Hormon estrogen

Ramai wanita melaporkan bahawa perubahan tahap hormon estrogen memberi kesan kepada berat badan mereka, terutamanya pada sekitar usia menopaus. Mereka mungkin menyedari bahawa mereka senang menaikkan berat badan, atau lebih sukar untuk menurunkan berat badan.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Sesetengah bentuk hormon estrogen dikaitkan dengan bagaimana badan mengawal berat badan. Oleh itu, apa-apa perubahan di peringkat mereka boleh menyebabkan perubahan dalam berat badan.

Jadi, apakah hubungan antara tahap hormon estrogen wanita dengan berat badannya?

Baca seterusnya untuk maklumat lanjut tentang fenomena ini dan apa yang perlu dilakukan mengenai berat badan yang berkaitan dengan hormon estrogen.

Menopaus, estrogen, dan berat badan

Wanita berusia mencari penyelesaian hormon estrogen dan berat badan
Menopaus menyebabkan penurunan tahap hormon estrogen.

Tahap hormon estrogen boleh menjadi rendah pada kaum wanita didapati kerana banyak sebab.

Sebab yang paling biasa untuk estrogen rendah ialah menopaus. Ini adalah apabila hormon pembiakan wanita menurun, dan haid berhenti. Ramai wanita menyedari bahawa mereka mendapat berat badan pada masa ini dalam kehidupan mereka.

Salah satu sebab mengapa kaum wanita mungkin mudah mendapat berat badan sekitar usia menopause ialah tahap hormon yang berubah.

Satu bentuk estrogen yang dipanggil estradiol berkurangan pada waktu menopaus. Hormon ini membantu mengawal metabolisme dan berat badan. Tahap estradiol yang rendah boleh menyebabkan kenaikan berat badan dengan mudah.

Sepanjang usia mereka, kaum wanita mungkin mendapati kenaikan berat badan adalah di sekitar pinggul dan paha mereka. Walau bagaimanapun, selepas menopaus, kaum wanita lebih cenderung untuk mendapat berat badan di sekeliling bahagian tengah dan perut mereka.

 • Anti penuaan
 • Meningkatkan kualiti tidur
 • Memperbaiki ketegangan kulit
 • Meningkatkan tenaga
 • Membina semula dan memulihkan sel-sel lama
Beli sekarang

Jenis lemak ini cenderung untuk membina di dalam perut dan di sekitar organ, di mana ia dikenali sebagai lemak visceral.

Lemak visceral boleh menjadi sangat berbahaya. Ia telah dikaitkan dengan beberapa keadaan masalah perubatan yang lain.

Serta menukar tahap estrogen, wanita yang lebih berusia mungkin cenderung kurang aktif dan mempunyai jisim otot yang kurang, yang bermaksud bahawa mereka membakar kalori yang lebih sedikit pada siang hari.

Faktor-faktor ini semua dapat meningkatkan risiko wanita untuk penambahan berat badan semasa peralihan kepada menopause.

Faktor-faktor yang berkaitan dengan usia ini boleh memainkan peranan yang lebih penting dalam peningkatan berat badan daripada perubahan kepada tahap estrogen.

Selaras dengan ini, satu kajian semula kajian dari 2012 menyimpulkan bahawa kenaikan berat badan tidak kelihatan terjejas oleh perubahan hormon yang berkaitan dengan menopaus.

Sebab-sebab lain untuk ketidakseimbangan estrogen

Menopause bukanlah satu-satunya sebab mengapa kaum hawa mungkin mempunyai tahap estrogen yang rendah. Penyebab lain ketidakseimbangan estrogen adalah termasuk:

Sindrom ovarium polikistik (PCOS)

WOman dengan PCOS memegang perut kesakitan.
PCOS menyebabkan sista di ovari dan boleh menjejaskan tahap keseimbangan hormon.

PCOS adalah satu keadaan di mana seorang wanita mempunyai banyak sista kecil pada ovari, serta beberapa ketidakseimbangan hormon. Mereka mungkin mempunyai tahap testosteron tinggi dan ketidakseimbangan antara tahap estrogen dan progesteron.

Wanita dengan keadaan ini cenderung mempunyai masalah dengan peningkatan berat badan, ketahanan insulin, dan penyakit jantung.

