KONGSI

Tali pinggang ketika mengandung

Beberapa jenis pakaian sokongan yang tersedia untuk wanita hamil dan ibu-ibu baru. Ia boleh mengelirukan untuk menentukan produk mana yang paling sesuai untuk setiap peringkat kehamilan dan fasa pascapenapi. Dalam artikel ini, kami memberikan penjelasan mengenai pakaian sokongan bersalin yang paling popular yang kini berada di pasaran, apa yang mereka tuntut lakukan, dan apa yang dikatakan penyelidikan tentang mereka.

Jenis pakaian sokongan bersalin

Jenis utama pakaian sokongan bersalin yang tersedia untuk wanita hamil dan ibu baru adalah:

Belly band

Belt pada wanita hamil
Belly Belt menyokong bahagian belakang dan pinggang bawah.

Band-band perut adalah pakaian seperti tabung yang fleksibel yang memakai perut di sekeliling perut untuk memperluaskan kehidupan pakaian prepregnancy dengan menutup seluar yang tidak disokong atau dibatalkan. Mereka juga bertindak sebagai lapisan untuk menolong melindungi kawasan kulit yang terdedah ketika perut berkembang.

Sesetengah band perut menyediakan mampatan ringan dan boleh menawarkan pinggul dan bahagian bawah sokongan unsur sokongan.

Band-band perut tetap popular di kalangan wanita hamil dan datang dalam pelbagai saiz, bentuk, warna, dan reka bentuk yang berbeza. Mereka sering mempunyai elastik atau trim getah untuk mengelakkan mereka daripada bangkit.

Band perut kadang-kadang dipanggil lengan bunting atau ibu mengandung atau jalur kehamilan.

Belt perut

Belt tali pinggang adalah tali pinggang tegar yang membungkus abdomen untuk membantu bahagian belakang, pelvis, pinggul, dan abdomen semasa mengandung.

Belt pinggang mengandung biasanya duduk di atas pakaian, walaupun sesetengah orang boleh memakai mereka di bawahnya. Belt perut biasanya lebih sempit dan tali seperti dari perut, terutamanya bahagian yang terletak di bahagian depan badan.

Orang juga boleh merujuk kepada tali pinggang perut sebagai tali pinggang mengandung atau bersalin atau tali pinggang kehamilan.

Bayi pranatal atau bersalin

Buaian pranatal atau bersalin terdiri daripada tali pinggang mengandung yang membalut di bahagian bawah badan dan tali atas yang meluas di bahagian atas perut. Bersama-sama, ini membentuk buaian untuk perut.

Walaupun beberapa buaian pranatal tersedia untuk membeli sebagai satu item, mereka sering datang sebagai tambahan kepada tali pinggang mengandung atau dalam gabungan pek dengan mereka.

Pakaian sokongan bersalin

Banyak seluar dan celana bersalin mengandungi tali pinggang sokongan yang lembut dan pinggang yang tidak mengikat, yang memberikan ruang yang meluas untuk menampung benjolan kehamilan. Sebilangan besar seluar dan pantal bersalin menuntut untuk membantu badan yang lebih rendah, termasuk kaki, punggung, dan pinggul.

Sesetengah bahagian bersalin mengandungi bras sukan sokongan dan band perut yang menyerap berat pelvis. Kebanyakan bersalin utama mendakwa bahawa struktur mereka membantu mengurangkan tekanan pada bahagian atas badan.

Perut postpartum membungkus dan ikat pinggang

Perut postpartum dan ikat pinggang mengandungi beberapa lapisan seli bulat dan kaku yang meluas dari bawah payudara ke pinggul. Mereka juga kadang-kadang dipanggil tali perut.

Walaupun terdapat penyelidikan yang tidak berat sebelah untuk menyokong penggunaannya, kebanyakan perut postpartum membungkus untuk membantu dengan:

 • menyokong bahagian bawah
 • mempercepat pemulihan postpartum, terutamanya selepas penghantaran sesar
 • meningkatkan peredaran darah

Kebaikan dan keburukan yang berpotensi

Di bawah ini, kami menganggap manfaat mungkin pakaian sokongan bersalin tertentu, serta beberapa batasannya.

