Menopaus

Kelenjar tiroid adalah kelenjar berbentuk rama-rama kecil yang terletak di bahagian depan tekak. Hormon yang dihasilkan oleh tiroid mempunyai kesan ke atas hampir semua tisu tunggal dan organ di dalam badan. Menopaus adalah masa dalam kehidupan wanita apabila tempohnya berhenti, dan dia tidak lagi dapat mempunyai anak. Apabila orang bercakap mengenai gejala menopaus, mereka sering merujuk kepada gejala yang berkaitan dengan perimenopause, masa peralihan kepada menopaus.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Apabila kelenjar tiroid menghasilkan hormon tiroid terlalu banyak atau terlalu kecil, ia boleh menyebabkan banyak gejala yang berbeza, beberapa di antaranya sangat mirip dengan gejala yang dialami oleh seorang wanita atau memasuki menopause.

Dalam artikel ini, kita melihat hubungan antara kedua-dua syarat ini, termasuk bagaimana seseorang boleh mempengaruhi yang lain, dan apa pandangannya.

Estrogen dan kelenjar tiroid

Sesetengah simptom perimenopause adalah serupa dengan mereka untuk tiroid yang tidak aktif.

Masalah tiroid secara umum lebih banyak berlaku pada wanita, terutamanya ketika mereka hamil.

Ini mungkin disebabkan oleh hubungan antara fungsi tiroid dan estrogen, hormon seks utama wanita.

Satu kajian 2011 yang diterbitkan dalam Journal of Thyroid Research melaporkan bahawa terdapat “bukti bahawa estrogen mungkin mempunyai tindakan langsung dalam sel-sel tiroid manusia.”

Dalam masa yang membawa kepada menopaus, tahap estrogen jatuh dengan ketara, yang pasti akan menjejaskan tahap tiroid. Walau bagaimanapun, penyelidikan diperlukan untuk menentukan hubungan tersebut.

 • Anti penuaan
 • Meningkatkan kualiti tidur
 • Memperbaiki ketegangan kulit
 • Meningkatkan tenaga
 • Membina semula dan memulihkan sel-sel lama
Beli sekarang

 Gejala tiroid yang tidak aktif dan menopaus

Ia kadang-kadang sukar untuk memberitahu selain gejala tiroid yang tidak aktif ( hypothyroidism ) dan menopaus kerana mereka sangat serupa.

Jadual di bawah membandingkan gejala kedua-dua menopaus dan tiroid kurang aktif.

MenopausTiroid tidak aktif
 • kilat panas
 • berpeluh malam
 • kerap kencing
 • perubahan haid atau libido
 • kekeringan faraj
 • kesukaran tidur
 • kesakitan
 • keliru
 • perubahan berat badan
 • intolerans sejuk
 • kulit kering
 • sembelit
 • perubahan dalam kitaran haid atau libido
 • kesakitan
 • kelupaian atau kemurungan
 • perubahan berat badan

Peralihan kepada menopaus sering bermula apabila seorang wanita berusia 45 hingga 55 tahun. Penyakit tiroid boleh bermula pada sebarang usia.

Bila perlu berjumpa doktor

Ujian darah boleh mendiagnosis kedua-dua tiroid yang tidak aktif dan menopaus.

Seorang wanita yang mengalami mana-mana gejala ini harus mendaftar masuk dengan doktornya dan bukan hanya mengandaikan bahawa ia adalah disebabkan oleh menopause atau perimenopause.

Doktor di hospital boleh melakukan ujian untuk mendiagnosis secara pasti sama ada seorang wanita mengalami gejala menopaus, atau sama ada dia mempunyai tiroid yang tidak aktif.

Doktor akan bertanya soalan tentang gejala, seperti ketika mereka mula, betapa teruknya mereka, dan berapa lama mereka bertahan. Doktor kemungkinan akan melakukan ujian fizikal dan mungkin mencadangkan ujian diagnostik.

Kedua-dua menopaus dan tiroid yang tidak aktif boleh didiagnosis dengan ujian darah mudah yang memeriksa tahap perkara-perkara berikut:

Folikel stimulasi hormon (FSH)

FSH adalah hormon yang bertanggungjawab untuk mendorong pematangan dan ovulasi telur dalam ovari.

Sebagai seorang wanita, tubuhnya memerlukan lebih banyak FSH untuk melakukan ini.

Secara berterusan menaikkan tahap FSH – biasanya lebih dari 30 juta unit antarabangsa setiap mililiter (mIU / mL) – boleh menunjukkan menopaus.

Luteinizing hormone (LH)

LH juga terus meningkat selepas menopaus.

Seorang wanita akan mempunyai lebih banyak LH di bahagian tengah kitaran haidnya – pembebasan LH adalah apa yang mendorong ovulasi – jadi satu nilai tinggi tidak akan menentukan secara mendiagnosis menopaus.

Thyroid stimulating hormone (TSH)

Memeriksa tahap TSH selalunya merupakan ujian pertama yang akan dilakukan oleh doktor untuk melihat bagaimana kelenjar tiroid berfungsi.

Apabila tiroid tidak berfungsi dengan betul, badan menghasilkan TSH untuk merangsang tiroid untuk menghasilkan hormon tiroid. Tahap TSH yang tinggi boleh menunjukkan tiroid yang tidak aktif.

