Sakit belakang

Lebih daripada 80 peratus orang yang mengalami sakit belakang kronik yang menerima rawatan radiofrequency yang berdenyut selama 10-minit, bebas sakit selepas 1 tahun, satu kajian baru mendedahkan.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Penyelidik mengatakan bahawa teknik radioterapi denyutan CT mereka dapat membantu mengurangkan sakit belakang kronik.

Rawatan baru dan minima invasif diuji pada 80 orang yang mengalami sakit belakang belakang kronik – iaitu sakit belakang rendah yang berlangsung selama sekurang-kurangnya 3 bulan – disebabkan cakera herniated.

Disk herniasi, yang juga dirujuk sebagai cakera “tergelincir” atau “pecah”, berlaku apabila cakera di antara vertebra tulang belakang menonjol, atau “herniate.” Ini boleh mencubit saraf tulang belakang dan menyebabkan kesakitan, terutamanya di bahagian bawah.

Sakit Belakang

“Akar saraf adalah struktur sensitif yang apabila mencubit menjadi meradang dan menyebabkan rasa sakit,” kata penyelidik penyelidikan utama Dr. Alessandro Napoli, dari Sapienza University of Rome di Itali.

“Tubuh bertindak balas dengan penyempitan otot, yang mengurangkan jarak antara vertebra, dan kitaran ganas dibuat.”

Bagi 90 peratus orang yang sakit belakang kerana cakera herniated, gejala akan lulus dalam masa 6 minggu. Tetapi untuk 10 peratus lagi, tidak mungkin rawatan perubatan semasa sahaja akan meringankan kesakitan. Dalam kes-kes yang teruk, pembedahan untuk mengurangkan tekanan saraf adalah pilihan terbaik.

“Terdapat jurang yang besar,” kata Dr Napoli, “antara rawatan konservatif untuk pemampatan cakera dan herniasi dan pembedahan pembedahan, yang boleh menyebabkan jangkitan, pendarahan, dan tempoh pemulihan yang panjang.”

Tetapi dia dan rakan-rakannya mungkin telah menemukan pilihan rawatan alternatif yang jauh lebih sedikit berbanding pembedahan.

Para penyelidik baru-baru ini membentangkan hasil baru mereka di Persidangan Radiologi Amerika Utara mesyuarat tahunan , yang diadakan di Chicago, IL.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


 ‘Keputusan luar biasa’

Rawatan baru melibatkan penggunaan pencitraan tomografi (CT) yang dikira untuk membantu membimbing jarum ke cakera herniated dan akar saraf pesakit. Seterusnya, siasatan dimasukkan ke dalam jarum. Selama 10 minit, siasatan menyampaikan denyutan tenaga elektrik ke kawasan yang terjejas.

“Mengikuti rawatan ini, keradangan dan kesakitan hilang,” jelas Dr. Napoli. “Dengan relaksasi otot, jarak antara tulang belakang akan kembali.”

Sepanjang 3 tahun, para penyelidik menguji teknik ini pada 80 orang dengan sakit pinggang kronik yang disebabkan oleh cakera yang herniated. Pesakit telah mengalami sakit selama sekurang-kurangnya 3 bulan, dan mereka gagal menanggapi ubat dari hospital atau senaman.

Selepas hanya satu sesi prosedur radiofrequency berdenyut CT, 90 peratus daripada peserta tidak bersalah dalam tempoh sebulan, dan 81 peratus daripada subjek ini tetap bebas dari rasa sakit selepas 1 tahun.

Keputusan telah luar biasa. Pesakit telah dibebaskan dari kesakitan dan meneruskan aktiviti normal mereka dalam sehari.”

Dr. Alessandro Napoli

Para penyelidik menyatakan bahawa enam peserta memerlukan rawatan kedua, dan ini dianggap sebagai “responden separa.”

 Yang penting, 90 peratus daripada subjek dapat mengelakkan pembedahan, laporan saintis, dan tidak ada subjek mengalami kesan sampingan.

Berdasarkan penemuan mereka, Dr. Napoli dan pasukannya percaya bahawa teknik radiofrequency pulsed CT mereka dapat menawarkan pilihan rawatan yang sangat berkesan dan minimally invasif untuk individu yang mengalami sakit belakang.

“Teknologi yang berkembang seperti rawatan berpandu imej ini dapat membantu sejumlah besar pesakit mengelakkan pembedahan,” Dr. Napoli menyimpulkan.