Belly band

Membeli wanita hamil
Memakai band perut boleh mengurangkan keperluan untuk membeli pakaian bersalin baru.

Reka bentuk tali pinggang membolehkan mereka untuk meluaskan almari pakaian wanita hamil dengan menutup bahagian bawah abdomen. Niatnya biasanya tidak menawarkan banyak sokongan, walaupun jenama yang berbeza memberikan pelbagai pilihan.

Terdapat sedikit kajian penyelidikan saintifik untuk menyokong tuntutan bahawa beberapa jalur perut menawarkan sokongan.

Manfaat berpotensi band perut termasuk:

 • Mengurangkan keperluan untuk membeli pakaian baru . Band-band perut boleh membantu memanjangkan hayat pakaian bersalin. Sesetengah wanita berasa tidak selesa dengan pakaian yang memperlihatkan perut mereka yang semakin meningkat, tetapi kumpulan itu meliputi kawasan ini. Akibatnya, wanita hamil mungkin perlu membeli pakaian bersalin baru dengan kerap.
 • Selalunya sesuai semasa dan selepas kehamilan . Banyak wanita yang paling mungkin memakai tali perut semasa bulan-bulan awal kehamilan mereka apabila mereka memerlukan kurang sokongan. Walau bagaimanapun, wanita juga boleh menggunakan band perut semasa bulan selepas bulan selepas mereka menyesuaikan diri dengan pakaian prepregnancy mereka.
 • Selalunya murah . Di samping berpotensi menjimatkan wang wanita dengan memperluaskan kehidupan pakaian prepregnancy mereka, beberapa jenis dan jenama band perut boleh menjadi sangat berpatutan.

Kekecewaan potensi tali pinggang termasuk:

 • Kurang sokongan . Walaupun jenama yang berlainan berbeza-beza dalam reka bentuk mereka, kebanyakan band perut hanya menawarkan pemampatan kecil paling baik dan memberi sedikit sokongan tidak.
 • Boleh jadi . Sesetengah band perut tidak datang dengan trim khas untuk memegang mereka di tempat dan mengurangkan bunching. Malah tali perut dengan trims ini mungkin akan dibajak atau riak kerana mereka tidak kaku dan tidak mempunyai mengikat, ribet, atau Velcro untuk menjamin kedudukan mereka.
 • Kurangnya penyelidikan . Pada masa ini terdapat penyelidikan saintifik yang sedikit untuk sama ada menyokong atau tidak menggalakkan penggunaan jalur perut semasa kehamilan.

Belt perut

Belt perut bertujuan untuk menawarkan sokongan wanita hamil dengan mengambil beberapa berat perut yang semakin meningkat.

Pro potensi pinggang perut termasuk:

 • Boleh membantu menggalakkan postur yang betul. Belt perut dapat membantu menstabilkan perut wanita hamil dan menurunkan punggung dengan mengambil beberapa berat perutnya dan menjelang malam keluar pusat graviti. Kajian 2018 yang membabitkan 90 wanita hamil mendapati bahawa memakai tali pinggang sokongan bersalin sedikit lebih baik selepas semua trimester.
 • Mungkin lebih rendah risiko jatuh . Bandi perut boleh mengurangkan risiko jatuh bagi wanita hamil dengan menstabilkan pelvis mereka dan memperbaiki keseimbangan mereka. Satu kajian 2014 yang termasuk 90 wanita hamil mendapati bahawa memakai tali pinggang sokongan bersalin meningkatkan keseimbangan dan mengurangkan risiko jatuh semasa semua trimester.
 • Jadikannya lebih mudah untuk bersenam . Menurut American College of Obstetricians dan Gynecologists, memakai tali pinggang perut semasa peringkat akhir kehamilan boleh membantu membuat beberapa aktiviti, seperti berjalan atau berjalan, lebih selesa. Suatu tali pinggang perut juga boleh membantu wanita hamil mengelakkan kecederaan semasa bersenam.
 • Boleh membantu mengurangkan kesakitan dan kesakitan. Belt perut boleh membantu mengurangkan beberapa nyeri dan sakit yang boleh berlaku semasa kehamilan dengan mengambil beberapa perut dan membantu menstabilkan badan.

