Pubis symphysis diastasis

Pubis symphysis diastasis

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Pubis Symphysis Diastasis (SPD) melibatkan ketidakselesaan di bahagian depan atau belakang sendi pelvis. Sakit girdle pelvis adalah nama lain untuk keadaan ini.

Kedua-dua tulang pelvis bertemu di sendi symphysis pubis, yang berada di bahagian depan pelvis. Ligamen padat menstabilkan sendi. Pada pesakit yang menghidap SPD, ligamen menjadi tegang atau santai, yang menyebabkan ketidakstabilan sendi pelvis, menyebabkan ketidakselesaan.

SPD boleh menyebabkan kesakitan yang ketara dan mempengaruhi kualiti hidup seseorang. Walau bagaimanapun, kedua-dua rawatan perubatan dan rawatan di rumah dapat menghilangkan gejala.

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai gejala, sebab, dan diagnosis SPD, serta beberapa pilihan rawatan yang mungkin.

Gejala SPD boleh menjadi ringan atau lebih teruk. Simptom yang paling biasa adalah sakit di kawasan pelvis. Rasa sakit, yang sering digambarkan pesakit sebagai tembakan atau sakit, dapat merebak ke kawasan lain di bahagian bawah badan, seperti bahagian atas paha, bahagian bawah punggung, dan perineum.

Beberapa pesakit dengan SPD mungkin mengalami gejala tambahan yang merangkumi:

 • bunyi klik di pelvis
 • sukar berjalan
 • kesukaran membuang air kecil atau inkontinensia, dalam beberapa kes
 • kesakitan yang semakin teruk dengan aktiviti menampung berat badan, seperti menaiki tangga

SPD mempunyai beberapa kemungkinan penyebab, yang paling biasa adalah kehamilan. Semasa kehamilan, pusat graviti badan berubah, yang boleh mempengaruhi postur dan menyebabkan kesakitan. Selain itu, tubuh melepaskan hormon relaksin untuk melembutkan ligamen, yang membolehkan pelvis terbuka dan menampung kelahiran. Kesan ini juga boleh menyebabkan SPD.

wanita mengandung

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Doktor di hospital tidak memahami dengan tepat mengapa sebilangan wanita mengembangkan SPD pada kehamilan, sementara yang lain tidak. Walau bagaimanapun, faktor-faktor tertentu boleh meningkatkan risiko, termasuk:

 • mempunyai berat badan berlebihan atau kegemukan sebelum kehamilan
 • mengalami kecederaan pada pelvis
 • mempunyai sejarah sakit belakang bawah
 • mengalami sakit pelvis pada kehamilan sebelumnya

Menurut penyelidikan yang dipaparkan dalam The Journal of the Canadian Chiropractic Association , 31.7% wanita hamil telah mengalami SPD.

Walaupun jauh lebih biasa pada kehamilan dan selepas melahirkan, SPD juga boleh berlaku akibat kecederaan arthritis atau pelvis.

Seorang doktor akan mendiagnosis SPD setelah meninjau simptom orang tersebut dan melakukan pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan sejarah perubatan.

Kadang kala mereka juga boleh menggunakan ultrasound untuk mengesan keadaan lain.

Umumnya tidak disarankan bagi wanita untuk melakukan sinar-X semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, ujian pencitraan, seperti sinar-X atau imbasan CT, dapat membantu doktor mengesahkan diagnosis SPD pada individu yang tidak hamil.

Kesakitan dan ketidakstabilan pelvis juga boleh mempengaruhi bahagian badan yang lain. Sebagai contoh, sakit pelvis dapat mengubah cara seseorang berjalan dan bergerak, yang seterusnya, boleh memberi tekanan pada bahagian tubuh yang berlainan, seperti pinggul atau punggung.

Penyelidikan menunjukkan bahawa rasa sakit pada pelvis pinggul adalah teruk pada sekitar 20% kes. Kesakitan yang teruk boleh mengganggu pergerakan dan aktiviti harian yang normal. Berjalan mungkin terasa sakit dan tidak stabil.

