Cara merawat ulser mulut

Mengalami ulser dalam mulut bukan sahaja menyebabkan rasa sakit, tetapi juga memberikan rasa ketidakselesaan yang berpanjangan. Kebiasaannya, ulser ini akan pulih sendiri dalam tempoh seminggu, namun terdapat beberapa kaedah yang boleh mempercepat proses penyembuhan dan mengurangkan rasa tidak selesa. Di sini, kami akan berkongsi beberapa kaedah dan petua terpilih untuk merawat ulser mulut, yang tidak hanya berkesan tetapi juga mudah dilakukan. Marilah kita meneroka 10 kaedah yang telah terbukti keberkesanannya dalam merawat dan mengatasi ulser mulut.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Apa yang berlaku dengan penyakit ulser?

Kesakitan yang disebabkan oleh masalah mulut ini sering kali kita alami di bahagian bibir, lidah, atau di dalam pipi. Ciri khas ulser ini ialah bentuknya yang bulat dan berwarna putih.

Dalam istilah perubatan, ulser mulut ini dikenali sebagai stomatitis aphthous berulang atau RAS. Ulser jenis ini mempunyai ciri khas untuk muncul berulang kali dari masa ke masa.

Walaupun menyakitkan, masalah mulut ini bukanlah penyakit berjangkit dan kebiasaannya ia akan sembuh dengan sendirinya dalam tempoh kira-kira seminggu. Saiz ulser ini biasanya lebih kurang 1 sentimeter dan boleh muncul secara bersendirian atau berkelompok.

Sepuluh cara mujarab untuk menghilangkan ulser mulut

Masalah mulut ini boleh sembuh dengan sendirinya, tetapi ada cara untuk melegakan kesakitan, mempercepatkan penyembuhan, dan mencegah jangkitan. Ini termasuk:

1. Ubat ulser mulut – Menggunakan Gel

Untuk merawat sakit mulut ini, salah satu kaedah yang boleh dicuba adalah menggunakan ubat-ubatan topikal yang mudah didapati di farmasi. Biasanya, ubat-ubatan ini hadir dalam bentuk gel yang bertujuan untuk melindungi ulser daripada teriritasi oleh makanan pedas, berasid, atau terkena sentuhan.

2. Menggunakan Listerine

Selain itu, berkumur dengan larutan seperti Listerine juga sangat membantu. Listerine, yang mempunyai sifat antiseptik, berkesan dalam membersihkan kawasan yang terkena ulser serta memberikan kelegaan daripada rasa sakit atau ketidakselesaan. Ia berupaya membunuh kuman, mencegah mereka daripada berkembang biak di dalam mulut.

3. Berkumur air garam

Bagi yang lebih cenderung kepada rawatan semulajadi, penggunaan garam boleh menjadi pilihan. Berkumur dengan air garam tidak hanya membantu dalam proses penyembuhan tetapi juga mengurangkan risiko jangkitan, walaupun mungkin terasa sedikit pedih.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


4. Memberus gigi dengan berus lembut

Penting juga untuk menjaga kebersihan mulut dengan berhati-hati, terutamanya di kawasan ulser. Menggunakan berus gigi yang lembut dan mengekalkan kebersihan gigi serta gusi adalah kritikal untuk mengelakkan ulser dari menjadi lebih teruk. Kebersihan mulut yang baik adalah kunci untuk mencegah ulser dari menjangkiti dan mempercepatkan proses penyembuhan.

5. Mengambil suplemen vitamin B-12

Vitamin B-12 menyokong fungsi normal otak dan sistem saraf dan mempunyai bahagian penting dalam mencipta sel darah merah. Satu kajian kecil mendapati bahawa mengambil suplemen vitamin B-12 mengurangkan jumlah kesakitan dari ulser mulut.

6. Minum teh chamomile atau krisantimum dengan madu

Teh Chamomile yang dicampur dengan madu merupakan kombinasi yang berkesan sebagai antiseptik dan dapat membantu meredakan gejala ini, termasuk mengurangkan rasa sakit. Chamomile, atau lebih dikenali sebagai krisantimum, bersama dengan madu telah lama digunakan dalam perubatan tradisional untuk pelbagai kegunaan kesihatan, termasuk dalam merawat penyakit mulut ini. Kedua-dua bahan ini diketahui dapat mengurangkan rasa sakit dan keradangan yang berkaitan dengan ulser.

Walaupun terdapat bukti yang terbatas mengenai keberkesanannya dalam merawat ulser, teh chamomile dan madu bukanlah pengganti untuk ubat-ubatan perubatan. Namun, madu, dengan sifat antiseptiknya, boleh digunakan secara langsung ke atas ulser mulut atau dicampurkan dalam teh chamomile. Untuk cara penggunaannya, teh ini hendaklah disejukkan sedikit sebelum diminum.

Chamomile sendiri juga dikenali mempunyai sifat anti-radang. Sebagai cara penggunaan yang alternatif, pesakit boleh berkumur dengan teh chamomile untuk meredakan sakit ulser mulut. Ini menawarkan pendekatan semulajadi yang lembut namun berkesan dalam menguruskan gejala ulser mulut.

7. Mengelak makanan tertentu

Para pesakit yang mengalami masalah mulut ini disarankan untuk mengelakkan pengambilan makanan yang sangat pedas, masin, atau berasid, kerana makanan-makanan tersebut dapat memperburuk keadaan ulser dan menghambat proses penyembuhan. Bahkan makanan seperti roti bakar dan minuman panas pun mungkin menyebabkan rasa tidak selesa.

8. Menggunakan lidah buaya

Salah satu kaedah yang boleh dicuba untuk meredakan kerengsaan adalah dengan menggunakan gel lidah buaya atau aloe vera secara langsung pada kawasan yang terkena ulser. Lidah buaya telah dikenal untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan. Walaupun bukti saintifik tentang manfaatnya masih terbatas, Pusat Kebangsaan Kesihatan Komplementari dan Integratif (NCCIH) menganggap penggunaan lidah buaya adalah selamat.

9. Menghisap ketulan ais

Selain itu, menghisap ketulan ais juga dapat membantu melegakan kesakitan dan ketidakselesaan. Namun, penting untuk mengelakkan penggunaan ais secara langsung pada ulser tanpa mencairkannya sedikit terlebih dahulu agar tidak menyebabkan iritasi.

10. Menyapu minyak cengkih

Minyak cengkeh juga telah lama digunakan dalam perubatan tradisional sebagai penawar kesakitan. Untuk menggunakan minyak cengkih, pesakit boleh berkumur dengan larutan air garam laut terlebih dahulu, kemudian menggunakan kapas untuk menyapu minyak cengkih pada kawasan yang terkena untuk melegakan kesakitan. Ini merupakan cara semulajadi yang telah terbukti efektif dalam mengurangkan rasa sakit akibat ulser mulut. Sambungan