Walaupun masih belum cukup bukti saintifik untuk menyokong sepenuhnya penggunaan tali pinggang perut untuk mengurangkan kesakitan kehamilan, beberapa kajian awal menunjukkan beberapa manfaat berpotensi untuk memakai ikat pinggang perut ketika mengandung.

Kajian 2017 menilai 46 wanita hamil dengan sakit pinggang pelvis. Kesakitan gatal pelvik biasanya berlaku di bahagian belakang paha atau ruang antara tengah panggul dan tulang kemaluan. Wanita dengan sakit pinggang pelvis biasanya mempunyai masalah berjalan dan berdiri untuk tempoh yang panjang.

Dalam wanita yang memakai tali pinggang kehamilan dengan kerap untuk tempoh yang singkat, sabuk seolah-olah mengurangkan keamatan kesakitan dan membuat tugas harian lebih mudah diurus.

Kajian pada tahun 2015 tentang kaedah untuk melegakan kesakitan yang berkaitan dengan kehamilan di belakang dan pelvis mendapati bahawa tali pinggang dan akupunktur pelvis adalah satu-satunya kaedah dengan bukti positif yang kuat untuk menyokong penggunaannya.

Kekurangan potongan tali pinggang perut termasuk:

 • Tidak sesuai untuk penggunaan yang berpanjangan. Wanita harus mengelakkan memakai pakaian yang lebih ketat, seperti tali pinggang perut, terlalu lama pada satu masa kerana mereka dapat menurunkan aliran darah ke perut dan bayi yang sedang berkembang.
 • Mahal. Banyak tali pinggang perut boleh menjadi mahal, terutamanya yang lebih tegar atau mempunyai padding tebal. Memandangkan mereka memainkan peranan fungsional dan bukannya kosmetik, tali pinggang perut pastinya mempunyai kualiti dan ketegaran yang munasabah.

Memakai tali pinggang perut terlalu lama boleh membatalkan faedah memakai satu. Dalam kajian 2017 di mana 46 wanita hamil memakai salah satu daripada dua model pelvik pelvik yang berbeza, kedua-dua tali pinggang itu mengurangkan kesakitan ikat pinggang pelvis tetapi hanya apabila wanita memakai mereka untuk selang pendek beberapa kali seminggu.

Pakaian sokongan bersalin lain

Pakaian sokongan bersalin terdiri daripada seluar dalam yang murah, asas untuk buaian dan girdle yang mahal, pelbagai. Walau bagaimanapun, hampir tiada bukti saintifik sama ada untuk menyokong atau tidak menggalakkan penggunaan kebanyakan jenis pakaian ini.

Wanita yang mencari pakaian sokongan bersalin yang betul mungkin ingin mempertimbangkan kriteria berikut:

 • apa produk itu
 • bagaimana selesa produk dipakai
 • saiz dan bentuk badan mereka
 • harga produk dan belanjawan
 • warna, corak, gaya dan reka bentuk yang ada
 • kualiti produk
 • berapa lama mereka akan menggunakan produk ini
 • berapa mudah produk itu diperolehi

Cara memakai pakaian sokongan bersalin

Wanita hamil berjalan
Elakkan memakai pakaian sokongan bersalin dalam cuaca panas dan semasa bersenam.

Wanita sering akan menentukan bagaimana dan bila memakai pakaian sokongan bersalin berdasarkan arahan produk dan bagaimana perasaan mereka.

Walau bagaimanapun, ia mungkin lebih baik untuk memakai tali pinggang perut, atau bahagian ketat pakaian apa pun, di bawah perut perut dan di atas tulang kemaluan dan hipline.

