Ubat-ubatan herba Cina dan akupunktur adalah rawatan alternatif yang mungkin untuk kesakitan dan kemandulan yang berkaitan dengan endometriosis.

rawatan alternatif untuk endometriosis

Endometriosis adalah gangguan radang yang menyakitkan yang biasanya menyerang wanita semasa tahun kematangan mereka. Punca endometriosis dipercayai bergantung pada paras estrogen, tetapi mekanisme yang tepat masih belum jelas. Endometriosis berlaku apabila tisu yang melapisi rahim, yang dikenali sebagai endometrium, menebal dan membesar dengan setiap kitaran haid. Pertumbuhan tisu endometrium berterusan di luar rahim dan biasanya melibatkan ovari, tiub fallopio, dan tisu pelvis.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Kesakitan pinggul adalah gejala utama yang berkaitan dengan endometriosis yang sering berlaku dengan tempoh haid. Ini adalah sakit yang tajam dan menusuk dan berlaku di kawasan di bawah perut. Gejala lain boleh merangkumi hubungan seksual yang menyakitkan, sakit pundi kencing dan usus, dan sakit pelvis jangka panjang.

Kemandulan juga dikaitkan dengan endometriosis. Tidak ada diagnosis yang pasti, selain gejala yang menyakitkan semasa pemeriksaan vagina. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa ultrasonografi memberikan ketepatan yang lebih baik berbanding MRI untuk mendiagnosis endometriosis. Ujian darah telah dicadangkan, tetapi tidak ada yang terbukti berguna untuk diagnosis konklusif.

Matlamat utama terapi melibatkan melegakan gejala, pengurangan atau penyingkiran pertumbuhan tisu, pemulihan kawasan yang terjejas, dan pencegahan perkembangan endometriosis. Pilihan rawatan bergantung pada apakah masalah utama adalah sakit atau kelewatan mengandung, yang dikenali sebagai subfertility.

Pilihan rawatan standard untuk kesakitan:
  • Terapi ubat dari hospital: ubat sakit (mis. Ibuprofen), ubat hormon (contohnya kontraseptif oral), dan ubat steroid (contohnya progesteron)
  • Pilihan pembedahan: pembedahan laparoskopi, pembedahan pemotongan, pembedahan gangguan saraf, dan agen penghalang untuk mencegah pertumbuhan tisu pada organ lain
Pilihan rawatan standard untuk kesuburan:
  • Terapi ubat serupa untuk kesakitan, dengan penambahan pembiakan folikel ovari
  • Pilihan pembedahan: pembedahan laparoskopi dan pembedahan pertumbuhan tisu eksis

Rawatan alternatif untuk kesakitan yang berkaitan dengan endometriosis

Pentadbiran terapi ubat jangka panjang tetap menjadi cabaran kerana kesan sampingan, seperti pendarahan yang tidak teratur dan tahap hormon yang turun naik. Orang lain mungkin memilih untuk tidak menggunakan terapi pembedahan kerana kos yang tinggi dan kadar berulang endometriosis 20 hingga 40 peratus dalam tempoh lima tahun.

Hasilnya, rawatan pelengkap dan alternatif untuk endometriosis dengan risiko dan kesan sampingan yang lebih rendah telah diteliti. Perubatan herba Cina dan akupunktur telah dikaji untuk keselamatan dan keberkesanannya dalam kesakitan dan subfertiliti yang berkaitan dengan endometriosis.

Ubat herba cina

Kajian perubatan herba Cina pada endometriosis menunjukkan bahawa kombinasi khusus dapat mengurangkan sakit pelvis, sementara kombinasi lain dapat membantu subfertilitas. Terdapat kira-kira 10 hingga 20 ramuan herba berasingan yang digunakan untuk menyediakan campuran ini baik sebagai ekstrak rebus, ekstrak kering, pil, atau kapsul.

Bahan kimia aktif yang terdapat dalam bahan-bahan ini dipercayai dapat melawan keradangan dan mengurangkan kesakitan, tetapi bagaimana ia dapat menghilangkan keradangan dan kesakitan masih belum diketahui. Kajian 2012 menilai dua kajian yang merangkumi 158 wanita untuk keberkesanan dan keselamatan ubat herba Cina untuk kesakitan dan kemandulan yang berkaitan dengan endometriosis:

  • Satu kajian membandingkan ubat herba dengan gestrinone, yang merupakan ubat hormon. Tidak ada perbezaan yang signifikan antara ubat herba dan gestrinone untuk menghilangkan rasa sakit selepas pembedahan laparoskopi dan jumlah kehamilan.
  • Satu kajian membandingkan ubat herba oral dan enema dengan danazol, yang merupakan ubat hormon. Ubat-ubatan herba oral dan enema menghasilkan melegakan kesakitan haid yang ketara. Untuk kesakitan lain yang berkaitan dengan endometriosis, ubat herba dan danazol tidak mempunyai perbezaan yang signifikan.
  • Ubat-ubatan herba mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit daripada ubat hormon.

Akupunktur

Akupunktur boleh berfungsi sebagai rawatan alternatif lain untuk kesakitan yang berkaitan dengan endometriosis. Akupunktur boleh menyekat penghantaran isyarat kesakitan tertentu. Kajian tahun 2010 menilai satu kajian yang merangkumi 67 wanita dan membandingkan akupunktur dengan perubatan herba Cina. Skor kesakitan haid lebih rendah pada kumpulan akupunktur. Walau bagaimanapun, kadar peningkatan antara akupuntur telinga dan ubat herba Cina tidak berbeza untuk kesakitan haid ringan hingga sederhana. Akupunktur telinga untuk kesakitan haid yang teruk tidak mengalami penurunan yang ketara. Perbandingan akupunktur dengan terapi standard diperlukan untuk kajian masa depan.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Rawatan alternatif yang mungkin untuk endometriosis termasuk ubat herba Cina dan akupunktur. Pilihan alternatif ini mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit daripada terapi ubat biasa. Kajian yang dikemukakan memerlukan lebih banyak peserta dan penyelidikan untuk menilai potensi peranan mereka dalam merawat endometriosis.

Rujukan:

  1. Brown J, Farquhar C. Endometriosis: gambaran keseluruhan Ulasan Cochrane. Pangkalan Data Cochrane dari Ulasan Sistematik 2014, Isu 3. Art. No .: CD009590. DOI: 10.1002 / 14651858.CD009590.pub2.
  2. Flower A, Liu JP, Lewith G, Little P, Li Q. Ubat herba Cina untuk endometriosis. Pangkalan Data Cochrane dari Ulasan Sistematik 2012, Isu 5. Art. No .: CD006568. DOI: 10.1002 / 14651858.CD006568.pub3.
  3. Zhu X, Hamilton KD, McNicol ED. Akupunktur untuk kesakitan pada endometriosis. Pangkalan Data Cochrane dari Ulasan Sistematik 2011, Isu 9. Art. No .: CD007864. DOI: 10.1002 / 14651858.CD007864.pub2.