Minyak Jarak

Selama bertahun-tahun, manusia telah mencuba pelbagai kaedah untuk membantu menambah tenaga secara semula jadi, dari makan makanan pedas hingga memantul pada bola latihan. Sebilangan orang mungkin terpedaya untuk mencuba minyak jarak sebagai alat untuk membantu menambah tenaga.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Mereka yang mempertimbangkan untuk menggunakan minyak jarak untuk membantu menambah tenaga harus berusaha mengetahui keberkesanannya, terutama masalah keselamatan yang berkaitan dengan penggunaannya untuk tujuan ini terhadap kesihatan, sebelum mereka mencubanya. Ini adalah kerana terdapat bahaya yang ketara.

Terus membaca untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai risiko dan bahaya menggunakan minyak jarak untuk menambah tenaga adalah idea yang baik, dan beberapa cara lain yang dapat membantu mereka yang ingin melakukannya.

Minyak jarak adalah ekstrak dari Ricinus communis . R. communis berasal dari Asia selatan.

Selama berabad-abad, manusia telah menggunakan minyak jarak untuk pelbagai penyakit, walaupun kebanyakan aplikasi hanya mendapat sokongan bukti anekdot. Beberapa kajian saintifik telah menangani keberkesanan minyak jarak dalam merawat keadaan kesihatan.

Minyak jarak adalah bahan biasa dalam sabun, pelapis, pelincir, dan produk komersial lain. Ia mengandungi beberapa protein alergenik, termasuk ricin, yang menunjukkan penyelidikan adalah toksin tumbuhan yang kuat dan berbahaya.

Namun, setelah penyingkiran bahan-bahan yang berpotensi berbahaya ini, seseorang dapat menggunakan minyak jarak untuk tujuan farmasi. Contohnya, minyak jarak boleh membantu sembelit.

Menurut Pusat Perubatan Barat Daya Universiti Texas , penggunaannya mungkin menyebabkan kontraksi dan kerengsaan rahim. Walaupun ini mungkin merupakan kontraksi terhadap tenaga, kemungkinan besar ini adalah hasil daripada gangguan pencernaan daripada bersalin sebenar.

Sebenarnya, mereka terus mengatakan bahawa wanita yang mengambil minyak jarak lebih mudah untuk bersalin daripada mereka yang tidak.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Walau bagaimanapun, satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa ada hubungan antara pengambilan minyak jarak dan menguatkan tenaga kerja. Kajian itu menyimpulkan bahawa penggunaannya boleh menyebabkan mudah untuk bersalin dalam 24 jam jika seorang wanita hamil 40 minggu.

Para penyelidik melakukan kajian menggunakan wanita pada minggu ke-40 dan ke-41 kehamilan mereka, dalam jangka masa 5 tahun.

Untuk kajian lebih kecil, kali ini dari tahun 2000, mendapati bahawa 57.7% daripada wanita yang mengambilnya yang bekerja buruh dalam tempoh 24 jam. Hanya 4.2% wanita yang tidak mengambil minyak herba ini bekerja dalam masa 24 jam. Bukti dari kajian ini menunjukkan bahawa minyak mujarab ini boleh membantu pekerja buruh.

Walau bagaimanapun, satu kajian pada tahun 2009 tidak menemui kaitan antara pengambilan minyak ini dan penambahan tenaga dalaman. Kajian ini melibatkan lebih daripada 600 peserta pada minggu ke-40 atau lebih dari kehamilan mereka. Kajian ini menyimpulkan bahawa minyak jarak tidak mempengaruhi masa kelahiran. Ia juga tidak mendatangkan kesan berbahaya.

Kajian pada tahun 2018 mendapati bahawa aruhan minyak jarak lebih berkesan pada wanita yang pernah melahirkan bayi sebelumnya. Para penyelidik melaporkan tiada kesan buruk daripada sampel 81 wanita hamil.

Satu lagi kajian tahun 2018 meninjau wanita yang telah menggunakan minyak jarak (ketika hamil 40-41 minggu) di bawah jagaan doktor mereka, dan mereka mendapati ia berkesan dalam membantu melahirkan dalam masa 24 jam bagi kebanyakan wanita.