Walaupun terdapat sedikit bukti saintifik untuk mengesahkan apabila wanita dengan selamat memakai pakaian bersalin yang menyokong, mungkin lebih baik untuk mengelakkan mereka apabila:

 • dalam persekitaran yang panas, lembap, atau tinggi
 • bekerja atau mengeluarkan banyak tenaga
 • di kawasan dengan aliran udara yang terhad
 • kehamilan mempunyai komplikasi
 • ibu tidak sihat

Pertimbangan lain

Tidak ada penyelidikan yang mencukupi untuk menentukan sepenuhnya manfaat dan kelemahan kebanyakan pakaian sokongan bersalin. Walau bagaimanapun, satu perkara penting untuk dipertimbangkan dengan semua pakaian adalah bahawa ia adalah yang terbaik untuk tidak memakai salah satu daripada mereka terlalu kerap atau terlalu lama pada satu masa.

Kebanyakan pihak berkuasa kesihatan mengesyorkan agar wanita hamil mengelakkan pakaian ketat atau ketat, terutamanya untuk tempoh yang panjang atau dalam persekitaran yang hangat atau lembap. Wanita hamil cenderung terlalu panas, dan pakaian ketat atau ketat boleh meningkatkan kemungkinan ini dengan:

 • mengehadkan aliran udara
 • mengetuk haba badan
 • menjadikannya lebih sukar untuk bernafas secara mendalam

Satu kajian pada tahun 2015 merekrut 20 wanita hamil dengan kesakitan kemaluan. Wanita memakai sama ada tali pinggang sokongan fleksibel, neoprena atau tali pinggang berbuih yang tegar selama kira-kira 5 jam setiap hari selama 3 minggu. Mereka kemudian memakai tali pinggang yang lain dalam keadaan yang sama selama 1 minggu. Para penyelidik mendapati bahawa:

 • memakai tali pinggang sokongan meningkatkan tahap aktiviti berfungsi setiap hari
 • kedua-dua jenis tali pinggang sokongan menurun kesakitan
 • para peserta mendapati tali pinggang fleksibel lebih selesa

Beberapa penyelidikan yang lebih terdahulu melibatkan orang dewasa yang tidak hamil juga menyarankan bahawa memakai pakaian yang ketat atau konstruktif dapat meningkatkan risiko masalah kesihatan tertentu, yang wanita hamil sudah mempunyai kemungkinan yang lebih tinggi untuk berkembang. Ini termasuk:

 • sembelit
 • masalah belakang yang lebih rendah
 • masalah penghadaman
 • masalah sistem saraf

Sebagai peraturan umum, jika pakaian meninggalkan tanda tekanan pada kulit, berasa tidak enak, atau menyebabkan rasa sakit pada penyingkiran, mungkin terlalu ketat untuk sesuai untuk wanita hamil.

Ringkasan

Ia boleh mencabar untuk menentukan produk sokongan bersalin yang paling sesuai pada setiap masa semasa kehamilan.

Secara keseluruhannya, tali perut dan pakaian sokongan, seperti topi bersalin, seluar dalam, bingkap, dan pakaian ketat, biasanya hanya menawarkan pemampatan ringan dan sokongan kecil.

Di sisi lain, tali pinggang perut, buaian bersalin, dan bungkus pasca bungkus atau ikat pinggang cenderung lebih ketat dan menawarkan lebih banyak sokongan, walaupun mereka biasanya kurang bergaya dan kurang mudah disembunyikan.

Walaupun terdapat banyak produk sokongan bersalin yang baik, kebanyakannya tidak mendapat manfaat kesihatan yang terbukti, dan ada juga yang tidak selamat untuk semua wanita. Mungkin lebih baik untuk berbincang dengan doktor atau obstetrik sebelum memakai sebarang produk sokongan bersalin.

KONGSI
Artikel sebelum iniAdakah anda menggunakan terapi muzik sebagai bantuan tidur?
Artikel seterusnyaJerawat bayi: Apa yang perlu diketahui mengenainya
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.