KONGSI

Salpingectomy

Salpingectomy adalah pembedahan pembedahan satu atau kedua tiub fallopian. Tiub ini memberikan laluan untuk telur untuk bergerak dari ovari ke rahim, di mana ia boleh disenyawakan.

Seorang doktor boleh mengesyorkan salpingectomy untuk pelbagai sebab, termasuk kehamilan ektopik. Mereka juga mungkin mencadangkan prosedur sebagai alat kontrasepsi atau untuk mengurangkan risiko kanser ovari.

Teruskan membaca untuk mengetahui tentang tujuan salpingectomy dan prosedur yang diperlukan, serta risiko dan pemulihan.

Seorang doktor boleh mengesyorkan salpingectomy sebagai satu bentuk kontrasepsi.
Doktor boleh mengesyorkan mengeluarkan satu atau kedua tiub fallopi untuk sebab-sebab berikut:Kontraseptif

Mengeluarkan kedua-dua tiub fallopian menghalang kehamilan dengan mengambil cara telur mencapai rahim.

Kehamilan ektopik

Kehamilan ektopik berlaku apabila implan telur disenyawakan di tempat lain selain di dalam rahim.

Jika ia implan dalam tiub fallopian, seorang pakar bedah mungkin perlu mengeluarkan tiub untuk mengelakkannya daripada pecah dan menyebabkan pendarahan yang mengancam nyawa.

Pencegahan kanser ovari

Teori semasa tentang bagaimana kanser ovari berkembang adalah ia bermula di dalam tiub fallopian. Dari sana, ramai doktor percaya bahawa sel-sel kanser bergerak ke ovari.

Jika seseorang mempunyai risiko kanser ovari yang tinggi, doktor mereka boleh mengesyorkan salpingectomy untuk mengurangkannya.

Satu laporan perubatan mendapati bahawa wanita yang berisiko tinggi mengembangkan kanser, seperti yang mempunyai mutasi gen BRCA , adalah 40% kurang mungkin untuk membangunkan kanser ovari, berbanding dengan wanita yang mempunyai risiko tetap, berikutan penyingkiran kedua-dua tiub fallopian.

Rawatan untuk kanser

Seorang doktor boleh mengesyorkan mengeluarkan organ ginekologi tertentu, termasuk satu atau kedua tiub fallopian, cara merawat beberapa jenis kanser.

Mereka juga mungkin mencadangkan salpingectomy sebagai rawatan untuk keadaan ginekologi lain, seperti endometriosis atau jangkitan yang teruk.

Pakar bedah boleh melakukan salpingectomy satu daripada dua cara. Mereka boleh membuat percikan terbuka di dalam perut, dalam prosedur yang disebut laparotomy. Atau, mereka mungkin menggunakan laparoskopi, yang merupakan pendekatan invasif yang minima yang melibatkan memasukkan instrumen ke dalam cengkerang kecil di bahagian bawah abdominal.

Pakar bedah juga boleh melakukan salpingectomy bersama prosedur lain. Sebagai contoh, mereka boleh melakukannya semasa bahagian caesar pada wanita yang telah memilih salpingectomy sebagai kaedah kontrasepsi.

Prosedur ini boleh berubah-ubah dan melibatkan pembuangan organ-organ tambahan. Contoh-contoh pendekatan ini termasuk:

Salpingectomy separa

Ini melibatkan membuang satu tiub fallopian. Ia mungkin pendekatan yang betul untuk kehamilan ektopik, tiub fallopian yang dijangkiti, atau kanser dalam satu tiub.

Salpingectomy bilateral

Ini melibatkan membuang kedua-dua tiub. Pakar bedah menggunakan pendekatan ini apabila matlamat prosedur adalah kontrasepsi, mengurangkan risiko kanser ovari, atau mengubati keadaan ginekologi tertentu.

Salpingo-oophorectomy

Pendekatan ini melibatkan membuang satu atau kedua-dua ovari dan tiub fallopian. Ia boleh membantu merawat kanser ovari, endometriosis, atau ovari kilasan, yang berpusing dari ovari. Pakar bedah juga boleh memilih pendekatan ini untuk kehamilan ektopik.

TAH-BSO

Jumlah histerektomi perut dengan salpingo-oophorectomy bilateral (TAH-BSO) adalah pembedahan untuk menghilangkan tiub fallopian, ovari, rahim, dan serviks.

Seorang doktor boleh mencadangkan ini untuk orang yang mempunyai tempoh yang sangat berat, pendarahan teruk, endometriosis, fibroid rahim, kanser, atau gabungan.

Adalah penting untuk membincangkan risiko dan faedah apa-apa pendekatan dengan doktor atau pakar bedah.

