Tali pinggang ketika mengandung

Beberapa jenis pakaian sokongan yang tersedia untuk wanita hamil dan ibu-ibu baru. Ia boleh mengelirukan untuk menentukan produk mana yang paling sesuai untuk setiap peringkat kehamilan dan fasa pascapenapi. Dalam artikel ini, kami memberikan penjelasan mengenai pakaian sokongan bersalin yang paling popular yang kini berada di pasaran, apa yang mereka tuntut lakukan, dan apa yang dikatakan penyelidikan tentang mereka.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Jenis pakaian sokongan bersalin

Jenis utama pakaian sokongan bersalin yang tersedia untuk wanita hamil dan ibu baru adalah:

Belly band

Belt pada wanita hamil
Belly Belt menyokong bahagian belakang dan pinggang bawah.

Band-band perut adalah pakaian seperti tabung yang fleksibel yang memakai perut di sekeliling perut untuk memperluaskan kehidupan pakaian prepregnancy dengan menutup seluar yang tidak disokong atau dibatalkan. Mereka juga bertindak sebagai lapisan untuk menolong melindungi kawasan kulit yang terdedah ketika perut berkembang.

Sesetengah band perut menyediakan mampatan ringan dan boleh menawarkan pinggul dan bahagian bawah sokongan unsur sokongan.

Band-band perut tetap popular di kalangan wanita hamil dan datang dalam pelbagai saiz, bentuk, warna, dan reka bentuk yang berbeza. Mereka sering mempunyai elastik atau trim getah untuk mengelakkan mereka daripada bangkit.

Band perut kadang-kadang dipanggil lengan bunting atau ibu mengandung atau jalur kehamilan.

Belt perut

Belt tali pinggang adalah tali pinggang tegar yang membungkus abdomen untuk membantu bahagian belakang, pelvis, pinggul, dan abdomen semasa mengandung.

Belt pinggang mengandung biasanya duduk di atas pakaian, walaupun sesetengah orang boleh memakai mereka di bawahnya. Belt perut biasanya lebih sempit dan tali seperti dari perut, terutamanya bahagian yang terletak di bahagian depan badan.

Orang juga boleh merujuk kepada tali pinggang perut sebagai tali pinggang mengandung atau bersalin atau tali pinggang kehamilan.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Bayi pranatal atau bersalin

Buaian pranatal atau bersalin terdiri daripada tali pinggang mengandung yang membalut di bahagian bawah badan dan tali atas yang meluas di bahagian atas perut. Bersama-sama, ini membentuk buaian untuk perut.

Walaupun beberapa buaian pranatal tersedia untuk membeli sebagai satu item, mereka sering datang sebagai tambahan kepada tali pinggang mengandung atau dalam gabungan pek dengan mereka.

Pakaian sokongan bersalin

Banyak seluar dan celana bersalin mengandungi tali pinggang sokongan yang lembut dan pinggang yang tidak mengikat, yang memberikan ruang yang meluas untuk menampung benjolan kehamilan. Sebilangan besar seluar dan pantal bersalin menuntut untuk membantu badan yang lebih rendah, termasuk kaki, punggung, dan pinggul.

Sesetengah bahagian bersalin mengandungi bras sukan sokongan dan band perut yang menyerap berat pelvis. Kebanyakan bersalin utama mendakwa bahawa struktur mereka membantu mengurangkan tekanan pada bahagian atas badan.

Perut postpartum membungkus dan ikat pinggang

Perut postpartum dan ikat pinggang mengandungi beberapa lapisan seli bulat dan kaku yang meluas dari bawah payudara ke pinggul. Mereka juga kadang-kadang dipanggil tali perut.

Walaupun terdapat penyelidikan yang tidak berat sebelah untuk menyokong penggunaannya, kebanyakan perut postpartum membungkus untuk membantu dengan:

  • menyokong bahagian bawah
  • mempercepat pemulihan postpartum, terutamanya selepas penghantaran sesar
  • meningkatkan peredaran darah

Kebaikan dan keburukan yang berpotensi

Di bawah ini, kami menganggap manfaat mungkin pakaian sokongan bersalin tertentu, serta beberapa batasannya.

Belly band

Membeli wanita hamil
Memakai band perut boleh mengurangkan keperluan untuk membeli pakaian bersalin baru.

Reka bentuk tali pinggang membolehkan mereka untuk meluaskan almari pakaian wanita hamil dengan menutup bahagian bawah abdomen. Niatnya biasanya tidak menawarkan banyak sokongan, walaupun jenama yang berbeza memberikan pelbagai pilihan.

Terdapat sedikit kajian penyelidikan saintifik untuk menyokong tuntutan bahawa beberapa jalur perut menawarkan sokongan.

Manfaat berpotensi band perut termasuk:

  • Mengurangkan keperluan untuk membeli pakaian baru . Band-band perut boleh membantu memanjangkan hayat pakaian bersalin. Sesetengah wanita berasa tidak selesa dengan pakaian yang memperlihatkan perut mereka yang semakin meningkat, tetapi kumpulan itu meliputi kawasan ini. Akibatnya, wanita hamil mungkin perlu membeli pakaian bersalin baru dengan kerap.
  • Selalunya sesuai semasa dan selepas kehamilan . Banyak wanita yang paling mungkin memakai tali perut semasa bulan-bulan awal kehamilan mereka apabila mereka memerlukan kurang sokongan. Walau bagaimanapun, wanita juga boleh menggunakan band perut semasa bulan selepas bulan selepas mereka menyesuaikan diri dengan pakaian prepregnancy mereka.
  • Selalunya murah . Di samping berpotensi menjimatkan wang wanita dengan memperluaskan kehidupan pakaian prepregnancy mereka, beberapa jenis dan jenama band perut boleh menjadi sangat berpatutan.

Kekecewaan potensi tali pinggang termasuk:

  • Kurang sokongan . Walaupun jenama yang berlainan berbeza-beza dalam reka bentuk mereka, kebanyakan band perut hanya menawarkan pemampatan kecil paling baik dan memberi sedikit sokongan tidak.
  • Boleh jadi . Sesetengah band perut tidak datang dengan trim khas untuk memegang mereka di tempat dan mengurangkan bunching. Malah tali perut dengan trims ini mungkin akan dibajak atau riak kerana mereka tidak kaku dan tidak mempunyai mengikat, ribet, atau Velcro untuk menjamin kedudukan mereka.
  • Kurangnya penyelidikan . Pada masa ini terdapat penyelidikan saintifik yang sedikit untuk sama ada menyokong atau tidak menggalakkan penggunaan jalur perut semasa kehamilan. Sambungan