Cara merawat ulser mulut

Ulser dalam mulut adalah amat menyakitkan dan membuatkan kita tidak selesa. Walaupun biasanya ia akan sembuh dengan sendiri dalam masa seminggu, ada cara untuk mempercepatkan proses penyembuhan ini dan mengurangkan ketidakselesaan yang ditanggung. Ada beberapa ubat ulser, petua dan cara merawat ulser yang dapat mengurangkan ketidakselesaan ulser mulut dan membantu ianya sembuh. Teruskan membaca untuk mengetahui 10 cara yang boleh dicuba dan diuji untuk menyingkirkan dan cara merawat ulser ini.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Apa yang berlaku dengan penyakit ulser?

Sakit ulser mulut boleh muncul di bibir, lidah atau pipi sebelah dalam mulut, dan biasanya kelihatan bulat dan putih.

Istilah perubatan untuk ulser mulut adalah stomatitis aphthous berulang atau RAS, dan ulser ini akan muncul semula dari semasa ke semasa.

Sakit ulser mulut tidak berjangkit dan biasanya sembuh sendiri dalam sekitar seminggu. Saiznya adalah lebih kurang 1 sentimeter dan boleh kelihatan bersendirian atau dalam berkelompok.

Sepuluh cara mujarab untuk menghilangkan ulser mulut

Sakit ulser mulut boleh sembuh dengan sendirinya, tetapi ada cara untuk melegakan kesakitan, mempercepatkan penyembuhan, dan mencegah jangkitan. Ini termasuk:

1. Ubat ulser mulut – Menggunakan Gel

Menggunakan ubat-ubat topikal yang boleh didapati di farmasi yang biasanya dalam bentuk gel. Ini menghalang ulser dari menjadi bertambah buruk oleh makanan pedas atau berasid, atau dengan disentuh.

2. Menggunakan Listerine

Berkumur dengan listerine untuk membersihkan kawasan tersebut dan memberikan kelegaan dari rasa sakit atau ketidakselesaan. Listerine bersifat antiseptik dan ianya dapat membantu membunuh kuman dari bertambah dan bebas di dalam mulut.

3. Berkumur air garam

Kita juga boleh memilih untuk menggunakan alternatif semulajadi, seperti garam, untuk membantu mempercepatkan penyembuhan. Membilas atau berkumur mulut dengan air garam dapat membantu tetapi sedikit memedihkan.

4. Memberus gigi dengan berus lembut

Menjaga mulut dan berhati-hati untuk tidak menyentuh ulser boleh mempercepat proses penyembuhan.

Menggunakan berus gigi yang lembut boleh membantu mengelakkan luka bermasalah yang merengsa. Mengekalkan kebersihan mulut yang baik dengan mengekalkan gigi dan gusi yang bersih boleh mengelakkan ulser daripada menjangkiti.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


5. Mengambil suplemen vitamin B-12

Vitamin B-12 menyokong fungsi normal otak dan sistem saraf dan mempunyai bahagian penting dalam mencipta sel darah merah. Satu kajian kecil mendapati bahawa mengambil suplemen vitamin B-12 mengurangkan jumlah kesakitan dari ulser mulut.

6. Minum teh chamomile atau krisantimum dengan madu

Teh Chamomile dicampur dengan madu boleh bertindak sebagai antiseptik, membantu meringankan gejala penyakit ulser mulut, termasuk rasa sakit.

Chamomile atau krisantimum dan madu telah digunakan secara turun temurun untuk pelbagai sebab kesihatan, dan telah dilaporkan membantu menyembuhkan penyakit ulser mulut dengan mengurangkan kesakitan dan keradangan.

Terdapat bukti yang terhad tentang manfaatnya dalam merawat penyakit ulser, jadi ia tidak seharusnya digunakan sebagai pengganti ubat.

Madu mungkin mempunyai sifat-sifat antiseptik dan boleh digunakan secara langsung kepada penyakit ulser mulut. Ia juga boleh digabungkan dengan chamomile dalam teh, yang perlu dibiarkan sejuk sedikit sebelum diminum.

Chamomile mungkin mempunyai sifat anti-radang. Pesakit boleh menggunakan chamomile sebagai ubat penawar sakit dengan berkumur dengannya.

7. Mengelak makanan tertentu

Pesakit harus mengelakkan makanan yang sangat pedas, masin atau berasid, yang boleh merengsakan serta memburukkan lagi keadaan ulser mulut dan menghalangnya daripada proses penyembuhan.

Malah minuman panas dan makanan seperti sekeping roti bakar, mungkin juga menyebabkan ketidakselesaan.

8. Menggunakan lidah buaya

Menyapu gel aloe vera atau lidah buaya secara langsung ditempat sakit boleh membantu melegakan kerengsaan, serta mengurangkan kesakitan dan keradangan.

Walaupun terdapat bukti saintifik yang terhad mengenai manfaat lidah buaya untuk penyakit ini, ia dianggap selamat untuk digunakan oleh Pusat Kebangsaan Kesihatan Komplementari dan Integratif (NCCIH) .

9. Menghisap ketulan ais

Seseorang boleh menghisap ketulan ais untuk melegakan kesakitan dan ketidakselesaan. Ketulan ais tidak boleh digunakan secara langsung kepada ulser tanpa mencairkan permukaannya sedikit terlebih dahulu.

10. Menyapu minyak cengkih

Minyak cengkeh telah digunakan secara tradisional untuk melegakan kesakitan. Pesakit boleh menggunakan minyak cengkih sebagai ubat dengan berkumur terlebih dahulu dengan larutan air garam laut, kemudian menyapu minyak cengkih ke tempat yang sakit dengan menggunakan kapas untuk melegakan kesakitan. Sambungan