Doktor atau pakar bedah harus menerangkan prosedur umum dan pendekatan khusus. Mereka juga harus menerangkan:

 • risiko, faedah, dan alternatif kepada prosedur
 • jangkaan tempoh pembedahan
 • berapa lama orang boleh mengharapkan untuk tinggal di medical center
 • berapa lama keseluruhan pemulihan mungkin berlaku

Sekiranya pesakit itu memutuskan meneruskan prosedurnya, doktor mungkin akan memberi mereka arahan presurgikal, yang mungkin melibatkan:

 • tidak makan atau minum selepas tengah malam sebelum pembedahan
 • mengambil atau tidak mengambil ubat tertentu sebelum pembedahan
 • sementara menahan diri daripada mengambil penipisan darah, dengan arahan khas dari doktor yang menetapkannya
 • tidak menggunakan minyak wangi, losyen, atau serbuk sehari sebelum pembedahan
 • basuh dengan sabun atau kain lap untuk mengurangkan risiko jangkitan

Dalam keadaan lain, termasuk kehamilan ektopik, pakar bedah boleh melakukan salpingectomy sebagai prosedur kecemasan.

Biasanya, seseorang menerima anestetik umum dan sedang tidur dan tidak menyedari prosedur.

Pertama, ahli pasukan perubatan akan membawa pesakit itu ke bilik pembedahan dan menguruskan anestetik.

Pakar bedah biasanya akan cuba untuk melakukan prosedur menggunakan pendekatan yang sedikit invasif. Jika mereka tidak dapat mengakses tiub fallopian dengan cara ini, mereka mungkin beralih kepada pendekatan pembedahan yang terbuka.

Berikut adalah langkah-langkah yang biasa dalam salpingectomy yang menyerang secara minima:

 1. Pakar bedah membuat sayatan kecil di dalam butang perut dan sekurang-kurangnya dua bahagian perut lain.
 2. Mereka memasukkan instrumen, seperti kamera nipis pada tiub, dipanggil laparoskop, dan instrumen sedutan, ke dalam insisi ini.
 3. Pakar bedah mengisi tummy dengan karbon dioksida untuk membolehkan visualisasi lebih baik organ-organ panggul.
 4. Mereka menggunakan laparoskop untuk menggambarkan organ-organ panggul dan menilai kesihatan kedua-dua tiub fallopian, walaupun mereka hanya membuang satu.
 5. Pakar bedah menggunakan instrumen untuk mengeluarkan tiub fallopian atau tiub dan meminimumkan pendarahan.
 6. Mereka kemudian melepaskan karbon dioksida, periksa pendarahan, dan keluarkan sebarang darah atau cecair yang berlebihan.
 7. Pakar bedah menghilangkan instrumen dan menyegel sayatan dengan jahitan atau bahan ikatan.

Tempoh prosedur berbeza-beza, bergantung kepada anatomi seseorang dan pendekatan penggunaan pakar bedah.

Selepas pembedahan, anestesia dan profesional kejururawatan akan membawa pesakit ke tempat penjagaan post-anesthesia atau bilik pemulihan. Di sana, pasukan akan memantau tanda-tanda dan tahap kesakitan yang penting untuk memeriksa sebarang komplikasi segera dan memastikan pesakit selesa.

Bergantung kepada prosedur dan respons pesakit itu, mereka boleh meninggalkan hospital pada hari yang sama. Apabila pembedahan yang luas, seperti dengan TAH-BSO, pesakit itu mungkin perlu bermalam untuk pemantauan yang lebih rapi.

Pesakit itu akan menerima preskripsi untuk ubat pelepasan sakit dan arahan untuk menjaga kecederaan pembedahan dan apabila menyambung semula aktiviti, seperti mandi.

Sesiapa yang mengalami apa-apa yang berkaitan semasa pemulihan harus menghubungi pasukan penjagaan kesihatan mereka.

Pemulihan dari prosedur invasif yang minima biasanya lebih pendek daripada pemulihan daripada prosedur terbuka.

Seperti pembedahan, salpingectomy boleh menyebabkan komplikasi.Tahap risiko bergantung kepada pendekatan. Sebagai contoh, TAH-BSO adalah prosedur yang lebih besar, invasif dan memakan masa daripada salpingectomy separa.

Secara umumnya, risiko salpingectomy termasuk:

 • berdarah
 • jangkitan
 • kecederaan kepada organ berdekatan
 • reaksi buruk kepada anestesia

Di samping itu, sama ada doktor membuang satu atau kedua tiub fallopian, ia boleh menghalang aliran darah ke satu atau kedua-dua ovari.

Akibatnya, ovari mungkin tidak dapat menghantar hormon yang secukupnya, dan ini boleh membawa kepada menopaus awal.

Pakar bedah tidak boleh membalikkan salpingectomy. Setelah ahli bedah telah mengeluarkan tiub, mereka tidak boleh disambung semula.Ini menjadikan prosedur berbeza daripada ligation tiub, yang melibatkan memotong atau mengikat tiub fallopian.

Salpingectomy mempunyai beberapa kegunaan, dan pakar bedah boleh menggunakan pelbagai pendekatan.Adalah penting untuk membincangkan sebab-sebab, risiko dan pilihan dengan teliti dengan doktor atau pakar bedah sebelum prosedur.

Tempoh pemulihan bergantung kepada pendekatan pembedahan dan kesihatan umum seseorang.

KONGSI
Artikel sebelum iniHidung tersumbat dan 9 cara untuk melegakannya ketika tidur
Artikel seterusnyaAdakah saya mempunyai COVID-19? Alat percuma doktor boleh mengesan
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.