Enam strategi untuk menghilangkan bau kemaluan

Vagina atau faraj yang sihat biasanya mempunyai aroma yang samar, tetapi pilihan tentang apa yang hendak dimakan, diminum, cara menjaga diri dan apa yang anda pakai semuanya boleh mengubahnya. Satu lagi tanda masalah kesihatan yang memerlukan rawatan perubatan ialah bau yang lebih berat.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Bau semula jadi faraj mungkin berbeza-beza bergantung pada faktor seperti pemakanan, kesihatan dan perkara lain. Banyak produk barangan mendakwa “memperbaiki” bau faraj, walaupun berbuat demikian tidak selamat dan tidak penting atas sebab perubatan.

Malah, berbuat demikian boleh mengakibatkan penyakit yang memburukkan bau yang sedia ada.

Dalam siaran ini, kita akan melihat kaedah selamat untuk menghilangkan bau faraj bersama-sama dengan sebarang masalah kesihatan yang menjadi punca.

vagina faraj berbau

Jenis bau kemaluan wanita

Mempunyai pemikiran negatif tentang bau faraj mungkin menyukarkan untuk berasa yakin tentang diri sendiri dan badan.

Walau bagaimanapun, sedikit bau yang datang dari faraj adalah biasa.

Kitaran haid, menopaus, dan kehamilan semuanya menyebabkan perubahan dalam bau ini disebabkan oleh perubahan hormon. Aroma samar tidak perlu dibimbangkan.

Walau bagaimanapun, wanita dengan bau faraj yang berbeza mungkin perlu berjumpa dengan doktor.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Bau ini diliputi dengan lebih terperinci dalam bahagian di bawah.

Bau kemaluan yang busuk

Faktor kimia pada faraj adalah sangat kompleks, dan pembolehubah tertentu boleh menyebabkan bakteria berbahaya berkembang di luar kawalan dan mengeluarkan bau busuk.

Jangkitan bakteria vaginosis boleh menyebabkan masalah ini. Jangkitan faraj yang paling tipikal di kalangan kanak-kanak perempuan dan orang dewasa berumur antara 15 dan 44 adalah berpunca dari perkara ini.

Tanda-tanda dan gejala vaginosis bakteria lain pada wanita, seperti terbakar atau gatal-gatal, adalah mungkin. Ini mungkin mempunyai sensasi seperti jangkitan yis. Walau bagaimanapun, bagi kebanyakan orang lain, bau seperti hanyir ikan adalah satu-satunya tanda.

Jangkitan ini boleh dirawat dengan ubat preskripsi, dan membangunkan amalan sihat yang khusus boleh mengurangkan risiko anda mendapatnya semula. Ini terdiri daripada:

 • Membasuh atau mencuci bahagian dalam vagina dengan air dan cuka harus dielakkan kerana ia boleh mengganggu keseimbangan pH faraj yang halus. Produk ini biasanya boleh didapati dari farmasi.
 • Mengelakkan penggunaan barangan berperisa atau wangi berhampiran atau dalam faraj: Tindak balas kimia pada vagina boleh diubah oleh minyak wangi dan barangan lain, termasuk tampon wangi, yang membawa kepada vaginosis bakteria.
 • Mengehadkan pasangan seksual dan menggunakan seks selamat: Walaupun bakteria vaginosis bukan STI, mempunyai banyak pasangan seksual boleh mengubah keseimbangan bakteria faraj, yang mungkin membawa kepada bakteria vaginosis.

Bau kemaluan seperti manis

Ragi yang berlebihan dalam faraj mungkin mengeluarkan bau manis yang menyerupai madu atau makanan yang dibakar. Selain itu, faraj mungkin mempunyai bau bir, roti atau tepung. Ia kadang-kadang mempunyai bau masam juga.

Jangkitan yis selalunya datang dengan rasa terbakar, pedih, atau kekeringan yang kuat di dalam mulut. Dari masa ke masa, simptom ini kerap menjadi lebih teruk. Selain itu, sesetengah wanita mungkin mengalami lelehan seperti keju kotej.

Ubat yang dijual bebas boleh digunakan untuk merawat gejala tertentu. Kaum wanita yang tidak pernah mengalami jangkitan yis harus berjumpa doktor untuk menolak sebarang kemungkinan penyebab lain.

Banyak langkah berjaga-jaga yang sama yang membantu menghentikan vaginosis bakteria, seperti menjauhkan diri daripada barangan berbau wangi dan jangan sekali-kali melakukan douching, juga boleh menghentikan pertumbuhan berlebihan yis.

Taktik lain terdiri daripada:

 • Menggunakan antibiotik hanya apabila perlu: Pada wanita tertentu, antibiotik boleh memusnahkan bakteria sihat dalam vagina, yang boleh membawa kepada perkembangan yis faraj.
 • Mengelakkan hubungan mulut dengan mereka yang mempunyai ulcer dalam mulut mereka: Ulcer boleh merebak dari mulut ke alat kelamin.
 • Mengekalkan persekitaran kering di sekitar faraj: Memandangkan yis tumbuh lebih cepat dalam persekitaran lembap, adalah penting untuk mengelakkan meninggalkan lembapan pada faraj selepas dibersihkan. Selepas mandi, keringkan menggunakan tuala, dan elakkan duduk dalam pakaian renang atau seluar dalam yang lembap.

