Suntikan neurotoksin botulinum (seperti Xeomin, Dysport, Botox) adalah salah satu prosedur kosmetik bukan pembedahan yang paling biasa digunakan.

Walaupun peraturan dan kelulusan berbeza di antara negara dan bergantung pada formulasi (misalnya Xeomin, Dysport, atau Botox), suntikan ini telah digunakan tidak hanya untuk mengatasi masalah estetika, tetapi juga keadaan perubatan dari hospital yang mempengaruhi kualiti hidup pesakit – seperti migrain, kekejangan, neuralgia, dan dystonia.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Xeomin, Dysport, atau Botox

Botulinum toxin adalah neurotoxin yang berasal dari C. botulinum – sejenis bakteria. Neurotoksin jenis A adalah jenis yang kini digunakan secara terapeutik. Daripada neurotoksin jenis A ini, tiga yang paling popular ialah Botox® (onabotulinumtoxinA), Dysport (abobotulinum toxinA), dan Xeomin® (incobotulinum toxin A).

Botox (onabotulinumtoxinA) – dibuat oleh Allergan, Botox telah diluluskan oleh FDA pada tahun 1989. Sebilangan besar pesakit sudah biasa dengan rumusan ini dan kemungkinan besar telah mendengarnya.

Dysport (abobotulinum toxin A) – , yang pada asalnya dibuat oleh Medicis, dan kini dimiliki oleh Galderma, telah diluluskan oleh FDA pada tahun 2009. Sebelum ini, ia telah digunakan selama bertahun-tahun di Eropah, di mana ia diluluskan pada tahun 1990.

Xeomin (incobotulinum toxin A) – adalah yang terbaru dari ketiga yang diluluskan oleh FDA – pada tahun 2011 (dan di Eropah pada tahun 2005) – adalah Xeomin, yang dibuat oleh Merz. Formulasi ini sedikit berbeza daripada dua yang lain, kerana tidak mengandungi ‘protein tambahan’ yang terdapat dalam formulasi lain.

Bagaimana neurotoksin berfungsi?

Paling terkenal dengan penggunaannya sebagai rawatan estetik, suntikan botulinum toxin (contohnya Xeomin, Dysport, atau Botox) ke otot muka mengakibatkan kelumpuhan otot sementara dan terbalik. Kelonggaran ini melembutkan garis-garis yang menyebabkan kerutan yang menjadi perhatian pesakit, biasanya terletak di kening atau dahi, antara dan sekitar mata, dan sekitar mulut.

Walaupun tidak ada perbezaan yang signifikan yang dilaporkan antara setiap formulasi dari segi keberkesanan, mungkin ada sebab lain yang menjadikan formulasi tertentu lebih sesuai.

Kesan sampingan dan kejadian buruk

Kesan sampingan biasa yang berkaitan dengan rawatan Xeomin, Dysport, atau Botox – tidak kira di mana tempat rawatan – adalah sakit kepala, bengkak, sakit di tempat suntikan, dan beberapa lebam. Reaksi ini dianggap berkaitan dengan proses suntikan dan bukannya kesan sampingan dari neurotoksin itu sendiri kerana kesan sampingan yang sama dilihat dengan suntikan plasebo dalam kajian klinikal. 1 Tidak ada kesan sampingan jangka panjang yang dilaporkan semasa digunakan untuk prosedur estetik. 2

Kejadian lain yang lebih ketara telah dilaporkan; namun, ini biasanya hilang sendiri – misalnya, blepharoptosis (kelopak mata yang terkulai), ptosis alis (kening yang kendur), gangguan deria mata, asimetri bibir, dan edema kelopak mata (bengkak). 1

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Dengan beberapa prosedur, penyebaran neurotoksin dapat terjadi ke kawasan tubuh yang lain, jauh dari lokasi suntikan. Ini boleh dikaitkan dengan kesan sampingan seperti kelemahan otot dan masalah penglihatan. Walau bagaimanapun, dalam prosedur kosmetik hanya sebilangan kecil neurotoksin yang digunakan – berbanding dengan prosedur perubatan lain yang menggunakan jumlah yang lebih tinggi – dan penyebaran yang jauh biasanya tidak membimbangkan prosedur kosmetik. 3

Berapa lama kesannya berlangsung?

Masa rawatan diperlukan, dan berapa lama kesannya mungkin menjadi faktor yang paling mempengaruhi pesakit. Meningkatkan jangka masa rawatan berlangsung, bukan hanya bermaksud kemudahan dari segi kunjungan rawatan yang lebih sedikit, tetapi juga dapat mengurangkan biaya yang berkaitan dan mengurangkan jumlah masa yang diperlukan pesakit untuk menangani kesan sampingan suntikan.

Neurotoxin bertindak pada sel-sel saraf dengan menyekat pembebasan neurotransmitter yang disebut asetilkolin. Acetylcholine adalah neurotransmitter yang terlibat dalam proses isyarat saraf. Hasilnya adalah penyumbatan isyarat saraf, yang menyebabkan kelumpuhan otot. Oleh kerana masa yang diperlukan untuk proses ini berlaku, kesannya tidak berlaku seketika, dan kesannya akan memudar dari masa ke masa.

Masa sehingga kesan rawatan dapat dilihat dan berapa lama kesannya bergantung pada lokasi suntikan, tujuan suntikan (contohnya prosedur kosmetik berbanding perubatan), dan formulasi mana yang digunakan (mis. Dysport, Xeomin, Botox). Faktor-faktor lain yang boleh mempengaruhi masa berlakunya dan berapa lama kesannya juga boleh merangkumi jisim otot dan jumlah (atau pencairan) formulasi yang digunakan.