T3 dan T4

Ini adalah dua hormon utama yang menghasilkan kelenjar tiroid.

Tahap tidak berubah dengan ketara dengan tiroid yang tidak aktif, tetapi doktor menjalankan ujian untuk mengesahkan keadaan tiroid yang lain.

Ujian antibodi tiroid

Kelenjar tiroid mengandungi protein sel, dan kadang-kadang badan menghasilkan antibodi terhadap protein ini. Sekiranya ini berlaku, ia boleh menyebabkan kedua-dua penyakit tiroid yang tidak aktif dan terlalu aktif.

Sekiranya antibodi ini ada pada seseorang yang tiroid tidak aktif, maka doktor boleh mendiagnosis tiroiditis Hashimoto.

 Hubungan antara keadaan menopaus dan tiroid

Sesetengah wanita mengambil terapi penggantian hormon (HRT) untuk membantu mengurangkan gejala yang berkaitan dengan perimenopause.

Kebanyakan wanita tidak mempunyai apa-apa masalah dengan tiroid mereka selepas memulakan HRT. Walau bagaimanapun, sesetengah wanita yang sudah mengambil ubat untuk tiroid yang tidak aktif mungkin mendapati bahawa mereka perlu menyesuaikan dos ubat tiroid mereka.

Adalah penting untuk mendapatkan tahap hormon tiroid yang dikaji semula dari semasa ke semasa, terutamanya jika seorang wanita mengalami sebarang gejala yang dikaitkan dengan tiroid yang tidak aktif atau menopaus.

Suplemen soya

Terdapat juga kebimbangan mengenai penggunaan suplemen soya oleh wanita yang beralih ke menopaus kerana kesan buruk mereka terhadap fungsi tiroid. Yayasan Tiroid British mencadangkan bahawa tidak mungkin soya memberi kesan kepada wanita dengan fungsi tiroid normal.

Walau bagaimanapun, wanita yang mempunyai fungsi tiroid sempit dan tidak mengambil cukup iodin – kelenjar tiroid menukarkan iodin ke dalam T3 dan T4 – mungkin mempunyai risiko peningkatan tiroid yang tidak aktif jika mereka makan banyak soya.

Wanita yang memilih untuk mengambil suplemen soya dan mempunyai fungsi tiroid yang rendah harus memastikan bahawa mereka makan cukup yodium, yang boleh didapati dalam garam meja biasa.

Dos ubat tiroid juga perlu disesuaikan, kerana terdapat beberapa bukti bahawa soya boleh menghalang ubat tiroid daripada diserap.

Kekal sihat

Beberapa masalah kesihatan yang berkaitan dengan menopaus dan tiroid kurang aktif termasuk:

Osteoporosis

Kehilangan estrogen boleh meningkatkan risiko osteoporosis dan tulang patah tulang.

Osteoporosis adalah keadaan di mana tulang seseorang lebih lemah dan lebih mudah merosakkan.

Kedua-dua estrogen dan hormon tiroid boleh membantu tulang untuk kekal kuat dan sihat. Kedua-dua menopaus dan tiroid kurang aktif mengakibatkan kehilangan estrogen, yang meningkatkan risiko patah tulang.

Berjumpa doktor untuk ujian pemeriksaan ketumpatan tulang biasa dan ujian hormon dapat membantu pengesanan awal osteoporosis.

Juga, makan makanan kaya dengan kalsium dan mengambil makanan tambahan kalsium jika diperlukan boleh membantu meningkatkan kesihatan tulang.

Berat badan

Wanita yang mengalami menopaus dan mempunyai tiroid yang tidak aktif mungkin mendapati bahawa mereka mendapat berat badan. Berat badan juga sangat biasa dengan peningkatan usia.

Adalah penting untuk meningkatkan aktiviti dan mengurangkan pengambilan makanan untuk membantu mengurangkan risiko meletakkan berat tambahan.

Tiroid kurang aktif yang tidak dihidapi

Sekiranya tidak dirawat, tiroid yang tidak aktif boleh menyebabkan komplikasi kesihatan yang serius, termasuk kolesterol tinggi, penyakit jantung dan kemurungan.

Sesiapa yang mengalami gejala ini harus berjumpa doktor untuk penilaian.

 Kesimpulan

Dengan rawatan dan peraturan hormon tiroid, prospek bagi seseorang yang mempunyai tiroid kurang aktif adalah sangat baik. Keadaan ini meluas dan mudah dikawal dengan ubat.

Gejala menopaus boleh menyebabkan beberapa ketidakselesaan selama beberapa tahun, tetapi ia adalah peralihan semula jadi, dan kebanyakan wanita tidak mempunyai masalah sebaik sahaja ia selesai.

Hubungan antara tiroid yang tidak aktif dan menopaus agak rumit, dan terdapat banyak faktor yang terlibat. Gejala-gejala setiap keadaan ini mungkin agak serupa dan kadang-kadang keduanya berinteraksi dengan cara yang dapat meningkatkan keburukan mereka.

Adalah penting untuk mencari doktor yang boleh mendengar dan memberikan panduan yang diperlukan untuk mendapatkan diagnosis yang tepat dan pelan rawatan yang berkesan.