Bau lain

Akibat perubahan hormon yang disebabkan oleh menopaus, faraj berbau mungkin kehilangan sedikit wangian dan berasa kering.

Sesetengah STI, terutamanya trikomoniasis, boleh mengubah bau vagina juga.

Wanita perlu melawat doktor jika terdapat sebarang perubahan ketara dalam bau faraj, terutamanya jika bau itu terlalu menyengat atau tidak menyenangkan. Untuk menutup bau, orang ramai harus menahan diri daripada memakai minyak wangi.

Beberapa cadangan untuk mengelakkan bau faraj disediakan dalam bahagian berikut.

1. Gunakan amalan kebersihan

Bau faraj boleh dikurangkan dengan melaksanakan teknik kebersihan faraj yang selamat dan lembut. Beberapa petunjuk ialah:

 • membersihkan faraj dari depan ke belakang, kerana berbuat demikian menghalang najis keluar dari vagina
 • buang air kecil segera selepas melakukan hubungan intim
 • bersihkan vulva dengan sabun lembut tanpa pewangi
 • menukar seluar dalam dengan kerap, atau apabila ia berpeluh atau tercemar
 • Menggunakan produk yang tidak berbau semasa mencuci pakaian dalam
 • mandi selepas berpeluh kerana peluh yang tertahan boleh memburukkan bau faraj
 • Jika vulva berbau busuk, bersihkan dengan air
 • antara pancuran mandian, bersihkan kawasan tersebut dengan kain lap

pH faraj boleh diubah dengan memasukkan sabun, yang boleh mengakibatkan jangkitan dan bau busuk.

2. Gunakan produk haid secara dalaman

Semasa haid, sesetengah wanita mungkin mengesan bau faraj yang lebih besar. Perubahan hormon boleh menghasilkan bau seperti besi atau ammonia. Produk haid yang boleh memerangkap bau boleh memburukkan lagi masalah ini.

Pertimbangkan untuk menggunakan barangan dalaman untuk mengurangkan bau faraj yang berkaitan dengan haid. Pad maxi dan pad kain boleh guna semula mungkin menyebabkan bau. Selain itu, duduk di atas pad yang lembap boleh menyebabkan jangkitan.

Menukar produk haid dengan kerap juga penting.

3. Selepas hubungan seks, jaga vagina anda

Bau hanyir yang kuat dan hanyir yang dialami oleh sesetengah orang sejurus selepas aktiviti seksual adalah petunjuk vaginosis bakteria. Orang lain mungkin mengesan bau yang kurang jelas.

Air mani dan cecair faraj kadang-kadang boleh bercampur, yang meningkatkan bau faraj. pH faraj boleh dipengaruhi oleh beberapa pelincir, yang juga boleh mengubah sesuatu bau.

Berikutan hubungan seks, seseorang mungkin ingin mengambil tindakan berikut untuk mengurangkan sebarang bau:

 • Untuk mengelakkan air mani daripada bersentuhan dengan cecair faraj, gunakan kondom.
 • Basuh vagina di bawah air yang mengalir. “Douching” tidak dinasihatkan oleh doktor.
 • Jangan gunakan pelincir berperisa atau berbau wangi.

4. Ambil probiotik

Probiotik menggalakkan mikroorganisma berfaedah di semua bahagian badan, termasuk faraj. Selain itu, ia mungkin membantu dalam mencegah beberapa jangkitan pada kemaluan, termasuk jangkitan yis.

Memandangkan ia membantu memulihkan pH normal faraj, probiotik boleh mengurangkan kemungkinan faraj berbau.

5. Pakai pakaian yang longgar

Pakaian boleh mengumpul bahan kimia dan cecair berhampiran faraj, seperti:

 • peluh
 • kulit mati
 • pelepasan
 • air mani dari persetubuhan sebelumnya

Beberapa perkara ini sering terperangkap oleh pakaian yang sangat ketat, termasuk beberapa pakaian bentuk. Elakkan memakai pakaian yang memudahkan penghantaran najis ke faraj kerana ini boleh menyebabkan jangkitan dan bau yang tidak menyenangkan. Ini termasuk seluar dalam thong yang muat rapat.

Bagi individu yang bimbang tentang bau faraj, kapas bernafas adalah pilihan terbaik kerana ia kurang cenderung untuk memerangkap lembapan berhampiran faraj. Ini menjadikannya lebih mencabar untuk bakteria dan agen penghasil bau lain untuk mengumpul dan menghasilkan bau yang kuat.

6. Kurangkan gula dan minum lebih banyak air

Makanan manis boleh menyebabkan pertumbuhan yis yang berlebihan, yang boleh meningkatkan bau faraj.

Tiada bukti untuk mencadangkan penggunaan mana-mana makanan tertentu untuk mengubah bau faraj. Mengambil makanan berbau manis seperti tembikai, epal dan saderi boleh membantu, menurut beberapa data anekdot.

Wanita harus berusaha untuk minum banyak air. Mengekalkan kelembapan menghentikan pertumbuhan bakteria. Selain itu, ia boleh menghentikan peluh daripada berbau pelik, yang akan mengurangkan kekuatan bau faraj.