Kesan boleh mula muncul dalam beberapa hari, dengan tahap kesan maksimum yang dapat terjadi hingga 30 hari setelah rawatan. Masa rawatan berkuatkuasa dan jangka masa kesan ini juga serupa; tahan sehingga enam bulan atau lebih lama. Beberapa kajian menunjukkan bahawa hasilnya lebih tahan lama pada wanita berbanding lelaki.

Perkara lain yang perlu diambil kira

Sebilangan formulasi mengandungi protein selain dari bahagian terapi formulasi. Protein ini tidak terlibat dalam kesan terapi neurotoksin, namun ada beberapa bukti yang menunjukkan bahawa sistem kekebalan tubuh mungkin bertindak balas terhadap kehadiran protein ini. Sistem kekebalan tubuh dapat memberi tindak balas terhadap protein ini dan merangsang pengembangan antibodi peneutralan. Antibodi ini boleh mengakibatkan kesan yang berkurang atau tindak balas terhadap rawatan dengan neurotoksin – yang menjadi perhatian khusus bagi pesakit yang mempunyai penggunaan jangka panjang. Walaupun tidak biasa, antibodi peneutralan ini dapat terbentuk walaupun dos neurotoksin yang lebih rendah digunakan dalam prosedur kosmetik.

Pada masa ini, Xeomin adalah satu-satunya formulasi yang telah dibuat untuk memasukkan hanya bahagian terapi, dan bukan protein lain. Ujian formulasi ini mendapati bahawa tidak ada rangsangan meneutralkan antibodi, walaupun setelah digunakan berulang kali.

Oleh kerana formulasi ini tidak merangsang pengeluaran antibodi, mungkin lebih sesuai untuk pesakit yang akan dirawat jangka panjang. Sebagai tambahan, Xeomin mungkin bermanfaat bagi pesakit yang sebelumnya mempunyai tindak balas antibodi terhadap formula lain.

Rujukan:

 1. Cohen JL, Scuderi N. Keselamatan dan Kepuasan Pesakit AbobotulinumtoxinA untuk Penggunaan Estetik: Kajian Sistematik. Pembedahan Estetik J. 2017; 37 (suppl_1): S32-S44. doi: 10.1093 / asj / sjx010
 2. Gendler E, Nagler A. Penggunaan estetika BoNT: pilihan dan hasil. Toksik . 2015; 107 (Pt A): 120-128.
 3. Gadhia K, Walmsley Masihi. Estetika wajah: adakah rawatan toksin botulinum berkesan dan selamat? Kajian sistematik terhadap ujian terkawal secara rawak. Br Dent J. 2009; 207 (5): E9; perbincangan 216-E9; perbincangan 217.
 4. Rappl T, Parvizi D, Friedl H, Wiedner M, May S, Kranzelbinder B, Wurzer P, Hellbom B. Permulaan dan tempoh kesan incobotulinumtoxinA, onabotulinumtoxinA, dan abobotulinumtoxinA dalam rawatan garis-garis kerutan glabellar: rawak, buta ganda belajar. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2013 24 Sep; 6: 211-9. doi: 10.2147 / CCID.S41537. PMID: 24098087; PMCID: PMC3789632.
 5. Thomas AJ, Larson MO, Braden S, Cannon RB, Ward PD. Kesan daripada 3 Neuromodulator Botulinum Toxin yang Tersedia Secara Komersial pada Synkinesis Muka: Percubaan Klinikal Rawak. JAMA Facial Plast Surg. 2018 1 Mac; 20 (2): 141-147. doi: 10.1001 / jamafacial.2017.1393. PMID: 28973094; PMCID: PMC5885958.
 6. Bellows S, Jankovic J. Immunogenicity yang Berkaitan dengan Rawatan Botulinum Toxin. Toksin (Basel) . 2019; 11 (9): 491. Diterbitkan pada 2019 Ogos 26. doi: 10.3390 / toxins11090491
 7. Kerscher M, Wanitphakdeedecha R, Trindade de Almeida A, Maas C, Frevert J. IncobotulinumtoxinA: Botulinum Neurotoxin Jenis A. Jernih Dermatol. 2019 1 Jan; 18 (1): 52-57. PMID: 30681794.
 8. Dressler D, Wohlfahrt K, Meyer-Rogge E, Wiest L, Bigalke H. Antibodi disebabkan kegagalan toksin botulinum terapi dalam petunjuk kosmetik. Pembedahan Dermatol 2010; 36 (Tambahan 4): 2182-2187.
 9. Torres S, Hamilton M, Sanches E, Starovatova P, Gubanova E, Reshetnikova T. Meneutralkan antibodi terhadap neurotoksin botulinum jenis A dalam media estetik: lima laporan kes. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2014; 7: 11-17.
 10. Parameter Utama Nestor M, Ablon G, Pickett A. untuk Penggunaan AbobotulinumtoxinA dalam Estetika: Permulaan dan Tempoh. Aesthet Surg J. 2017 1 Mei; 37 (suppl_1): S20-S31. doi: 10.1093 / asj / sjw282. PMID: 28388717; PMCID: PMC5434495.
 11. Nisbah Penukaran Scaglione F. antara Botox®, Dysport®, dan Xeomin® dalam Amalan Klinikal. Toksin (Basel) . 2016; 8 (3): 65. Diterbitkan 2016 Mac 4. doi: 10.3390 / toksin8030065