Murung ketika hamil

Depresi atau murung adalah gangguan perasaan yang kompleks dan biasa. Kira-kira 12-15% wanita mengalami kemurungan pada suatu ketika semasa kehamilan mereka. Risiko kemurungan lebih tinggi pada trimester kehamilan kedua dan ketiga. Walau bagaimanapun, kemurungan sering diabaikan semasa kehamilan kerana gejala kemurungan serupa dengan gejala kehamilan.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Faktor risiko kemurungan pada kehamilan termasuk peristiwa kehidupan yang tertekan, kurangnya penjagaan pranatal, penggunaan tembakau, alkohol, atau bahan berbahaya lain, sejarah episod kemurungan sebelumnya, atau riwayat keluarga gangguan psikiatri. Faktor lain termasuk usia, kehamilan yang tidak dirancang, dan persekitaran yang tidak menyokong. Sekitar 26% remaja hamil didapati mengalami kemurungan utama .

Wanita hamil yang mengalami gejala kemurungan berisiko tinggi mengalami keguguran, kelahiran pramatang, gangguan pernafasan, atau mempunyai bayi dengan berat lahir rendah atau keterlambatan pertumbuhan. Kemurungan ibu hamil bahkan boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan mental keturunan dan menyumbang kepada kesukaran emosi dan masalah tingkah laku kanak-kanak.

 

tanda murung ketika hamil

Kemurungan yang tidak dirawat semasa mengandung boleh menyebabkan kemurungan postpartum dan akibat berbahaya lain pada ibu dan anak. Ini tidak sama dengan perubahan mood jangka pendek yang disebabkan oleh bentuk kemurungan postpartum yang ringan (‘baby blues’), yang dialami oleh 80% ibu baru.

Adalah mustahak bahawa kemurungan semasa kehamilan segera didiagnosis untuk menjaga kesejahteraan ibu dan bayi. Tanda-tanda kemurungan semasa kehamilan termasuk perubahan dramatik dalam suasana hati, tidur, nafsu makan, libido, dan tahap konsentrasi, kekurangan minat pada kehamilan, dan bahkan pemikiran bunuh diri dalam kes-kes yang teruk.

Perubahan mood

Walaupun perubahan mood dan perubahan emosi sangat biasa berlaku semasa kehamilan, perbezaan yang ketara mungkin menunjukkan kemurungan. Perasaan sedih yang berterusan, putus asa, atau tidak berharga dan menangis tanpa sebab untuk jangka masa yang panjang semasa kehamilan mungkin merupakan tanda-tanda kemurungan. Tanda-tanda tambahan boleh merangkumi perasaan terasing secara emosional, marah, bersalah, atau mudah marah. Kekhawatiran yang luar biasa tentang melahirkan dan ibu bapa juga boleh menunjukkan gangguan mood.

Perubahan dalam tidur

Gejala depresi terdiri daripada mengalami masalah tidur atau terlalu banyak tidur. Sekiranya anda mengalami keletihan dan kekurangan tenaga yang berterusan, ini boleh mempengaruhi fungsi normal dan boleh menjadi perhatian. Adalah mustahak bahawa tidur yang terganggu dan tenaga yang lemah pada wanita hamil diselesaikan secepat mungkin untuk melindungi kekuatan dan keadaan fizikal mereka.

Perubahan selera makan

Perubahan tabiat makan – sama ada makan terlalu banyak atau tidak terlalu berminat dengan makanan – boleh menjadi gejala kemurungan pada kehamilan. Selera makan yang berkurangan tidak sihat untuk ibu dan bayi yang sedang membesar. Sekiranya anda kehilangan minat terhadap makanan, adalah penting untuk anda berjumpa dengan profesional kesihatan untuk mengelakkan komplikasi semasa kehamilan anda.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Libido menurun

Dorongan seks yang berkurang adalah perkara biasa pada semua kehamilan. Walau bagaimanapun, libido yang diturunkan secara berterusan boleh menjadi tanda kemurungan pada kehamilan. Bahkan boleh memburukkan lagi kemurungan dalam beberapa kes kerana boleh mempengaruhi hubungan dengan pasangan anda dan kualiti hidup anda.

Penumpuan terjejas

Tahap kepekatan yang lemah dan kekurangan tumpuan yang sangat tinggi berpotensi menjadi gejala kemurungan. Terdapat perkaitan antara kemurungan dan kesukaran untuk menumpukan perhatian – penting untuk memerhatikan situasi di mana anda merasa mudah terganggu, keliru, atau mengalami halusinasi atau kehilangan ingatan.

Kekurangan minat kehamilan

Kehilangan minat pada diri sendiri atau kehamilan boleh menjadi tanda kemurungan, selain menarik diri dari keluarga, rakan, pekerjaan, atau hobi. Kurangnya kegembiraan atau kegembiraan mengenai kehamilan anda dan penarikan sosial adalah gejala utama kemurungan pranatal.

Fikiran bunuh diri

Pemikiran berulang mengenai kematian dan bunuh diri adalah gejala kemurungan utama. Rasa rendah diri, serangan panik, perasaan menyesal, dan pengurangan kemampuan untuk mengalami kesenangan (anhedonia) boleh menyumbang kepada pemikiran dan kemurungan bunuh diri. Mohon pertolongan sekiranya anda mempunyai perasaan bunuh diri.

Depresi semasa mengandung adalah keadaan perubatan yang dapat dirawat dan diuruskan; sebab itulah sangat penting untuk memerhatikan tanda-tanda kemurungan semasa kehamilan.

Pilihan rawatan

Sekiranya seorang wanita hamil menderita beberapa gejala ini selama lebih dari dua minggu, itu mungkin disebabkan oleh kemurungan. Penting agar wanita hamil tidak merasa malu atau bersalah kerana mengalami emosi negatif yang tidak dijangka semasa mengandung. Sila dapatkan nasihat perubatan dari hospital dan penjagaan kesihatan jika anda mengalami gejala kemurungan semasa kehamilan.

Depresi pada kehamilan dapat diatasi melalui kaedah non-farmakologi, seperti peningkatan dalam pemakanan dan diet, istirahat yang cukup, penghapusan merokok, kafein, dan alkohol, dan pendidikan lanjutan mengenai depresi pranatal dan postpartum. Kumpulan sokongan boleh berguna untuk berkongsi pengalaman dan perjuangan dengan wanita lain dalam situasi yang serupa. Ubat antidepresan juga dapat digunakan dengan selamat dalam rawatan gejala depresi yang teruk pada wanita hamil.

Rujukan:

Wichman, CL dan Stern, TA (2015). Mendiagnosis dan merawat kemurungan semasa kehamilan. Pendamping Penjagaan Utama untuk Gangguan CNS, 17 (2).

Depresi pada wanita hamil dan ibu: bagaimana kanak-kanak terjejas (2004). Pediatrik & Kesihatan Kanak-kanak, 9 (8), hlm.584-586.

Kemurungan semasa kehamilan (2019). Persatuan Kehamilan Amerika. Diperolehi dari: https://americanpregnancy.org/pregnancy-health/depression-during-pregnancy/

Kirby, N., Kilsby, A. dan Walker, R. (2019). Menilai mood rendah semasa kehamilan. BMJ, 366.

Artikel sebelum iniRoseola: Apa yang anda perlu tahu
Artikel seterusnyaPuasa atau menahan lapar sementara
sihat
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.