Walaupun hasil kajian bercampur-campur dari segi kemampuan minyak ini untuk menambah dan menguatkan tenaga, tidak ada kajian yang meneliti masalah keselamatan untuk ibu atau janin.

Dalam kajian sebelumnya, penyelidik belum menemui risiko yang diketahui terhadap janin.

Walau bagaimanapun, si ibu mungkin mengalami kesan sampingan daripada memakan minyak jarak. Beberapa kesan sampingan yang berpotensi termasuk:

Wanita yang mempunyai perut sensitif atau keadaan gastrousus lain harus mengelakkan mengambil minyak jarak. Juga, mereka yang pernah menjalani pembedahan caesar pada masa lalu tidak boleh mencuba pengambilan minyak ini semasa hamil. Ketahui mengapa di bawah.

Dalam kebanyakan kes, tubuh akan menyebabkan proses bersalin ketika siap melahirkan. Sebilangan wanita mungkin akan bersalin lebih awal, sementara yang lain mungkin akan bersalin lebih awal dari jangka waktu yang dijangkakan.

Yang penting, wanita yang telah menjalani pembedahan caesar tidak boleh berusaha untuk memaksa proses melahirkan. Ini kerana boleh menyebabkan pecahnya rahim.

The American College of Obstetricians and Gynecologists dan Society for Maternal Fetal Medicine menerangkan perjalanan ke jangka penuh dengan cara berikut:

 • 37–38 minggu dan 6 hari sebagai “jangka awal”
 • 39-40 minggu dan 6 hari sebagai “jangka masa penuh”
 • 41 minggu hingga 41 minggu dan 6 hari sebagai “jangka masa lewat”
 • 42 minggu dan kemudian sebagai “jangka masa panjang”

Sekiranya seorang wanita berusia penuh atau seterusnya dan belum melahirkan, seorang profesional penjagaan kesihatan kemungkinan akan mempertimbangkan untuk membantu kelahiran atau mungkin menjadualkan kelahiran caesar.

Beberapa sebab lain yang mungkin dipilih oleh doktor untuk membantu melahirkan adalah:

 • gangguan plasenta
 • jangkitan rahim
 • kekurangan cecair ketuban di sekitar janin
 • pengecutan tanpa putus air
 • janin telah berhenti tumbuh pada kadar yang diharapkan
 • kehadiran tekanan darah tinggi, diabetes, atau keadaan lain yang boleh membahayakan ibu atau janin

Tidak ada cara yang terbukti untuk membantu pekerja di rumah. Seorang doktor atau penyedia penjagaan kesihatan boleh menyebabkan pekerja di hospital atau keadaan klinikal yang lain.

Yang mengatakan, ada beberapa kaedah lain untuk membantu tenaga kerja yang mungkin berkesan. Ini termasuk:

 • rangsangan puting
 • hubungan seksual
 • makan makanan pedas
 • akupunktur
 • berjalan dan bersenam

Penting untuk diperhatikan bahawa tidak ada kaedah ini yang terbukti secara saintifik.

Sesiapa yang prihatin untuk bersalin harus berbincang dengan doktor atau penyedia penjagaan kesihatan sebelum mencuba sendiri kaedah.

Seseorang harus menghindari penggunaan minyak jarak untuk berusaha membantu menambah tenaga, kerana tidak ada bukti saintifik untuk membuktikan keberkesanannya untuk tujuan ini. Lebih selamat bekerja dengan doktor sekiranya tiba masanya untuk membantu bersalin. Menambah tenaga sebelum 40 minggu menimbulkan risiko kepada janin.Tidak ada kajian yang menemukan risiko langsung atau bahaya bagi janin dalam menggunakan minyak jarak, tetapi pada si ibu, ia boleh menyebabkan cirit-birit, kontraksi palsu, dehidrasi, dan kesan sampingan lain yang berkaitan dengan perut.

Seseorang yang ingin membantu menambah tenaga harus bercakap dengan doktor mengenai masalah mereka.

Tidak ada kaedah dirumah yang terbukti untuk membantu untuk bersalin, tetapi doktor atau penyedia penjagaan kesihatan dapat membantu membantu pekerja dalam keadaan klinikal jika ada keperluan untuk itu.