Laktasi

Tahap estrogen kekal rendah selepas seorang wanita telah melahirkan anak dan semasa dia menyusukan bayinya. Perubahan hormon ini membantu menggalakkan pengeluaran susu dan mencegah ovulasi dan sebarang masalah lain.

Penghapusan ovari

Seorang wanita yang telah menjalani pembedahan ovari kedua-duanya akan melalui menopaus secara tiba-tiba. Dia tidak akan lagi melepaskan telur atau menghasilkan estrogen dan progesteron.

Anorexia

Anorexia adalah gangguan makan yang serius di mana seseorang tidak mengambil kalori yang mencukupi. Defisit ini meletakkan tubuh mereka dalam keadaan kelaparan dan akan mengurangkan jumlah estrogen yang dihasilkan oleh tubuh mereka.

Senaman yang berat

Latihan bersungguh-sungguh atau melampau telah ditunjukkan untuk mengurangkan pengeluaran estrogen disebabkan paras lemak pada badan yang rendah.

Apakah estrogen?

Estrogen adalah salah satu daripada dua hormon seks wanita utama dan terlibat dalam permulaan akil baligh dan kitaran haid. Ia mempunyai banyak fungsi penting lain, termasuk:

 • membantu mengawal paras kolesterol darah
 • mempromosikan kesihatan tulang
 • melindungi otak dan mood

Ovari, yang merupakan dua kelenjar kecil di pelvis yang rendah, adalah terutamanya bertanggungjawab untuk pengeluaran estrogen. Kelenjar adrenal dan tisu lemak juga membuat estrogen dalam jumlah yang kecil.

Terdapat tiga jenis utama hormon estrogen:

 1. Estrone, atau E1, yang dihasilkan oleh badan selepas menopaus.
 2. Estradiol atau E2, yang mana menghasilkan wanita mengandung.
 3. Estriol atau E3, yang dihasilkan oleh badan semasa mengandung.

Gejala estrogen rendah

Wanita dengan insomnia
Tahap hormon estrogen yang rendah boleh menyebabkan insomnia dan berpeluh pada waktu malam.

Gejala estrogen rendah termasuk:

 • tempoh haid yang tidak teratur atau terlepas
 • berpeluh waktu malam
 • insomnia
 • kekeringan faraj
 • libido rendah
 • kesakitan atau kesengsaraan
 • sakit kepala
 • kulit kering

kaum wanita yang mengalami mana-mana gejala ini harus berbincang dengan doktor di hospital tentang masalah mereka ini. Seorang doktor boleh menjalankan ujian darah dengan mudah untuk mengukur tahap estrogen dan menentukan sama ada ketidakseimbangan estrogen adalah yang perlu disalahkan.

Wanita perlu merekodkan tempoh haid mereka, termasuk ketika ianya bermula dan berakhir, dan apa-apa gejala atau masalah lain yang mereka alami. Mempunyai maklumat lengkap ini dengan mudah boleh membantu doktor mendiagnosis ketidakseimbangan hormon yang mungkin berpotensi menjadi masalah utama.

Bagaimana menguruskan berat badan

Mengekalkan berat badan yang sihat, walaupun berkaitan dengan ketidakseimbangan estrogen, bermula dengan makan dengan teratur dan kekal aktif.

Diet yang sihat untuk menguruskan berat bermaksud:

 • mengelakkan makanan yang diproses
 • makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari
 • kurangkan badan terhidrat dengan minum banyak air
 • mengelakkan minuman soda dan alkohol
 • termasuk bijirin dan protein tanpa lemak bersama-sama dengan lemak berasaskan tumbuhan yang sihat

Menjadi kekal aktif juga sangat penting untuk menguruskan berat badan yang berkaitan dengan estrogen. Selain senaman kardio yang biasa, seperti jogging, berenang, atau berjalan kaki, kaum wanita perlu menambah latihan kekuatan untuk membantu membina otot dan mempromosikan tulang yang sihat.

Kesimpulan

Penambahan berat adalah aduan yang biasa di kalangan wanita yang mencapai zaman menopaus. Membuat diet yang sihat dan perubahan gaya hidup adalah cara terbaik untuk menguruskan berat badan.

kaum wanita harus berbincang dengan doktor mereka tentang sebarang kebimbangan yang mungkin berkaitan dengan berat badan atau ketidakseimbangan hormon estrogen.