Masalah emosi juga boleh timbul akibat kesakitan yang berkaitan dengan SPD. Dalam satu kajian , kaum wanita dilaporkan merasa mudah marah, bersalah dan kecewa kerana SPD. Apabila kesakitan mempengaruhi pergerakan, ia juga boleh menyebabkan pengasingan sosial, dan ada risiko penyalahgunaan ubat sakit.

Kedua-dua rawatan perubatan dan rawatan di rumah dapat membantu merawat SPD. Keparahan kesakitan akan menentukan pilihan rawatan. Semasa mengandung, tidak semua rawatan sesuai. Contohnya, ubat mungkin tidak disarankan.

Rawatan merangkumi perkara berikut:

Terapi tisu lembut

Terapi tisu lembut biasanya merangkumi rawatan kiropraktik, yang mungkin melibatkan manipulasi tulang belakang dan urutan untuk meningkatkan kestabilan dan kedudukan sendi pelvis.

Memakai tali pinggang kehamilan

Tali pinggang kehamilan menyokong tulang pelvis dan membantu mengekalkan penjajaran yang betul. Tali pinggang boleh memberikan melegakan kesakitan jangka pendek.

Satu kajian yang melibatkan 46 wanita hamil dengan sakit tali pinggang pelvis mendapati bahawa penggunaan tali pinggang sokongan kehamilan berjaya mengurangkan kesakitan, tetapi hanya apabila wanita menggunakannya secara berkala untuk jangka masa pendek.

Regangan

Oleh kerana SPD mempengaruhi setiap orang secara berbeza, peregangan yang berfungsi untuk seseorang mungkin tidak berkesan untuk orang lain.

Sebaiknya periksa dengan doktor kaedah mana yang lebih selamat, terutamanya semasa mengandung.

Salah satu contoh peregangan yang dapat memberikan rasa sakit adalah kecondongan pelvis. Pesakit boleh melakukan latihan ini dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Berbaring di belakang dengan lutut dibengkokkan dan kaki rata di atas lantai.
 2. Tarik otot perut ke dalam dan ketatkan otot gluteal untuk meratakan punggung dan condongkan pelvis.
 3. Pegang kedudukan selama 5–10 saat dan kemudian berehat.

Sekiranya pergerakan ini menghilangkan rasa tidak selesa, seseorang dapat melakukan 10-20 pengulangan.

Ubat-ubatan

Rawatan ini juga dapat mengurangkan ketidakselesaan yang berkaitan dengan SPD:

 • meletakkan bantal di antara kaki ketika tidur
 • mengelakkan duduk terlalu lama
 • menggunakan pek ais ke kawasan pelvis
 • kekal aktif tetapi mengelakkan aktiviti yang menyebabkan kesakitan
 • menggabungkan rehat setiap hari
 • memakai kasut sokongan
 • menjaga lutut ketika masuk dan keluar dari kereta
 • melakukan senaman Kegel untuk menguatkan otot-otot dasar pelvis

Ubat sakit

Penghilang rasa sakit secara bebas dan preskripsi juga dapat membantu mengurangkan gejala Pubis Symphysis Diastasis. Walau bagaimanapun, tidak semua ubat penahan sakit selamat digunakan semasa mengandung. Seorang profesional penjagaan kesihatan boleh memberi nasihat mengenai pilihan yang sesuai.

Tidak ada cara yang pasti untuk mencegah SPD, tetapi wanita dapat mengurangi risiko mereka mengembangkan keadaan selama kehamilan dengan mencapai dan mempertahankan indeks jisim badan yang sederhana ( BMI ).

Disfungsi pubis simfisis melibatkan kesakitan di bahagian belakang atau depan sendi pelvis. Ia boleh menyebabkan kesukaran berjalan dan ketidakselesaan yang ketara.

Penyebab SPD yang paling biasa adalah kehamilan.

Rawatan membantu mengurangkan kesakitan dan meningkatkan mobiliti. Rawatan yang mungkin merangkumi manipulasi dan peregangan tisu lembut.