkan otot ini menyokong organ-organ di pelvis, termasuk pundi kencing, rahim, dan rektum, dan juga membantu untuk meredakannya.
 • Blok saraf : Saraf saraf mungkin berkesan untuk seseorang yang mengalami kesakitan yang mengganggu kehidupan seharian dan tidak mendapat pelepasan daripada rawatan atau terapi yang lain. Semasa rawatan ini, doktor menyuntik ubat numbing ke dalam saraf yang membekalkan alat kelamin luaran. Ini menghalang reseptor kesakitan dan dapat melegakan ketidakselesaan.

Rawatan rumah

Beberapa strategi rumah boleh digunakan untuk mengurangkan kesakitan atau ketidakselesaan. Ini termasuk:

 • Berhati-hati dengan produk kebersihan : Seseorang yang mempunyai kesakitan vulvar harus meminimalkan penggunaan produk yang boleh merengsa vulva. Mereka boleh bermula dengan mengelakkan produk wangi atau sabun kuat. Juga, mereka harus mengelak daripada menggunakan produk kebersihan feminin ‘menenun kering’ yang memihak pad bantal 100 peratus kapas dan tampon.
 • Tidak douching : vagina adalah pembersihan diri, dan tidak perlu menggunakan douches atau pembersih lain. Produk ini boleh menjengkelkan, terutamanya pada wanita dengan kesakitan vulva atau kerengsaan.
 • Mendapatkan sokongan : Vulvodynia boleh menjejaskan hubungan seseorang, harga diri, atau keintiman dengan orang lain. Mendapat sokongan adalah penting. Terdapat kumpulan sokongan atau ahli terapi yang boleh membantu wanita dan rakan mereka belajar untuk menangani keadaan ini.
 • Mengelak pakaian yang ketat : Pakaian ketat dan kain sintetik seperti spandeks atau Lycra boleh menyebabkan sakit vulva.
 • Menggunakan mandi sitz : Duduk dalam beberapa inci air suam dengan satu sudu teh garam Epsom boleh membantu meredakan kerengsaan.

Bagi sesetengah wanita, mereka mungkin merasa malu untuk berbincang tentang kesakitan vulvar atau ketidakselesaan dengan doktor mereka.

Namun, adalah penting untuk diingat bahawa doktor adalah profesional yang terlatih untuk membantu dengan segala masalah perubatan. Wanita juga boleh memilih untuk berjumpa dengan doktor wanita jika ia menjadikan mereka lebih selesa.

Kesakitan Vulvar boleh menyebabkan ketidakselesaan dan boleh menjadi petunjuk bahawa ada sesuatu yang tidak kena. Dalam kebanyakan kes, kesakitan vulvar boleh dirawat, tetapi penting untuk mendiagnosis masalah dengan betul.

Doktor akan mencari tanda-tanda sebarang punca serius, seperti jangkitan atau kanser, dan boleh menyarankan rawatan untuk membantu mengurangkan kesakitan atau ketidakselesaan.