Bagaimana untuk mengatasi

Wanita hamil memakai pembalut sokongan di sekitar benjolan.
Tali pinggang sokongan kehamilan boleh membantu memperbaiki postur.

Rasa nafas pendek boleh menjadi tidak selesa dan menghadkan aktiviti fizikal seseorang.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Nasib baik, terdapat beberapa langkah wanita hamil yang boleh diambil untuk membuat pernafasan lebih selesa, termasuk:

  • Mengamalkan postur yang baik akan membolehkan rahim bergerak dari diafragma sebanyak mungkin. Sokongan tali pinggang sokongan boleh membuat latihan postur yang lebih baik lebih mudah. Sabuk ini boleh didapati di kedai khusus dan dalam talian.
  • Tidur dengan bantal yang menyokong bahagian belakang atas, yang membolehkan graviti tarik rahim ke bawah dan memberikan paru-paru lebih banyak ruang. Menggilap sedikit ke kiri dalam kedudukan ini juga boleh membantu menjaga rahim daripada aorta, arteri utama yang menggerakkan oksigen darah melalui badan.
  • Mempraktikkan teknik pernafasan yang biasa digunakan dalam tenaga kerja, seperti pernafasan Lamaze. Mengamalkan teknik ini semasa kehamilan boleh membantu seorang wanita menggunakannya semasa buruh juga.
  • Mendengarkan badan dan melambatkan apabila diperlukan. Adalah penting untuk mengambil rehat dan rehat jika bernafas menjadi terlalu sukar. Di peringkat kehamilan, seorang wanita mungkin tidak dapat melakukan tahap aktiviti fizikal yang sama seperti sebelumnya.

Jika seorang wanita mempunyai satu lagi keadaan perubatan yang menyebabkan sesak nafas, adalah penting untuk mengikuti cadangan doktor mengenai rawatan.

Bila perlu berjumpa doktor

Walaupun ramai wanita mengalami sesak nafas semasa hamil, beberapa gejala memerlukan rawatan.

Wanita hamil perlu mendapatkan rawatan perubatan segera untuk gejala berikut:

  • bibir, jari atau jari kaki biru
  • pendarahan jantung atau kadar denyutan jantung yang sangat tinggi
  • sakit ketika bernafas
  • sesak nafas yang nampaknya menjadi semakin teruk
  • berdeham

Sekiranya sesak nafas sangat menyusahkan atau jika seseorang mengalaminya buat kali pertama, mereka harus berbincang dengan doktor.

Doktor mungkin mahu melakukan ujian pengimejan, seperti ultrasound pada kaki, untuk mengelakkan bekuan darah sebagai penyebab yang berpotensi.