Tanda kehamilan

Doktor mula mengira tanda kehamilan dari hari pertama tempoh haid terakhir wanita. Atas sebab ini, wanita tidak mengandung pada minggu pertama kehamilan, dan mereka mungkin tidak hamil pada minggu kedua sama ada. Sebaliknya, dalam 2 minggu kehamilan yang pertama, badan sedang bersiap untuk konsepsi sehabis mungkin. Selalunya, minggu kedua kehamilan adalah apabila konsepsi berlaku, yang menyebabkan sedikit gejala. Walau bagaimanapun, semua wanita adalah berbeza, dan sesetengah mungkin tidak hamil sehingga minggu ketiga.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Baca terus untuk maklumat lanjut tentang minggu kehamilan awal dan berapa lama orang dapat mengetahui jika mereka hamil.

Bolehkah anda tahu jika anda hamil pada minggu 2?

tanda kehamilan: seorang wanita menulis dan menjejaki kitaran haidnya
Seorang wanita mesti mengesan kitaran menstruasinya untuk membantu mengesan ovulasi.

Dalam kebanyakan kes, jawapannya tidak. Sesetengah wanita belum hamil pada mulanya atau bahkan pada akhir minggu kedua.

Walau bagaimanapun, minggu kedua adalah masa yang optimum untuk cuba hamil. Bagi kebanyakan wanita, peluang terbaik untuk hamil berlaku antara hari 11 dan 21 kitaran haid, yang bermula pada hari pertama tempoh terakhir mereka. Orang sering merujuk pada masa ini bulan sebagai “tingkap kesuburan”.

Orang boleh mengesan ovulasi menggunakan kaedah berikut:

Suhu asas

Seseorang boleh menggunakan termometer khas untuk mengukur suhu basal. Mereka perlu melakukan ini selama beberapa bulan untuk mendapatkan garis dasar dan mengetahui kapan harapkan suhu meningkat.

Suhu badan basal wanita meningkat apabila dia ovulating, jadi kemungkinan konsepsi juga meningkat apabila bacaan suhu lebih tinggi.

Seseorang yang ingin hamil dengan idealnya akan mempunyai persetubuhan kedua-dua 1-2 hari sebelum kenaikan suhu dan pada hari ia meningkat.

Kitaran haid

Siklus haid yang tipikal berlangsung antara 28 dan 32 hari, tetapi ini berbeza antara individu dan dari bulan ke bulan.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik mengenai kitaran haid mereka, wanita yang cuba hamil dapat mengesannya selama beberapa bulan.

Sebaik sahaja seorang wanita tahu kira-kira berapa lama kitarannya, dia boleh mula menentukan masa bulan apabila dia kemungkinan besar akan ovulating, yang boleh membantu dia membuat rancangan untuk cuba hamil.

Ujian ovulasi

Orang boleh membeli ujian ovulasi di rumah yang mengesan kehadiran hormon tertentu dalam air kencing.

Ujian ini dapat membantu meramalkan ovulasi, menjadikannya lebih mudah untuk merancang konsepsi.

Ujian ovulasi boleh dibeli dan didapatkan di farmasi dan dalam talian.

Pelepasan faraj

Perubahan dalam penampilan pelepasan vagina boleh membantu menunjukkan apabila ovulasi berlaku. Semasa ovulasi, pelepasan vagina biasanya menjadi licin dan jelas.

Selepas ovulasi, pelepasan cenderung menjadi lebih halus sehingga akhirnya hilang.

Sesetengah wanita mengalami peningkatan dalam pemacu seks apabila mereka ovulasi atau bersiap untuk ovulasi. Mereka juga mungkin melihat gejala berikut:

 • spotting cahaya
 • kelembutan di payudara
 • Perubahan kepada serviks
 • rasa bau yang lebih baik

Adakah ujian kehamilan kelihatan positif pada 2 minggu?

Biasanya, ujian di rumah tidak akan mula mendaftarkan kehamilan sehingga sekurang-kurangnya 4 minggu atau selepas wanita terlewat tempoh pertamanya.

Ujian kehamilan membantu menentukan jika seorang wanita hamil dengan mengukur kehadiran hormon tertentu. Tahap hormon ini mengambil sedikit masa untuk meningkat cukup untuk muncul pada ujian. Dalam kebanyakan kes, ini tidak akan berlaku pada minggu kedua.

Adalah lebih baik menunggu beberapa hari selepas tempoh yang tidak dijawab atau sehingga seorang wanita mempunyai ujian kehamilan yang positif di rumah sebelum melihat seorang doktor untuk mengesahkan hasilnya. Biasanya pelantikan berjadual pertama adalah 8 minggu selepas tempoh terakhir wanita.

Tanda-tanda dan gejala kehamilan awal

Wanita bergelut dengan makanan di mejanya kerana mengandung
Tanda-tanda awal dan gejala kehamilan mungkin termasuk loya, penipisan makanan, sakit kepala, dan keletihan.

Seorang wanita mungkin mempunyai beberapa tanda awal dan gejala kehamilan. Ini termasuk:

 • keletihan
 • loya
 • sedikit kekejangan
 • keinginan makanan atau penipisan
 • perubahan emosi
 • sakit kepala
 • sembelit
 • peningkatan dalam suhu basal
 • berasa ringan atau pusing

Sesetengah wanita juga mengalami pendarahan implan, yang biasanya berwarna merah muda. Pendarahan implan sangat ringkas dan tidak memerlukan pad atau tampon.

Jika seorang wanita mempunyai ujian kehamilan yang positif tetapi juga mengalami pendarahan yang lebih berat atau pendarahan dengan kekejangan, ini boleh menjadi tanda kehilangan kehamilan atau kehamilan ektopik.

Ringkasan

Doktor mengukur kehamilan dari hari pertama tempoh terakhir wanita, begitu ramai wanita tidak hamil pada minggu kedua.

Sebaliknya, badan sedang bersiap untuk konsepsi, jadi apa-apa tanda atau gejala akan disebabkan oleh ovulasi.

Seorang wanita boleh menjejaki tempoh dan suhu basal untuk menentukan kapan dia sedang menular. Melakukan ini boleh membantu memaksimumkan kemungkinan konsepsi.