Ektropion serviks

Ektropion serviks adalah keadaan di mana sel-sel dari dalam serviks membentuk tompokan merah, meradang pada bahagian luar serviks. Apakah yang menyebabkan penyebaran ektropion serviks, dan adakah ia memerlukan rawatan? Juga dikenali sebagai hakisan serviks, ortropi serviks biasanya tidak menjadi kebimbangan kesihatan. Walau bagaimanapun, kerana cara ia kelihatan, sukar untuk membezakan dari peringkat awal kanser serviks . Atas sebab ini, penting untuk memahami perbezaan antara kedua-dua syarat tersebut.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Artikel ini menerangkan sebab, gejala, dan rawatan untuk ectropion serviks. Ia juga mempertimbangkan bagaimana ia berbeza daripada kanser serviks dan klamidia.

Apakah ectropion serviks?

ektropion serviks

Serviks adalah bahagian sempit rahim yang menyambung bahagian atas vagina.

Ectropion serviks adalah keadaan yang menjejaskan sel-sel di serviks.

Serviks wanita mempunyai sel-sel yang berbeza di bahagian luar (bahagian faraj) berbanding dengan bahagian dalam (saluran serviks).

Sel-sel lembut di bahagian dalam serviks dikenali sebagai sel glandular, tetapi istilah perubatan untuk mereka adalah epitel kolumnar. Sel keras di luar leher rahim dikenali sebagai sel epitelium skuamosa.

Kebanyakan wanita hanya mempunyai sel kelenjar pada bahagian dalam serviks mereka. Ektropion serviks adalah apabila sel-sel kelenjar muncul pada bahagian luar serviks.

Kawasan di luar serviks di mana sel-sel kelenjar bersentuhan dengan sel epitelium squamous dipanggil zon transformasi atau epitel squamous stratified.

Gejala

Gejala utama ektropion serviks adalah patch merah, meradang pada leher serviks – zon transformasi.

 • Anti penuaan
 • Meningkatkan kualiti tidur
 • Memperbaiki ketegangan kulit
 • Meningkatkan tenaga
 • Membina semula dan memulihkan sel-sel lama
Beli sekarang

Zon transformasi kelihatan merah dan meradang kerana sel kelenjar merah, halus, dan mudah dijengkelkan.

Gejala lain yang mungkin dihadapi oleh wanita termasuk:

 • sakit semasa melakukan hubungan seks
 • pendarahan semasa atau selepas seks
 • pelepasan cahaya lendir
 • melihat antara tempoh

Sesetengah wanita hanya akan mengalami simptom ringan, sementara yang lain mengalami ketidakselesaan yang lebih teruk.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa ektropion serviks bukanlah satu-satunya sebab gejala seperti ini. Jika seorang wanita mempunyai gejala di atas, adalah idea yang baik untuk bercakap dengan seorang doktor di hospital untuk menolak kemungkinan yang lebih serius.

Punca

Ektropion serviks mungkin disebabkan oleh pengambilan pil kontraseptif.

Sesetengah wanita dilahirkan dengan ectropion serviks. Ia juga mungkin disebabkan oleh:

 • Perubahan hormon : Ektropion serviks mungkin disebabkan oleh turun naik dalam tahap hormon dan paling umum pada wanita yang umur reproduktif. Wanita yang telah melalui menopaus jarang mendapat ectropion serviks.
 • Mengambil pil kontraseptif : Mengambil pil kawalan kelahiran menjejaskan tahap hormon seseorang dan boleh menyebabkan ectropion serviks.
 • Kehamilan : Menjadi hamil juga boleh menyebabkan ektropion serviks disebabkan oleh perubahan dalam tahap hormon.

Gejala-gejala ektropion serviks disebabkan oleh sel-sel kelenjar halus yang muncul di bahagian luar serviks. Mereka menghasilkan lendir dan berdarah dengan mudah, yang boleh mengakibatkan kesakitan dan kesakitan semasa atau selepas aktiviti seksual.

Lain-lain keadaan serviks

Wanita mungkin bimbang bahawa ektropion serviks mungkin berkaitan dengan keadaan lain yang mempengaruhi serviks. Ini termasuk:

Kanser serviks

Penampilan merah, radang serviks pada wanita yang mempunyai ortropi serviks mungkin kelihatan serupa dengan tanda awal kanser pangkal rahim. Bagaimanapun, kedua-dua syarat tidak berkaitan.

Eektropion serviks tidak disebabkan oleh kanser dan bukan gejala awal kanser serviks.

Sekiranya seorang wanita mengesan atau mengalami kesakitan serviks dan tidak pasti bahawa ectropion serviks adalah punca, seorang doktor boleh melakukan pemeriksaan pelvik atau mengesyorkan ujian Pap.

