Pengambilan pemanis buatan ibu dalam soda diet semasa mengandung boleh mempengaruhi kegemukan pada masa kanak-kanak.

Adalah biasa bagi ibu mengandung untuk risau tentang apa yang selamat untuk dimakan dan diminum semasa hamil. Pemanis bukan kalori buatan sering digunakan untuk menggantikan gula dalam makanan dan minuman. Penggunaan minuman manis buatan adalah lazim di seluruh dunia, terutama pada kehamilan kerana wanita menggunakan soda diet untuk mengelakkan kalori tambahan. Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) telah meluluskan enam pemanis buatan untuk digunakan dalam makanan dan minuman: acesulfame potassium, aspartame, saccharin, sucralose, neotame, dan kelebihan. Kesan keseluruhan pemanis ini pada wanita hamil dan anak yang belum lahir tidak diketahui.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Pengambilan soda diet yang sederhana pada kehamilan mungkin boleh diterima, walaupun pengambilan gula tambahan sangat berkaitan dengan kegemukan. Obesiti didefinisikan sebagai indeks jisim badan (BMI) yang terlalu tinggi dan tidak sihat. Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), obesiti mempengaruhi satu daripada enam kanak-kanak dan remaja di Amerika Syarikat.

Obesiti kanak-kanak meningkatkan risiko masalah kesihatan pada masa dewasa, seperti diabetes, penyakit jantung, strok, dan beberapa barah. Penggunaan soda diet juga dikaitkan dengan peningkatan risiko diabetes jenis 2, hakisan gigi, sakit kepala, osteoporosis, dan depresi.

Soda diet mempunyai kesan negatif kepada ibu

Minum soda diet boleh menyebabkan ibu hamil mengalami kenaikan berat badan dan diabetes kehamilan semasa kehamilan. Penambahan berat badan kehamilan yang berlebihan meningkatkan peluang melahirkan anak melalui pembedahan caesar di hospital. Diabetes kehamilan adalah komplikasi kehamilan metabolik yang paling biasa yang memberi kesan kepada 16% kehamilan di peringkat global.

Satu kajian yang diterbitkan dalam International Journal of Epidemiology mengaitkan pemanis buatan dalam soda diet kepada diabetes kehamilan hingga tahap tertentu. Seorang penulis kajian, Dr Cuilin Zhang, menyatakan, “Pemanis buatan dengan intensiti tinggi dapat memperburuk intoleransi glukosa, dibandingkan dengan gula biasa. Ini meningkatkan penyerapan glukosa usus, dan mendorong pengambilan dan kenaikan berat badan yang berlebihan dengan mengubah rasa manis dan ganjaran kalori. ”

Kajian ini melakukan tindak lanjut dari anak-anak itu sehingga mereka berusia tujuh tahun dan menunjukkan bahawa mereka dua kali lebih mungkin mengalami kegemukan berbanding dengan anak-anak yang ibunya menderita diabetes kehamilan tetapi tidak minum soda diet semasa kehamilan.

Selain itu, banyak minuman ringan mengandungi kafein yang tinggi. American College of Obstetricians and Gynecologists mengesyorkan wanita hamil untuk mengehadkan pengambilan kafein kepada kurang daripada 200 miligram sehari.

Mengambil minuman ringan semasa mengandung boleh menyebabkan kegemukan pada kanak-kanak

Pengambilan minuman ringan semasa mengandung meningkatkan risiko kelahiran pramatang, begitu juga dengan anak yang dilahirkan dengan berat lahir tinggi. Sebenarnya, wanita yang mengambil diet soda berkemungkinan 60% lebih banyak mengandung bayi dengan berat lahir tinggi berbanding wanita yang tidak mempunyai pengambilan minuman ringan semasa hamil.

Satu kajian di JAMA Pediatrics membuktikan bahawa pengambilan minuman manis semasa kehamilan mempengaruhi kenaikan berat badan bayi dan obesiti awal kanak-kanak. Analisis tersebut melibatkan 2.413 ibu hamil dan mendapati bahawa 30% telah menggunakan minuman manis buatan semasa mengandung dan 5% melaporkan penggunaan minuman ini setiap hari.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Para penyelidik memerhatikan bahawa wanita hamil yang meminum minuman manis dibandingkan dengan air mempunyai risiko dua kali ganda untuk mengandung bayi yang mempunyai berat badan berlebihan pada usia satu tahun. Kesimpulan ini tidak dapat dijelaskan oleh BMI ibu, diet, jumlah pengambilan tenaga, tahap aktiviti fizikal, atau faktor risiko kegemukan lain.

Dr Meghan Azad, penulis utama makalah penyelidikan, menyatakan, “Kami memberikan bukti manusia bahawa penggunaan pemanis buatan semasa kehamilan dapat meningkatkan risiko kegemukan pada awal kanak-kanak. “Ini sangat penting” memandangkan wabak kegemukan semasa kanak-kanak dan penggunaan pemanis tiruan yang meluas. ”

Minum minuman manis buatan semasa mengandung boleh mengakibatkan keadaan yang berkaitan dengan kegemukan

Sebagai tambahan kepada kegemukan, penggunaan soda dikaitkan dengan merokok dan kualiti makanan yang buruk, yang selanjutnya meningkatkan kemungkinan kegemukan.

Bukti lain menunjukkan bahawa penggunaan pemanis buatan pada kehamilan meningkatkan kemungkinan menghidap keadaan yang berkaitan dengan obesiti, termasuk diabetes jenis 2 dan sindrom metabolik. Atas sebab ini, mungkin terdapat gangguan pada bagaimana tubuh memproses glukosa atau cara bakteria usus membantu metabolisme.

Hubungan negatif antara diet soda dan kehamilan memerlukan penerokaan lebih lanjut. Paling selamat untuk membatasi penggunaan minuman manis semasa mengandung untuk mengelakkan risiko kepada ibu atau bayi. Sangat penting untuk minum banyak air dan tetap terhidrasi semasa mengandung, selain makan makanan seimbang dan rendah lemak yang tinggi protein.

Teg kata kunci lain: pemanis tiruan, obesiti kanak-kanak, indeks jisim badan, diabetes jenis 2, diabetes kehamilan, sindrom metabolik, berat badan berlebihan

Rujukan:

Zhu, Y., et al. (2017). Pengambilan minuman manis buatan oleh ibu semasa mengandung, dan pertumbuhan keturunan hingga usia 7 tahun: kajian kohort prospektif. Jurnal Epidemiologi Antarabangsa , 46 (5), hlm. 1499-1508. Diperolehi dari: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5837735/

Azad, MB, et al. (2016). Perkaitan antara penggunaan minuman manis buatan semasa kehamilan dan indeks jisim badan bayi. JAMA Pediatrics, 170 (7), hlm.662-670. Diperolehi dari: https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2521471

Berat badan berlebihan & obesiti: Kanak-kanak (2018). Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diperolehi dari: https://www.cdc.gov/obesity/childhood/

Sekiranya wanita hamil berhenti minum soda diet? (2017). Berita Global. Diperolehi dari: https://globalnews.ca/news/3523742/should-pregnant-women-stop-drinking-diet-soda/

Mungkinkah diet soda semasa mengandung bermaksud anak yang berlebihan berat badan kemudian? (2017). Klinik Cleveland. Diperolehi dari: https://newsroom.clevelandclinic.org/2017/08/02/study-diet-soda-during-pregnancy-could-mean-an-overweight-child-later-2/