Chlamydia

Mempunyai ektropion serviks tidak bermakna seorang wanita mempunyai klamidia. Walau bagaimanapun, kajian tahun 2009 mendapati bahawa wanita di bawah 30 tahun dengan ectropion serviks mempunyai kadar jangkitan klamid yang lebih tinggi berbanding mereka yang tidak.

Adalah idea yang baik untuk wanita diuji secara teratur untuk jangkitan seksual (STI), terutama klamidia dan gonorea , yang mungkin tidak mempunyai gejala yang jelas.

Diagnosis

Kebanyakan orang yang mempunyai ectropion serviks tidak menyedarinya. Ia biasanya didiagnosis apabila doktor menjalankan pemeriksaan pelvik rutin.

Ektropion serviks dan kanser serviks tidak berkaitan. Walau bagaimanapun, serviks seorang wanita dengan ektropion serviks mungkin kelihatan sama dengan wanita yang mempunyai kanser serviks peringkat awal.

Atas sebab ini, doktor perlu mengetepikan kanser servikal jika serviks wanita kelihatan redder atau lebih radang daripada biasa. Mereka boleh menjalankan ujian berikut:

 • Ujian Pap : Juga dikenali sebagai Pap smear, ini melibatkan seorang profesional penjagaan kesihatan mengikis sampel kecil sel dari serviks untuk menguji papillomavirus manusia (HPV) dan perubahan sel kanser atau prakanker.
 • Colposcopy : Ini adalah apabila seorang pakar kesihatan mengkaji serviks lebih dekat dengan pencahayaan yang terang dan instrumen pembesar.
 • Biopsi : Ini adalah apabila sampel tisu kecil diambil dan diuji sel-sel kanser. Seorang wanita mungkin mengalami kekejaman semasa prosedur.

Rawatan

Cryotherapy, yang juga digunakan untuk mengurangkan pembengkakan, boleh digunakan untuk menyelesaikan gejala-gejala ektropion serviks.

Ektropion serviks bukanlah keadaan yang berbahaya dan biasanya tidak memerlukan rawatan.

Dalam kajian 2008 ini, penyelidik menyatakan bahawa tidak ada data untuk menyokong rawatan rutin untuk ectropion serviks. Walau bagaimanapun, doktor boleh mencadangkannya jika gejala menyusahkan.

Sekiranya seorang wanita mengalami gejala, seperti sakit atau pendarahan, doktor mungkin mengesyorkan cauterization. Ini adalah kaedah yang tidak menyakitkan untuk mengeluarkan sel-sel kelenjar pada bahagian luar serviks.

Walaupun pencernaan biasanya menyelesaikan gejala ektropion serviks, seorang doktor mungkin perlu mengulangi prosedur jika gejala kembali.

Terdapat tiga versi terapi cauterisasi:

 • Diathermy : Ini menggunakan haba untuk membersihkan kawasan yang terjejas.
 • Cryotherapy : Ini menggunakan karbon dioksida yang sangat sejuk untuk membekukan kawasan yang terjejas. Kajian pada tahun 2016 mendapati ini menjadi rawatan yang berkesan untuk wanita yang mempunyai ectropion serviks yang mengalami banyak pelepasan.
 • Nitrat perak : Ini adalah cara lain untuk membunuh sel-sel kelenjar.

Selepas rawatan, doktor mungkin mengesyorkan agar wanita menghindari beberapa aktiviti seksual dan menggunakan tampon sehingga 4 minggu. Selepas masa ini, serviksnya sepatutnya sembuh.

Jika seorang wanita mengalami mana-mana yang berikut selepas rawatan, dia harus kembali kepada doktor:

 • pelepasan yang berbau tidak baik
 • pendarahan berat (lebih daripada tempoh purata)
 • pendarahan berterusan

Gejala-gejala ini mungkin menunjukkan jangkitan atau keadaan asas yang lain, jadi wanita tidak boleh mengabaikannya.

Kesimpulan

Ectropion serviks bukanlah keadaan yang berbahaya dan biasanya tidak mempunyai komplikasi perubatan. Ia tidak berkaitan dengan kanser dan tidak membahayakan bayi atau wanita jika mengandung.

Keadaan itu biasanya membuat keputusan sendiri, dan ramai wanita mungkin tidak tahu bahawa mereka memilikinya. Sekiranya gejala menyusahkan, pengkosan biasanya merupakan rawatan yang berkesan.

Sekiranya seorang wanita mempunyai keprihatinan terhadap kesakitan serviks, pendarahan semasa atau selepas seks, atau pelepasan luar biasa, adalah idea yang baik untuk berbincang dengan doktor.